Turkiet förbereder kryptobestämmelser bland “störande” penningflöden

Av | april 26, 2021


Turkiet förbereder kryptobestämmelser mitt för
Källa: Adobe / banusevim

Turkiska kryptoinvesterare fick en paus på fredag, med den nya guvernören i landets centralbank som uppgav att han inte skulle försöka genomföra ett totalt kryptoförbud – även om långtgående kryptoregler kan avslöjas i början av maj.

Guvernören, Şahap Kavcıoğlu, utsågs efter den plötsliga uppsägningen av sin föregångare förra månaden och slog vågor i kryptovärlden genom att förbjuda användningen av krypto som en betalningsmetod i ett drag tidigare i månaden. Efter en avgörande stenig månad för krypto i Turkiet hade investerare gjort det värsta.

I en intervju med ett tv-nät, vars transkriberade höjdpunkter publicerades av tidningen Sözcü, kallade Kavcıoğlu crypto för ett “känsligt ämne” utan “ingen infrastruktur, reglering och kontrollmekanism.”

Han tillade dock att regeringen “inte kan fixa” krypto “genom att bara förbjuda den.”

Han lade till,

”Vi arbetar med reglerna […] med Ministeriet för finans och finans. […] Jag tror att ansträngningarna kommer att ta slut om två veckor. ”

Han tillade att de finansiella tillsynsmyndigheterna Styrelsen för kapitalmarknader och den Bankreglering och tillsyn, hade “gjort sina egna regler”, liksom närstående ministerier.

Men det verkar som att guvernören nu vill följa ett strömlinjeformat tillvägagångssätt med samtliga parters samtycke. Han tillade att frågan var taggig eftersom det var oklart om krypto skulle klassificeras som en “tillgång eller en fastighet” och att det fanns värdefulla få internationella exempel att följa när det gäller krypto.

Han hävdade emellertid att det fanns “mycket allvarlig kryptotrafik”, med medel som flödade “till Europa och USA och tillade:” Vi vet inte säkert vart dessa kryptovalutor går. “

Han kallade “utflöden” av pengar i krypto från Turkiet “störande.”

Nyheten kommer efter en hemsk månad för Turkiets kryptosamhälle, med två stora kryptoutbytesplattformar som viks under en vecka, med åtminstone en VD enligt uppgift placerad i polisens förvar.

Per Bloomberg, som citerade Demiroren News Agency, the Vebitcoin handelsplattform har upphört att fungera på grund av ”försämrade ekonomiska förhållanden”, med sin VD, Ilker Bas, kvarhållen tillsammans med tre andra börsanställda.

Landets Utredningsnämnden för finansiella brott har placerat ett block på Vebitcoins bankkonton och inlett en officiell utredning.

Handelsplattformen är en av landets största med en genomsnittlig daglig transaktionsvolym på cirka 60 miljoner USD.

Tidigare förra veckan slog den rivaliserande Thodex till stopp efter att dess egen VD, Faruk Fatih Ozer, enligt uppgift försvann från landet.

Bloomberg citerade tidningen Haberturk som rapporterade att ett juridiskt team som företräder investerare uppgav att plattformen hade cirka 390 000 aktiva kunder och hade förlorat upp till 2 miljarder USD.

I ett meddelande som publicerades på sin webbplats avfärdade Thodex ilsket anklagelserna om felaktigheter som ”ogrundade” och som en del av en ”utstrykningskampanj” mot det. VD skrev att han hade rest utomlands den 19 april för att inte fly från myndigheterna utan för att hålla möten med utländska investerare. ”

Den hävdade att endast 30 000 konton hade påverkats och att dess totala användarantal var cirka 700 000.

Företaget medgav dock att det “tillfälligt” stängdes för att undersöka “onormala fluktuationer” på företagskonton – även om det försäkrade användarna att deras medel var säkra.

Förra veckan gjorde polisen 62 arresteringar då Financial Crimes Investigation Board utökade omfattningen av sin sond till utbytet.
____
Läs mer:
– Fallet med en störtande Fiat-valuta: Turkiets kämpande lira
– Turkar vänder sig till att utforska Bitcoin, Ethereum och Tether som Lira Plummets
– Venezuela betalar iranska, turkiska företag i Bitcoin – rapport
– Den thailändska centralbanken skapar ett prejudikat genom att förbjuda Baht-pegged Stablecoin
– Senaste avsnittet av Indiens Crypto Ban Soap Draws Decidly Mixed Reviews
– Här är sätt som regeringar kan attackera Bitcoin – och ingen av dem låter heta
– Nigerianska senatorer spränger centralbanken för sitt kryptoförbudSource link