SWIFT konkurrerar med Crypto, lanserar snabba, transparenta betalningstjänster

Av | juli 27, 2021


SWIFT Ups Competition with Crypto, lanserar 'Fast, Transparent Payments' Service 101
Källa: Adobe / Postmodern Studio

Globalt nätverk för bankbetalningar SNABB verkar sträva efter att bygga sig som en starkare konkurrens för kryptovalutor – den har precis lanserat en ny tjänst som de säger tillåter företag och konsumenter att skicka betalningar snabbt, säkert och transparent direkt från bankkonton.

SWIFT Go gör det möjligt för finansinstitut att erbjuda en betalningsupplevelse för lågvärdiga transaktioner som ofta initieras av små och medelstora företag (SMF) för att betala leverantörer utomlands, liksom av konsumenter som skickar pengar till vänner och familj internationellt, per pressmeddelande.

Nätverket uppgav att tjänsten redan omfattar sju globala banker som tillsammans hanterar 33 miljoner gränsvärden med lågt värde per år: BBVA, Bank of New York Mellon, DNB, MYBank, Sberbank, Société Généraleoch UniCredit.

Tjänsten använder “snävare servicenivåavtal” mellan institutioner och förvalidering av data, vilket sedan gör det möjligt för banker att ge slutkunder synlighet i förväg om hanteringstider och kostnader, hävdar de.

Tjänsten vilar på fem pelare:

  1. ökad hastighet via stramare servicenivåer mellan banker; ökad direktbearbetning via enstaka betalningsformat, medan tjänster som förvalidering tar bort friktioner som orsakar förseningar;
  2. förutsägbarhet, eftersom betalningssändaren och mottagaren kan spåra status i realtid, medan belopp, tid, avgifter och valutakurs (FX) är kända i förväg;
  3. enkel användning, med datakrav som är kända på förhand;
  4. behandlingsavgifter som avtalats mellan finansinstitut på förhand;
  5. SWIFT-nätverkets säkerhet.

SWIFTs nätverk ansluter mer än 11 ​​000 institutioner och 4 miljarder konton i 200 länder världen över. Den nya tjänsten, som bygger på SWIFT gpi-systemet (global betalningsinnovation), kommer att “stärka bankernas förmåga att betjäna sina kunder i segmenten med hög tillväxt för småföretag och konsumentbetalningar.”

“SWIFT Go är ett ytterligare steg mot att nå vår vision att göra det möjligt för alla, var som helst, att skicka pengar direkt och säkert runt om i världen”, säger Stephen Gilderdale, Chief Product Officer på SWIFT och tillade att den nya tjänsten är ett direkt svar på behoven. småföretag och konsumenter.

Isabel Schmidt, chef för Direct Clearing och Asset Account Services Products på Bank of New York Mellon, sa att konsumenter och småföretag har stött på ett antal frågor i flera år nu när de genomför transaktioner med internationella betalningar, inklusive ogenomskinliga kostnader och brist på säkerhet om hur snabbt medel levereras till den slutliga stödmottagaren, medan Raouf Soussi, chef för företagets betalningsstrategi för kundlösningar på BBVA, sa att banken erkänner “potentialen i denna lösning för att revolutionera hur små och medelstora företag och konsumenter flyttar pengar runt om i världen.”

Som rapporterades i februari i år, SWIFT och Bank for International Settlements (BIS) Innovation Hub (BISIH) samarbetade för att vara värd för en hackathon för att lyfta fram potentialen i den nya ISO 20022-betalningsstandarden och gränssnitt för applikationsprogrammering (API) för att göra gränsöverskridande betalningar “snabbare, billigare och mer transparent.”

___
Läs mer:
– BIS och SWIFT intensifierar ras med krypto för gränsöverskridande betalningar
– Kan dessa XRP-alternativ hota krusningar?

– Varför SWIFT tror att det kommer ikapp med Ripple i Race for Speed
– BIS osäker på om “globala stablecoins” kan hjälpa gränsöverskridande betalningar

– Så här kan G20 hålla krypto- och stavmynt i viken
– CBDC Shilling och Bitcoin Bashing kan nå G20-nivånSource link