Spanska regulatorn Green-lights Institutional Crypto Investment

Av | maj 14, 2021


Spanska regulatorn Green-lights Institutional Crypto Investment 101
Källa: iStock / seraficus

Spaniens marknadsregulator har meddelat att det kommer att tillåta företag som driver fonder att göra kryptoinvesteringar – men bara under vissa förhållanden.

Per El Economista, den National Securities Market Commission (lokalt känt som CNMV) har publicerat en ny uppsättning riktlinjer för institutionella investerare. Riktlinjerna visar att CNMV nu gärna tillåter investeringsfondoperatörer, institut för kollektiva investeringar (kända som IIC i Spanien) och investeringsföretag för variabelt kapital för kollektiva investeringar (känt på kontinentaleuropa som sicavs) att investera i kryptotillgångar. Tillsynsmyndigheten specificerade dock ett antal förbehåll.

För det första får fonder endast erbjuda kryptoprodukter i fall där ”marknadspriser bestäms av inköps- och försäljningsoperationer som utförs av tredje part.”

Dessutom kommer fondförvaltare att vara tvungna att varna sina kunder om att kryptotillgångar utgör en “högriskinvestering” som “involverar ett mycket spekulativt inslag.” Sådana varningar bör också ingå i fondernas prospekt och uttryckligen anges i allt marknadsföringsmaterial.

Och slutligen kommer institutionella investerare och fondoperatörer att förhindras från att göra investeringar i vissa typer av kryptoderivat och värdepapper som stöds av kryptotillgångar, inklusive kryptodrivna börshandlade råvaror (ETC) eller börshandlade sedlar (ETN) – som kan användas för att spåra ett underliggande index av tokens.

Inga spanska fonder har ännu försökt lansera kryptorelaterade finansiella produkter, men CNMV: s nya riktlinjer kan mycket väl visa sig vara katalysatorn som förändrar det – med många chefer som tros vara angelägna om att följa ledningen från amerikanska företag som Svart sten.

Tillsynsmyndighetens drag är något oväntat, särskilt eftersom det har talat mycket om kryptos volatilitet vid flera tillfällen i år. Tillbaka i februari, CNMV och centrala Bank of Spain utfärdade ett gemensamt uttalande som varnade medborgarna om “riskerna” med kryptoassetinvesteringar och påpekade att sektorn till stor del var oreglerad varning om “stor volatilitet” i priser.

En ekonomiprofessor vid Universidad San Pablo CEU i Madrid citerades som menande att spanska investerare kanske föredrar att investera i portföljer som hade ett bitcoin (BTC) -element tillsammans med traditionella tillgångar och aktier än att göra direktkryptoköp.
___
Läs mer:
– El Corte Inglés Snabbspårar Bitcoin-smaksatta varumärkesregistreringar
– Spaniens första tokeniserade fastighetsförsäljning för ETH till investerare i tre länder

– Spanska fastighetsexperter: Intresset för Bitcoin-driven husköp ökar
– Spanska säkerhetsjätten Prosegur går in i Crypto Custody Race

– Spanien Crypto Warning var “att skrämma företag som planerar Tesla-typ BTC-köp”
– Med banker som vänder sig till Bitcoin, är det äntligen dags att längta bankirerna?Source link