Tax Haven Citizenship Loophole för US Crypto Folk kanske inte håller öppet länge

Av | juli 13, 2021


Tax Haven Citizenship Loophole for US Crypto Folk kanske inte håller öppet länge 101
Källa: Adobe / Rafael Ben-Ari

En rysk ex-pro-sjöman har tagit fram ett investeringsprogram för skatteparadis för amerikanska kryptohandlare som letar efter lagliga kryphål för att hjälpa dem att undgå att betala kapitalvinstskatt på sina vinster. Men programmet kan ha en hållbarhet om globala tillsynsmyndigheter lyckas med planer på att komma hårdare ner på skatteparadis.

Programmet heter Plan B Passoch står inför en rysk expat som bor i Amerika, den tidigare professionella sjömannen Katie Ananina (26). Företagets system fungerar sålunda: amerikanska bitcoin (BTC) och altcoin-handlare betalar till investeringsprojekt i ett av sju skatteparadisländer som alla avstår från kryptovinster för investerare.

Förklara projektet i en intervju med CNBC sa Ananina att det kan räcka att betala för att finansiera affärsverksamheter, köpa upp fastigheter, köpa statsobligationer eller bara ge en direkt donation till statskassa för att glida genom kryptokapitalet nettovinst.

Allt detta kommer dock till en rejäl ekonomisk kostnad. Ananina hävdade att kostnaden för att få ett pass vanligtvis var mellan 100 000 USD och 150 000 USD, även om det finns några extra att skruva fast på det – plus hennes egen nedskärning.

”Det är i grunden en donation till fonden för hållbar tillväxt i landet. Så klienter gör en donation på 100.000-150.000 USD plus några avgifter för due diligence, statliga avgifter och sedan 20 000 USD för mina juridiska avgifter, berättade hon för nätverket.

Nationerna i fråga är Portugal, Saint Kitts och Nevis, Antigua och Barbuda, Dominica, Vanuatu, Grenada och Saint Lucia.

Den tidigare ryska landslagsmedlemmen förklarade sin egen motivation för att utveckla projektet och sa:

”Om regeringen börjar påverka mig tar jag allt [of my crypto] och åka någon annanstans. Jag var tillräckligt smart för att räkna ut att bitcoin till ett värde av 200 USD skulle vara värt 100 000 USD någon gång. Jag tror inte att regeringen borde ha 40% av det. ”

Skatteparadisnationer har dock blivit alltmer granskade av globala tillsynsmyndigheter de senaste månaderna, vilket tyder på att det finns åtminstone en chans att Ananinas lösning visar sig vara en tillfällig lösning.

Den här månaden G20 har signalerat sin vilja att gå samman i ett försök att stoppa multinationella företag som använder skatteparadis för att undvika att betala egna skatteräkningar, rapporterade Guardian. Även om G20-länderna har undertecknat ett avtal, är det så långt kort med detaljer. Det kan förändras senare i år, med G20 fast besluten att följa upp med konkreta åtgärder.

Och enligt Economic Times har initiativ som dessa redan en viss begränsad effekt, med många stora finansiella rådgivare som nu avskräcker sina kunder från att investera i länder som markeras som skatteparadis på internationella listor.

Och det finns indikationer på att vissa nationer är angelägna om att undkomma internationella skatteparadislistor. Malta placerades nyligen på Financial Action Task Force (FATF): s grå lista. Landet har utarbetat tillsynsmyndigheter för att hjälpa till att arbeta med FATF om sätt att undkomma listan, rapporterade The Times of Malta. Ett minskande antal nationer verkar tydligen vara glada över att acceptera den typ av sanktioner som ofta införs på skatteparadis av USA och dess avsiktliga samhällsallierade.
____

Läs mer:
– Bidens Crypto Tax Evasion Crackdown kan också drabba icke-amerikanska handlare
– El Salvador ger nytt globalt pussel – Vad är Bitcoin och hur man beskattar det?

– Global skatteavtal blir närmare
– Ingen krypto i G7 Wrap-up, men handlare, gruvarbetare kommer fortfarande att vilja notera

– Sydkoreanska tulltjänstemän stänger nätet för “Kimchi Premium” -förbrytare
– Kontroversiell ny utländsk kryptodeklarationslag godkänd i Spanien

– Koreansk tjänsteman belönar skattemannen som hittade 32 miljoner USD i dold krypto
– Ny Crypto Tax Law kommer att antas på hösten säger den ryska policychefenSource link