Varför tre tekniska behemoter kämpar för att testa Koreas CBDC

Av | juli 20, 2021


Varför tre tekniska behemoter kämpar för att testa Koreas CBDC 101
Källa: Adobe / Aleksandra Sova

Sydkoreanska tekniska giganter har lagt fram tre bud för att bli de första privata företagen någonsin som pilot Bank of Korea (BOK) prototyp för centralbankens digitala valuta (CBDC).

Som tidigare rapporterats kommer BOK att välja en vinnare från tre konsortier och solobud som lämnats in tidigare denna månad av dotterbolag till chattappjätten Kakao, sökmotorkraftverket Naver och telekomleverantören och konglomeratet SK.

Alla tre har betydande krypto- och / eller blockchain-intressen: Kakao, vars Mark X blockchain dotterbolag lämnade sitt bud, var en tidig investerare i Upbit kryptoutbyte och driver Klaytn blockchain-protokollet, såväl som det inhemska klay (KLAY) -token.

SKhar under tiden varit aktiv inom området blockchain-teknik och lokala stallmynt – utfärdat sitt eget snabba privata nätverk och ett antal tokens som används av handlare, myndigheter och medborgare i flera stora sydkoreanska städer. Budet lämnades officiellt in av SK C&C dotterföretag.

Och Naver, som grundade Linje – en chattapp med kryptobörser i Japan och på andra håll i Asien – har också ökat sin egen blockchain-verksamhet. Företaget lanserade sitt bud via sitt Line Plus dotterföretag. LG CNS, IT-servicearmen för elektronikjätten LG, enligt uppgift samarbetar med detta Line Plus-ledda konsortium.

Den vinnande anbudsgivaren måste börja arbeta med projektet i augusti och avslutas i juni 2022. BOK, liksom de flesta andra centralbanker, har ännu inte förbundit sig att emittera.

Medieföretaget DDaily försökte dock svara på frågan varför dessa högprofilerade teknikjättar är så angelägna om att vinna anbudet (som ska meddelas i slutet av juli) när den BOK-utgivna budgeten för projektet är en relativt liten USD. 4,8 m.

Baek Hoon-Jong, Chief Operating Officer för Sandbank, en digital tillgångsrelaterad finansiell tjänst, citerades förklara att CBDC potentiellt tillåter företag att gå längre än sina nuvarande e-betalningsplattformar och förgrena sig till finansvärlden.

Flyttet skulle möjligen möjliggöra för alla tre att “öka sin tekniska skicklighet” och länka sin blockchain-verksamhet med sina nyblivna finansiella armar.

Kakao har lanserat neobanking-tjänster utöver Kakao Pay-tjänsten. Naver Pay är också ett pågående projekt för både Naver och Line sedan det lanserades 2014.

Ground X-budet, tillade mediauttaget, föreslår ett samarbete med blockchain-skalbarhetstjänstleverantören Onther – en faktor som kan vara till nytta vid hantering av ”stora mängder” transaktioner i ett BOK-nätverk.

Ground X kan också potentiellt utnyttja sitt befintliga partnerskap med den amerikanska tungvikten blockchain ConsenSys, förutom många inhemska blockchain-partners. ConsenSys presenterade förra året ett CBDC-erbjudande som det hävdar är baserat på ConsenSys Quorum, som det förvärvade från JPMorgan.

Line Plus-budet föreslår under tiden ett partnerskap med Naver Financial, operatören av Naver Pay, samt en potentiell koppling till Line Financial Blockchain. Den senare har redan arbetat med CBDC-lösningar och har en plattform med en transaktionshastighet på upp till 2000 transaktioner per sekund. Medieföretaget tillade att detta är “jämförbart med traditionella finansiella tjänster” -hastigheter. Line Pay – redan en stor hit i Japan – har också utvecklat CBDC-verktyg.

LG CNS har också undersökt sina egna CBDC-lösningar.

Och SK har äntligen band med ConsenSy också. Det har också en kraftfull partner i form av Koreas förenklade byrå för betalningsfrämjande (bokstavlig översättning), operatören av Zero Pay kontaktlös betalningslösning som används av Seouls storstadsregering. Även om inte en helt blockchain-driven lösning använder Zero Pay viss användning av blockchain-innovationer, och planer på att öka systemets blockchain-funktioner presenterades förra året.

Medieuttaget tillade att SK också spelade sina kort nära bröstet och inte lade till detaljer om andra företag som kan vara inblandade i sitt eget bud.
___
Läs mer:
– Kina släpper e-CNY Whitepaper, säger Cryptos har inget värde och risker
– ECB startar digitalt europrojekt med tvåårig utredning och Bitcoin-basning
– Vissa centralbanker visar intresse för Bitcoin; Inflation Fears MountSource link