Vad Crypto-handlare och investerare kan lära av Daniel Kahneman om buller

Av | maj 30, 2021


Vad Crypto-handlare och investerare kan lära av Daniel Kahneman om buller 101
Källa: Adobe / Maria

Ben Newell, professor i kognitiv psykologi, UNSW.
_____

Föreställ dig att två läkare presenterade identisk information om samma patient som ger mycket olika diagnoser. Föreställ dig nu orsaken till skillnaden är att läkarna har ställt sin diagnos på morgonen eller eftermiddagen eller i början eller i slutet av veckan.

Detta är ”buller” – anledningen till att mänskliga bedömningar som borde vara identiska varierar – som Daniel Kahneman, en av världens mest kända psykologer och vinnare av Nobelpriset i ekonomi 2002, tar upp i sin senaste bok, Noise: A Flaw in Human Dom.

Kahneman vann sitt nobelpris för sitt banbrytande arbete med israelisk psykolog Amos Tversky om hur kognitiva fördomar formar dom. Deras arbete, som började i slutet av 1960-talet, lade grunden för det nya området beteendekonomi, som utmanade den ekonomiska ortodoxin att beslut är rationella.

Kahnemans tidigare bok Thinking, Fast and Slow, som publicerades 2011, väckte mycket av detta arbete till en bredare publiks uppmärksamhet och cementerade hans rykte som en grundläggande figur i förståelsen av mänskligt beteende.

I Noise, medförfattare av Olivier Sibony och Cass Sunstein, utforskar han ett annat fenomen än kognitiv bias.

Bias är en psykologisk process och kan upptäckas i individuell bedömning, förklarade den geniala 87-åringen för mig när jag intervjuade honom (via video) för UNSW Center for Ideas. “Men vi kan inte identifiera buller i en viss bedömning.” Istället måste vi titta på uppsättningar av domar för att identifiera buller.

Buller är ett statistiskt begrepp

Kahnemans nya bok presenterar flera övertygande ärenden från affärsverksamhet, medicin och straffrättskipning där domar tycks variera utan “god” anledning.

Noise: A Flaw in Human Judgment, av Daniel Kahneman, Olivier Sibony & Cass R. Sunstein (William Collins, 2021)
Noise: A Flaw in Human Judgment, av Daniel Kahneman, Olivier Sibony & Cass R. Sunstein (William Collins, 2021)

Ett exempel är fingeravtrycksanalys, med samma analytiker som gör olika bedömningar om samma tryck vid olika tidpunkter. Om analytikern bara har fingeravtrycket att titta på – och ingen annan information om ärendet – och beslutar vid ett tillfälle att det är en match och vid ett annat är det otillräckligt, det är buller.

Om analytikern å andra sidan ändrar sig på grund av extra information (till exempel får de veta att ballistiska bevis tyder på en annan slutsats), så är det bias.

Båda är ett problem, säger Kahneman. Men eftersom buller bara kan identifieras i statistiken är det svårare att tänka på, och det tenderar därför att gå obesvarat.

Buller i systembedömningar

Kahnemans bok diskuterar många olika typer av buller, men den viktigaste diskussionen avser systembrus – variationen i beslut som uppstår i system som är avsedda att ge enhetliga bedömningar.

Det finns många situationer där mångfald av åsikter är mycket önskvärt. “Buller är variabiliteten där du inte vill ha det,” sa Kahneman.

Tänk på att rättsväsendet producerar straff, eller försäkringssystemet för att fastställa försäkringspremier. Sådana system är tänkta att tala med “en röst”. Vi vill att domar ska avspegla brottet, inte den domare som råkar höra saken. Vi vill att två försäkringsgivare med exakt samma information ska beräkna samma eller liknande premier.

Utmaningen är alltså att identifiera oönskad variation och sedan göra något för att mildra den.

Vad Crypto-handlare och investerare kan lära av Daniel Kahneman om buller 102
Daniel Kahneman 2009.
nrkbeta / Flickr, CC BY-ND

Problemet med intuitionen

På detta erbjuder boken en viktig insikt som du kan använda för ditt eget beslutsfattande: motstå “för tidig intuition” – känslan av att du “vet” något även om du inte är säker på varför du vet.

I vissa fall är intuition mycket användbart för att fatta omedelbara beslut. I andra, mindre tidskritiska situationer säger Kahneman att bedömningar baserade på intuitiva känslor måste disciplineras och försenas.Läs mer: Förklaring: vad är intuition?


Handla efter intuitionen först efter att du har gjort en balanserad och noggrann övervägande av bevis, rådde han. Så mycket som möjligt samla in bevisen från olika källor och från människor som har gjort sin egen oberoende bedömning av bevisen.

Utan detta sa Kahneman att buller lätt kan förstärkas.

Vi vänder oss till artificiell intelligens

Ett svar på förekomsten av buller i domar är att vända sig till maskiner och låta datorer avgöra.

Kahneman är ännu inte en entusiast. Han tror att artificiell intelligens kommer att “producera stora problem för mänskligheten under de närmaste decennierna” och är inte redo för många av de områden där dom krävs.Läs mer: Algoritmer som arbetare inte kan se drar alltmer ledningssträngarna


På längre sikt ser han dock en värld där vi ”kanske inte behöver människor” för att fatta många beslut. När det har blivit möjligt att strukturera problem på regelbundna sätt och samla tillräckligt med data om dessa problem kan mänskliga domare bli överflödiga.

Fram till dess finns det mycket att göra för att minska mänskliga fel genom att förbättra mänskligt omdöme, snarare än att eliminera det genom att lägga ut beslut på maskiner.

Att veta om buller (och partiskhet) hjälper till med det målet.


En inspelning av Daniel Kahnemans fullständiga konversation med Ben Newell finns på UNSW Center for Ideas webbplats.Konversationen

Den här artikeln publiceras på nytt från The Conversation under en Creative Commons-licens. Läs originalartikeln.

____
Läs mer:

– De 11 bästa sakerna att göra i Bitcoin
– 10 farliga fällor för kryptohandlare

– DeFi Spectacular returnerar ohållbart på lång sikt – Forskning
– Flash Crash Post-Mortem: Overleveraged Crypto Gamblers gjorde det igen

– Från tulpaner och skript till Bitcoin och Meme-aktier – Spekulation och mani
– Besatta amatörkryptohandlare är ‘oproportionerligt likviderade’Source link