Varför NFT är inte bara för konst och samlarföremål

Av | april 18, 2021


Varför NFT är inte bara för konst och samlarföremål 101
Master Snooker av DinizBr ArtW. Källa: async.art

Är non-fungible tokens (NFTs) one-trick ponnyer? De har verkligen tagit konsten och den digitala samlarvärlden med storm och samlat miljontals dollar för en handfull högt profilerade artister och (mestadels) NBA, men vad kan de mer göra?

Tja, med tanke på att NFT i huvudsak är en teknisk standard för att skapa och identifiera unika digitala objekt, sträcker sig användningen potentiellt långt bortom den digitala konsten och samlarobjekten. Från biljetter till försäkringscertifikat och domännamn, när ett objekt kan representeras digitalt, kan NFT spela en roll.

Naturligtvis är det fortfarande en öppen fråga om tillämpningen av NFTs någonsin expanderar bortom konst och samlarobjekt, men industrins insiders är i allmänhet överens om att det icke-fungibla tokenet är här för att stanna.

NFT: mer än en modefluga?

Kritiker skulle antagligen klassificera NFT som en annan (kryptorelaterad) modefluga, som används för att generera extra publicitet och kontanter (vilket de gjorde) för kryptoindustrin och en liten minoritet eliter (t.ex. Kings of Leon och Grimes), men med lite verklig användning för de allra flesta individer och företag.

Men inte alla delar en sådan uppfattning. För Messari forskningsanalytiker Mason Nystrom, icke-fungibla tokens är en legitim användbar teknisk standard med ett brett spektrum av potentiella applikationer.

”Det finns olika potentiella applikationer för NFT-filer utöver samlarobjekt inklusive domännamn (t.ex. Ethereum Name Service), finansiella produkter som koldioxidkrediter (t.ex. Inte jag heller), evenemangsbiljetter, spel, äkthetscertifikat (t.ex. Treum), och mer. Alla digitala tillgångar som har en stor uppsättning unik information kan utfärdas som en NFT, berättade han Cryptonews.com.

Dragan Boscovic, professor i datavetenskap vid Arizona State University, håller också med om att NFT kan användas för olika ändamål. I synnerhet lyfter han fram certifikat som ett lovande område.

”Alla digitala certifikat som är föremål för ursprungs- och ägarverifiering är en bra NFT-applikation. Det kan vara din biltitel, ditt hus- / fastighetsförsäkringsintyg, ditt arbetsgivarkortkort eller något mer personligt som ett fotoalbum som är låst i en tidskapsel och släppt / publicerat på din 40-årsdag, berättade han Cryptonews.com.

Det allmänna samförståndet är att NFT kan användas för att skapa digitala objekt som har en unik identifierare, och att sådana digitala objekt sträcker sig mycket längre än bara konstverk och virtuella samlarföremål.

“Till exempel finns domännamn – som kartlägger en IP-adress till ett namn – som cryptonews.com finns redan på en digital storbok som underhålls av Verisign tillsammans med ICAAN: s domännamnservice (DNS) rotserver som katalogiserar alla IP-adresser”, säger Mason Nyström. “Att skapa NFT: er från domännamn förbättrar deras handel, transparens och ger extra möjlighet att skicka pengar direkt till en blockchain-baserad domän.”

Nya exempel

Det finns redan tecken på att NFT används för mer än bara konst. I slutet av mars till exempel ett schweiziskt företag WISeKey International Holding meddelat den lanserade en NFT-baserad klocka.

I grund och botten kommer klockan att innehålla ett inbäddat digitalt certifikat som utnyttjar ett säkert element med ett unikt kryptografiskt offentlig-privat nyckelpar. Den offentliga nyckeln kommer att vara en NFT på Ethereum (ETH) blockchain, som tillsammans med den privata nyckeln på klockan kommer att bevisa att klockan är äkta.

Detta visar hur NFT kan användas för att validera äkthet, med modemärke För dyrt. ™ (ja, det är egentligen namnet) lanserar en NFT-länkad huvtröja i slutet av mars som fungerar på liknande linjer. Det finns också en stadigt växande marknad för NFT-baserade objekt som kan säljas och användas i videospel, med Atari tillkännagav nyligen sin flytt in i rymden.

Sådana exempel förblir utan tvekan på marginalerna, men de flesta nya NFT-meddelanden rörande plattformar för samlarobjekt eller försäljning av konstverk. NFL-legenden Tom Brady tillkännagav nyligen lanseringen av samlarplattform Autograf, till exempel, medan miljoner-auktioner av NFT-konstverk verkar få den största delen av mediauppmärksamhet.

Samtidigt har genomsnittspriset för sålda NFT: er dykt med cirka 70% sedan mitten av februari, enligt data från nonfungible.com. Detta verkar stödja skeptiker som tror att icke-fungibla tokens är en övergående trend och att de inte riktigt har en bredare tillämpning.

Icke desto mindre tenderar även kommentatorer som har sett den nuvarande vurm med någon förvirring att vara överens om att NFT är här för att stanna.

“NFT är troligen här för att stanna och de har verkligen ett visst värde”, säger den schweiziska företagskonsulten och teoretikern Alex Osterwalder, “Ändå är det en bland många olika trender … Fokuset på just det här motordet är innovationsteater som bäst.”

Och siffror inom kryptovalutaindustrin uppskattar också att NFT: er håller fast vid.

”Under första kvartalet 2021 fanns det över 1,1 miljarder USD i NFT-volym. Ännu viktigare är att NFT: er har potential att få mycket bredare antagande, men den större marknadspotentialen finns utanför samlarobjekt i domännamn, finansiella produkter, online-dokument, spel och nya marknader som skapas från kryptoprotokoll som Uniswap (t.ex. i Uniswaps V3, kommer användare som tillhandahåller kapital till protokollet att få en NFT som representerar deras krav på avgifter), säger Mason Nystrom.

Dragan Boscovic förväntar sig också att NFT-enheter kommer att förbli under lång tid, med NFT som hjälper blockchain-tekniken att förverkliga sin potential som ‘en ny metod för att göra affärer’, varigenom en blockchain är en källa till förtroende mellan parterna som deltar i olika transaktioner och kontrakt.

”Om du säljer din konst, behöver du inte mellanhänder som galleriägare. Om du är en bilägare som arbetar med att sälja eller köpa en bil behöver du inte besöka din lokala DTO osv. Den automatiseras av smarta kontrakt och skyddas av blockchain-protokollet, ”avslutade han.

____
Läs mer
– NFT-explosionen kommer under de kommande två åren och kommer att skapa jobb, säger insiders
– Överlevererad NFT-marknad ser intresse och försäljningssteg
– NFT säljs för miljoner, men hur kan du säga en diamant från en dud?
– Penningtvätt kan försvaga NFT också, förbered dig för stramare kontroller
– Varför skulle någon köpa NFT – en länk till en JPEG-fil?
– Kontrollera dessa 4 Gör dina egna NFT-plattformar
– Icke-fungible 2021: Förbered dina NFT: er för deFi, staking och delning

Source link