Ryssland kunde använda Crypto för att undvika amerikanska sanktioner

Av | juni 8, 2021


Ryssland kan använda Crypto för att undvika amerikanska sanktioner - Political Insider 101
Källa: AdobeStock / scaliger

Som ett tecken på ökad acceptans av kryptovalutor bland Rysslands elit, Alexander Shokhin, presidenten för lobbygruppen Ryska unionen av industriister och entreprenörer (RSPP), har föreslagit att landets nedre kammare, statsduman, diskuterar hur Moskva skulle kunna använda kryptovalutor för att kringgå västerländska sanktioner.

Shokhin föreslog att kryptovalutor skulle kunna användas för att undvika amerikanska sanktioner på liknande sätt som hur europeiska länder har använt instrumentet för stöd till handelsutbyten (INSTEX) sedan 2019 för att underlätta deras handel med Iran, vilket rapporterats av Moskva-baserade Prime News byrå.

I tal med lagstiftare under parlamentets utfrågningar om de senaste västerländska sanktionerna mot Ryssland sa Shokhin att statsduman “inte borde vara särskilt rädd för kryptovalutor, för för många företag under sanktionsregimer är användningen av kryptovalutor kanske ett naturligt sätt att kringgå relevanta begränsningar ”.

I mars förra året införde USA sanktioner mot höga ryska tjänstemän efter förgiftning av oppositionsledaren Alexei Navalny som är fängslad.

Shokhin kallade INSTEX-mekanismen som ett “bra exempel” på ett sätt att åsidosätta sanktioner, men erkände att systemet “kanske ännu inte har bevisat att det är effektivt, hur man hanterar […] anti-iranska sanktioner som införts av USA ”.

Shokhins röst om kryptovalutor kan resonera med ryska beslutsfattare, eftersom han är en politisk insider med en historia av ledande regeringspositioner och nära band till den härskande eliten. På 1990-talet tjänstgjorde han bland annat som vice premiärminister, första vice ordförande för statsduman, minister för arbete och social trygghet och ekonomiminister. Shokhin sitter också i Högsta rådet för landets styrande parti United Russia.

Det senaste förslaget kommer strax efter Alan Lushnikov, ägaren till Kalashnikov, skaparen av AK-47-geväret, sa att företaget vill koppla ifrån SNABB internationella betalningsnätverk och banksektorkontrollerade betalningar genom att använda ”digitala valutor”.

RSPP grundades 1990 och består av cirka 130 bransch- och regionföreningar av ryska företag, som representerar några av landets största företag. Dessa inkluderar Aeroflot, Ryska järnvägar, VTB Bank, Norilsk Nickeloch MegaFon, bland andra.

____

Läs mer:
– Ryssland vill använda den digitala rubeln för att driva sin USD-rensning
– Ryssland och Kina mot USD

– Skådespelare som sanktioneras av USA använder Crypto på nya sätt för att undvika begränsningar – Rapportera
– Kubaner vänder sig till Bitcoin, Ethereum och Dogecoin som US Sanctions Bite

– Kan Vitryssland använda Bitcoin för att slå sanktioner mellan USA och EU?
– Statligt ägda Belarusbank lanserar kryptobörs mitt i sanktioner mot LukashenkoSource link