Tidigare tillsynsmyndigheter som flyttar in i krypto: Sydkorea vs USA

Av | maj 29, 2021


Tidigare tillsynsmyndigheter som flyttar in i krypto: Sydkorea vs USA 101
Källa: Adobe / DZiegler

En sydkoreansk politiker har vadat in i debatten om den namnlösa höga finansiella tillsynsmyndigheten som vill avsluta sitt jobb för att gå med Upbit, det inhemska marknadsledande kryptobörsen. Däremot verkar inga sådana problem ha kommit i vägen för kryptoföretag i USA.

Tillsynsmyndigheten, biträdande direktör vid Finansiell tillsyn (FSS), har redan lämnat sin avgång hos tillsynsorganet. Men, som tidigare rapporterats, dikterar FSS-protokoll att tillsynsmyndighetens etiska kommitté får säga något om framtida anställningsmöjligheter för sina tidigare anställda – i fall där det kan finnas intressekonflikter.

I ett blogginlägg, Jeon Young-gi, en parlamentsledamot för det styrande demokratiska partiet och en medlem av nationell församlingTransportkommitté skrev att han var “emot” flytten och hävdade att det var bevis för att “högt uppsatta tjänstemän” “kasserar etiken i offentliga ämbeten” för “för större personlig vinst.”

Etikkommittén kommer också att ha oberoende bidrag från andra regeringsorgan.

Jeon uppmanade kroppen att besluta om förfarandet ”olämpligt” och vädjade om att ”sunt förnuft” skulle upprätthållas.

Han tillade att åtgärden riskerade att “avstänga kanten” av det reglerande svärdet och varnade för att “starka förbindelser” mellan finansinstitut och kryptobörser och tillsynsmyndigheter i slutändan skulle skada väv i Sydkoreas samhälle. Riksdagsledaren menade:

”De skador som orsakas kommer så småningom bara att återvända till [haunt] konsumenter och medborgare. ”

Kommittén har inte angett när den ska försöka ge sitt svar, men om den senaste historien är något att gå förbi, kan FSS-ledningen ha en uppförsbacke i sina händer. Nyligen har en Justitieministeriet officiellt försök att göra en liknande övergång till ett kryptobörs lämnades utan jobb efter att ha lämnat in sin avgång vid avdelningen – bara för att bli pressad att ge upp sin ansökan innan etikpanelen kunde sammanträda i ärendet.

I USA har ett antal högt rankade tidigare tillsynsmyndigheter intagit positioner på handelsplattformar. I sin pågående kamp med det XRP-utgivande företaget Krusning, det reglerande säkerhet och utbytesprovision (SEC) har den här veckan tagit del av företaget som placerar Christopher Giancarlo, före detta ordförande för Commodity Futures Trading Commission (CFTC), “på sin lön.”

Under tiden har den tidigare tillförordnade kontrollen av Kontoret för valutaövervakaren (OCC) Brian Books – mannen som började bevilja amerikanska kryptobanker med bankcharter – är nu på väg med kryptobörs Binance‘s Binance.US operationer.

Tidigare den här månaden, Coinbase tillkännagav att den tidigare biträdande nationella säkerhetsrådgivaren Faryar Shirzad i Vita huset hade gått med i utbytet som sin nya Chief Policy Officer.

One River Asset Management, ett företag på 2,5 miljarder USD vars kryptofonder stöds av hedgefonds titan Alan Howard, väckte tidigare SEC-ordförande Jay Clayton som rådgivare.
____

Läs mer:
– Sydkoreas regering fortsätter att minska antikrypto-retorik
– “Crypto Crisis Summit” i Sydkorea – eftersom inget ministerium vill ta ansvar

– Hopp om sydkoreanska kryptobörser som Bank Keen vid förnyelse av kontrakt
– Naver, Kakao, LG ‘Bidrar att delta’ i den sydkoreanska CBDC-pilotenSource link