Thodex-användare registrerar klagomål om bedrägerier som VD flyr landet

Av | april 22, 2021


Thodex-användare registrerar klagomål om bedrägerier som VD flyr landet 101
Källa: Adobe / serikbaib

Turkiska kryptohandlare har enligt uppgift lämnat in tusentals kriminella klagomål mot lokalt kryptobörs Thodex påstått bedrägeri, medan huvudet enligt uppgift hade flytt från landet.

Advokaten som företräder användarna sa att klagomålen lämnades in efter att användarna inte kunde komma åt sina konton eller ta ut sina pengar, rapporterade Reuters.

Advokat Oguz Evren Kilic sa att han kontaktades av användare på onsdag som lämnade in ett brottmål på uppdrag av flera personer i Ankara, medan tusentals andra också hade lämnat in klagomål över hela landet.

”Det är inte klart vart detta är på väg”, sade han till Reuters. ”Det har gjorts tusentals kriminella klagomål på många ställen runt Turkiet,” och tillade att plattformen hade 400 000 användare, varav 391 000 var aktiva. ”Vi kommer att väcka talan direkt till konsumentdomstolen. De två processerna – kriminella klagomål och ärendet – kommer att köras samtidigt, säger Kilic.

Per Bloomberg hävdade advokaten att tillgångar som förblir ”oåterkalleliga” med detta antal aktiva användare kan vara värda hundratals miljoner dollar.

Handelsvolymen på Thodex var USD 744,9 miljoner den 21 april, en minskning från 1,39 miljarder dollar registrerad fem dagar tidigare, enligt CoinGecko.

Advokaten sa också att en preliminär bedömning av polisen visade att Thodex VD Faruk Fatih Ozer hade flög ut ur landet på tisdag, med användarna oroliga över att han tog med sig pengarna som var avsedda för handel på plattformen. Ozer sågs enligt uppgift i Albanien.

Som rapporterats stoppade Thodex plötsligt handeln på onsdag med hänvisning till en ospecificerad partnerskapstransaktion, vilket ansporade klagomål från användare som inte kan komma åt sina digitala tillgångar. Tjänsterna sägs vara stängda i ungefär fem arbetsdagar medan aktieöverföringen är klar, men börsen sa att användarna inte behöver oroa sig för sina investeringar.

11:48 UTC-torsdagen fanns det bara ett inlägg på thodex.com som sa att de “negativa” mediarapporterna om företaget “inte återspeglar sanningen.”

Ett åklagarmyndighet i Istanbul sa att det har inlett en utredning om företaget på grund av påståenden om att det hade lett till “många medborgares övergrepp”, enligt Reuters.

Den turkiska regeringen bör vidta åtgärder så snart som möjligt, berättade Cemil Ertem, senior ekonomisk rådgivare för president Recep Tayyip Erdogan, till Bloomberg. ”Pyramidplaner håller på att inrättas inom detta område. Turkiet kommer utan tvekan att genomföra en förordning som är i linje med dess ekonomi men också genom att följa den globala utvecklingen. ”

Men Kilic citeras för att säga att ”vi sa vid möten med olika regeringsmyndigheter att en digital tillgångslag bör skapas och lagliga regler bör skapas. Du kan inte göra någonting med förbud i den här tidsåldern. ”

Förra veckan förbjöd Turkiet användningen av kryptotillgångar för betalningar och hävdade att tokens medför betydande risker på grund av volatila marknadsvärden, oåterkalleliga transaktioner och kan användas för att finansiera olagligt beteende.
____
Läs mer:
– Fler s koreanska utbyteskunder i nervös jakt för deras krypto
– Cryptopia blev hackad under avveckling på grund av en hackning
– Kaotiska QuadrigaCXs ekonomi kan lämna handlare nästan ur fickan
– Crypto-utbyten för att spendera 2021 med fokus på DeFi, UX och nya tjänster
– Crypto Security 2021: Fler hot mot DeFi och enskilda användareSource link