Bitcoin Plånbok

Nu vet du vad bitcoin är, hur en bitcoin robot fungrar och hur man köper bitcoins. Det finns bara ytterligare en sak du behöver veta innan du kan börja använda Bitcoin, lagring och säkerhet. Detta är en av de mer skrämmande aspekterna av att använda Bitcoin, för om du gör ett misstag kan du förlora dina BTC permanent. Det kräver viss teknisk skicklighet, men inget för komplicerat. Det här är inte ett avsnitt som du kan hoppa över.

Om du gör det kan du lika gärna jonglera din nyckelring över ett avloppsgaller eller lämna din plånbok i en taxi. Låt mig först förklara en del terminologi. När media diskuterar Bitcoin säger de ofta att BTC förvaras i plånböcker, vilket är sant men vilseledande.

BTC existerar i deras insättningsboxar och en Bitcoin plånbok är helt enkelt en tjänst som samlar alla användares insättningsboxar på ett ställe. Tänk på en BTC plånbok som din egen lilla bank: du har din egen rad insättningsboxar och alla privata nycklar till dessa lådor också. När du behöver skicka Bitcoin från någon av dina offentliga adresser har plånboken din privata nyckel precis där för dig. Denna Bitcon plånbok kan lagras på många olika platser. Det finns fem huvudsakliga sätt att hålla en Bitcoin plånbok på, vilket vi går genom här nedan. 

Bitcoin Core

Det första alternativet är det ursprungliga alternativet. Det här är data programmet (kallat en klient) som är kärnan hos utvecklare som arbetar med Bitcoin släpper så ofta, med uppdateringar för att göra systemet bättre. Den här klienten laddar ner hela blockchain till din dator. Eftersom detta är historiken för varje Bitcoin-transaktion som någonsin gjorts finns det mycket data att lagra. Från och med juni 2013 var blockchain cirka 8 Gbs i storlek. Detta fristående program har sina fördelar.

När du kör programmet är du en nod i nätverket, så du hjälper blockchain att hålla sig frisk genom att verifiera transaktioner. Du litar inte på en tredje part med dina privata nycklar, det är de lagras lokalt på din hårddisk. Koden är den mest granskade och säkraste.

Det finns också några nackdelar. Nedladdning av hela blockchain tar mycket lång tid (timmar eller även dagar beroende på din internetanslutning) och betydande hårddiskutrymme. Det kräver tid att synkronisera med nätverket om du inte har kört programmet på ett tag.

Om du krypterar din plånbok glöm sedan lösenfrasen, dina BTC kan inte hämtas. Du är ansluten till internet, vilket ökar chansen att någon kan stjäla dina privata nycklar. Du kan bara komma åt dina BTC från den dator som har klienten. Även om Bitcoin Core är ett solidt val att använda som din plånbok, skulle jag inte rekommendera det för första gången Bitcoin-användare. Det finns bättre val.

De Modifierade Klienterna

Det finns vissa klienter som också är fristående program, men som har några andra funktioner än den viktigaste Bitcoin Core klienten. Här är några av de mer populära modifierade klienterna.

Multibit. Detta anses vara en “lätt” klient, eftersom det inte gör det kräver nedladdning av hela blockchain och använder färre system Resurser. Att ställa in och synkronisera klienten är mycket enklare och snabbare än att använda Bitcoin Core. För förstagångsanvändare som vill ha ett fristående program som plånbok rekommenderar jag Multibit.

Electrum. Den här klienten laddar inte ner någon blockchain alls ansluter till en fjärrserver. Som sådan är det väldigt snabbt. Det tillåter också användare att skapa ett “hemligt frö” när de först ställer in plånboken. Om din dator någonsin kraschade kan du återställa dina mynt med detta system, till skillnad från de andra klienterna jag nämner.

Armory. Denna klient är mycket säker och mycket funktionsrik. Det finns många snygga alternativ för användarna, till exempel att skapa en “cold-storage” plånbok för extra säkerhet. Denna klient har dock fler funktioner än vad en ny användare någonsin behöver.