Tekniskt kapabelt Bitcoin har andra utmaningar att lösa

Av | juli 11, 2021


Tekniskt kapabelt Bitcoin har andra utmaningar för massanpassning att lösa 101
Källa: iStock / technotr

Priset på Bitcoin (BTC) kan vackla just nu, men den mest populära kryptovalutan fortsätter att locka en stadig ström av intresse från hela världen. Senast USA-baserade betalningsjätten NCR och digitalt kapitalförvaltningsföretag NYDIG samarbetade för att låta cirka 24 miljoner kunder från 650 amerikanska banker köpa och sälja BTC, medan El Salvador förbereder sig för att göra kryptovalutan till ett lagligt betalningsmedel i september.

Allt detta kan vara uppmuntrande så långt adoption går, men med bitcoin som är relativt obevisat som ett storskaligt betalningsmedel väcker det en taggig fråga: hur mycket adoption och användning kan Bitcoin som ett nätverk faktiskt rymma?

Enligt en mängd olika Bitcoin-experter har uppgraderingar – som SegWit – utökat plattformens kapacitet de senaste åren, medan mognad av Lightning Network (LN) som en andra skiktlösning teoretiskt gör det möjligt för Bitcoin att hantera ett obestämt antal transaktioner per andra. Med detta sagt är många observatörer överens om att den viktigaste adoptionsrelaterade frågan för Bitcoin just nu inte är kapacitet och genomströmning, utan snarare användbarhet.

Bitcoin skalas av sig självt

Enligt utvecklaren Luke Dashjr är Bitcoins kapacitet inte så begränsad som de vanliga medierna, till exempel, skulle få dig att tro.

“Efter aktiveringen av SegWit 2017 har Bitcoin ingen maximal gräns för transaktioner per sekund”, sa han Cryptonews.com.

Andra kommentatorer är överens om att Bitcoins kapacitet har utvidgats avsevärt efter SegWit. Enligt Blockstream forskare Christian Decker, ökar Bitcoins kapacitet parallellt med en minskning av transaktionsstorleken.

”För en tid sedan kom jag med en direkt jämförelse mellan pre-SegWit och post-SegWit. I denna back-of-the-envelop-beräkning för optimala förhållanden (minsta möjliga transaktioner) fördubblade SegWit nästan nätverkets kapacitet (från 5 200 [transactions]/ block till 12 100 [transactions]/ block) genom att optimera hur information lagras, sade han.

Decker tillade att detta scenario är lite optimistiskt, eftersom det är baserat på att använda minsta möjliga transaktionsstorlek. Som sagt, kommande uppgraderingar – Schnorr-signaturer och Taproot – gör det mer realistiskt.

“Men med Taproot och Schnorr kan vi komma närmare detta optimistiska scenario genom att ytterligare komprimera vanliga skript och minska storleken på multisig-transaktioner för att vara identiska med single-sig-transaktioner,” sa han.

Decker föreslog att uppskattning av maximalt antal transaktioner per sekund inte är särskilt informativt, eftersom det kan variera ganska mycket beroende på transaktionernas karaktär. Christopher Bendiksen, forskningschef vid CoinShares, delar också denna uppfattning, samtidigt som han tillägger att Bitcoin redan är tillräckligt kapabel för att tjäna många användbara syften.

”Enligt min mening är den teoretiska gränsen inte så intressant och är mer eller mindre en akademisk övning som är mycket beroende av antaganden om användarbeteenden som ofta är helt orealistiska. Bitcoin rensar en liknande mängd dagliga transaktioner som konkurrerande system som FedWire och mempool [where all the valid transactions wait to be confirmed] rensar regelbundet vilket indikerar tillräcklig kapacitet för avvecklingstransaktioner, berättade han Cryptonews.com.

Lightning Network till undsättning

Med andra ord är Bitcoin ganska kapabelt att tillgodose en betydande grad av adoption och använda sig själv. Ändå är de flesta överens om att det behöver hjälp från lager två-lösningar om det vill bli något som ett rikstäckande eller internationellt betalningssystem som används regelbundet av tusentals eller miljoner människor.

”Det är naturligtvis viktigt att transaktionskapaciteten på kedjan fortsätter att optimeras, men det är skiktade lösningar som möjliggör Bitcoin-antagande i en global kommersiell skala, som vi just har observerat i El Salvador,” sa Bendiksen.

