Turkisk polis gör 62 gripanden i Thodex-fallet bland brottmål

Av | april 23, 2021


Turkisk polis gör 62 gripanden i Thodex-fallet bland brottmål
Källa: AdobeStock / Savvapanf Photo ©

Turkiets polis har arresterat 62 personer som en del av en utredning om det lokala kryptobörsen Thodexefter tusentals kriminella klagomål från turkiska medborgare som hävdade att de lurades av plattformen.

Åklagare har utfärdat arresteringsorder för 78 personer som är inblandade i utbytet av vilka 62 hittills hade hållits kvar i hela landet. Ansträngningen var inriktad på Istanbul, men sträckte sig över åtta provinser.

Landets Utredningsnämnden för finansiella brott (MASAK) har lanserat en sond mot grundaren och VD Faruk Fatih Özer, samtidigt som alla plattformens bankkonton blockeras, vilket rapporterats av den lokala nyhetsbyrån Anadolu Agency.

Som rapporterats stoppade den turkiska plattformen plötsligt handeln på onsdag med hänvisning till en ospecificerad partnerskapstransaktion, vilket ledde till klagomål från användare som inte kunde komma åt sina tillgångar.

Thodex sa på sin webbplats att den skulle stängas av i fyra till fem dagar på grund av en pågående försäljningsprocess. Samtidigt sa Istanbul-polisen att Özer hade flög till Albaniens huvudstad Tirana på tisdag.

Abdullah Usame Ceran, en advokat som lämnade in ett straffrättsligt klagomål mot plattformens grundare och påstod “grovt bedrägeri”, sade Thodex hade 400 000 medlemmar, varav 390 000 var aktiva.

Efter utökade problem med transaktioner släppte plattformen en serie om uttalanden, bland annat om att på onsdagen att transaktioner skulle återupptas efter en fem dagars underhållsperiod. Thodex avfärdade också “negativa” medierapporter om börsen som osanna och hävdade att många banker och investeringsfonder ville investera i verksamheten.

På torsdag släppte plattformens officiella Twitter-konto ett uttalande av Özer, där grundaren hävdade att endast 30 000 av sina 700 000 användare hade haft svårigheter att få tillgång till sina medel.

Thodex sista handelsdag såg en 24-timmars handelsvolym på mer än 585,5 miljoner USD i krypto, dominerat av dogecoin (DOGE), till mer än 305 miljoner USD, eller cirka 52,2% av totalen – jämfört med det andra placerade tether ( USDT) med en volym på nästan 73,9 miljoner USD.

Allt detta kommer bara några dagar efter att Turkiet förbjöd användningen av kryptotillgångar för betalningar och hävdade att tokens medför betydande risker på grund av volatila marknadsvärden, oåterkalleliga transaktioner och kan användas för att finansiera olagligt beteende.

____

Läs mer:
– Thodex-användare lämnar in klagomål om bedrägerier som VD flyr landet
– Turkiet förbjuder kryptobetalningar (UPPDATERAD)
– Fallet med en störtande Fiat-valuta: Turkiets kämpande lira
– Turkar vänder sig till att utforska Bitcoin, Ethereum och Tether som Lira Plummets
– Fler s koreanska utbyteskunder i nervös jakt för deras krypto
– Cryptopia blev hackad under avveckling på grund av en hackning
– Kaotiska QuadrigaCXs ekonomi kan lämna handlare nästan ur fickan

Source link