El Salvador vänder sig till Lightning Network för att möjliggöra omfattande bitcoinbetalningar i den latinamerikanska nationen, med LN som kan ett potentiellt oändligt antal transaktioner per sekund.

”Det finns ingen transaktionskapacitet i Lightning-nätverket – det är obegränsat och övergår oändligt kapaciteten hos centraliserade lager-2-alternativ som Visa och MasterCard, Enligt Bendiksen.

Andra är överens, även om vissa konstaterar att det fortfarande finns vissa tekniska utmaningar som måste övervinnas för att LN ska uppnå massiv skala.

”Själva Lightning Network har ingen gräns för transaktionskapacitet. En möjlig begränsning kan vara kravet att öppna en betalningskanal och sedan hantera kanalbalansen – men vi ser redan nya lösningar som batch-kanalhantering, kanalfabriker, etc., säger Josef Tětek, Satoshi Labs, tillverkaren av Trezor-plånboken, varumärkesambassadör.

Kritiker har föreslagit att Lightning Network kan ha en tendens att centralisera betalningskanaler. De flesta hävdar dock att det är det enda lönsamma sättet för Bitcoin att väsentligt utöka sin kapacitet, med Christian Decker som förklarar hur det gör det.

”Det sätt som Lightning uppnår högre skala är att flytta transaktioner utanför kedjan, men att hålla dessa off-chain-kontrakt rotade och så småningom lösa on-chain. Detta innebär att i stället för att vara en gräns för överföringarna, blir blockutrymmesgränsen nu en gräns för antalet dessa off-chain-kontrakt som skapas och regleras, säger han.

Skalbarhet är inte ett problem, användbarhet är det

Det är tack vare Lightning Network att El Salvador kunde fortsätta med sina planer på att göra Bitcoin till ett lagligt betalningsmedel, även om det återstår att se hur framgångsrik dess omfamning av kryptovalutan kommer att bli.

Men för många experter och kommentatorer är frågan inte riktigt huruvida Bitcoin och / eller Lightning Network är tekniskt kapabla att hantera ett stort antal transaktioner. Istället är det användbarhet, med en nivå av erfarenhet och expertis som fortfarande utan tvekan krävs för att använda Bitcoin med lätthet.

”Det här är troligen en mycket personlig åsikt, men jag tror att användbarhet är vår främsta fråga just nu. Bristen på lättillgängliga verktyg som tar bort den underliggande komplexiteten innebär att vi begränsar räckvidden för Bitcoin till tekniskt kunniga människor och entusiaster som är villiga att investera tid för att lära sig och har ledig tid att göra det, säger Decker.

Luke Dashjr instämmer och betonar vikten av att användare kör sina egna noder.

”Bitcoin fungerar bara med en överflöd av användning verifierad med mottagarens egna fullständiga noder. För närvarande är användbarheten det största hindret för adoption, särskilt användare som är villiga att göra vad som behövs för att verifiera sina egna transaktioner, berättade han. Cryptonews.com.

Frågan om användbarhet kan potentiellt leda till en viss centralisering.

”Det värsta fallet är att de flesta Bitcoin-nykomlingar kommer att välja centraliserade vårdlösningar (som växlar och deras plånböcker) eftersom de är lätta att använda. Det är infrastrukturutvecklarnas ansvar att skapa begripliga verktyg så att människor inte är rädda för att använda dem, säger Josef Tětek.

Christopher Bendiksen bekräftar också att skalbarhet och kapacitet egentligen inte är ett problem för Bitcoin, och att kryptovalutan har andra fiskar att steka vad gäller adoption.

Som han avslutar, ”Det största hindret vid denna tidpunkt för att bitcoin används i stor utsträckning som pengar är förmodligen volatilitet, teknisk förtrogenhet och i vissa regioner, om användningen fortfarande är låg och användarna behöver flytta in och ut ur sina lokala fiatvalutor , likviditet. ”

___
Läs mer:
– Att lösa dessa 7 utmaningar skulle påskynda antagandet av Bitcoin
– El Salvador kommer att bli ett seriöst test för Bitcoins Layer-2-nätverk

– Föreställ dig Bitcoin som en reservtillgång. Vad händer då?
– Bitcoin står inför säkringstest bland stigande inflationsproblem

– En skulddriven ekonomisk kris och bitcoin: vad kan man förvänta sig?
– Bitcoin Lightning Network växer även om du har glömt det

– RSK är Bitcoins snabbast växande lager, inte flytande eller blixt
– Bitcoinmassadoption skulle gynna och skada den nuvarande ekonominSource link