Ryska centralbanken vill “begränsa” Stablecoin-användningen vid betalningar

Av | april 3, 2021


Ryska centralbanken vill
Källa: Adobe / 999xy

Rysslands Centralbank vill positionera sig som landets digitala ekonomi tyngdpunkt – och verkar redo att bana väg för sin kommande digitala rubel att få marknadsdominans. Och den vill försäkra sig om det genom att begränsa användningen av stallmynt i bosättningar.

Per Interfax talade Ivan Zimin, chefen för centralbankens avdelning för finansiell teknik vid ett bankrelaterat möte i Ryska unionen av industri- och entreprenörer, där han talade om en lagstiftning som utfärdades den 1 januari i år. Lagen – Rysslands första kryptospecifika handling – har förbjudit användning av kryptotillgångar i bosättningar.

Men Zimin uppgav vid mötet att åtgärden bara var ett “första steg” – och indikerade att stallmynt var nästa mål.

Han sa,

”Vi kommer sannolikt att ta det andra steget genom att begränsa användningen [of] stallmynt, för bosättningar. Det här är väldigt viktigt. Den digitala rubeln och i allmänhet rubeln [will be] officiella betalningsmedel. Allt annat – stablecoins, osäkra privata kryptovalutor eller andra monetära ersättare – kan inte användas som betalningsmedel. ”

Centralbanken hoppas kunna utfärda sin digitala token redan nästa år, med en ”prototyp” redo i slutet av hösten 2021.

Men det verkar som om inte alla är redo att sjunga från samma psalmblad om denna potentiellt taggiga fråga.

Teknikjätten och bankrörelsen Sberbank – åtminstone delvis ägs av den ryska staten – har nyligen avslöjat planer på att utfärda sin egen stablecoin, och många andra anses vara angelägna om att följa efter. Många av dessa projekt anses vara tydligt betalnings- och avvecklingsfokuserade.

Samma media citerade Anatoly Aksakov, chef för statsdumans finansmarknadskommitté, och sade att han var “förbryllad” över Zimin’s kommentarer till stallmynt, särskilt mot bakgrund av Sberbanks projekt, som kommer att debuteras före slutet av våren.

Han sa,

”Ur mitt perspektiv behöver vi en diskussion med tekniska experter, ekonomer och bankirer [on the matter of stablecoin regulation]. ”

Interfax citerade också Aksakov som förklarade att den befintliga lagstiftningen i Ryssland inte klassificerar stablecoins som “digitala valutor” (tokens som bitcoin (BTC)). I stället anser lagen att fiat-pegged tokens är ”digitala finansiella tillgångar” och därför inte en olaglig form av bosättningar.

”Jag skulle inte kalla en stablecoin en kryptovaluta om vi hänvisar till definitionen i lagen om digitala finansiella tillgångar. Där definieras en digital valuta som utan skyldighet eller säkerhet. Ett stabilt mynt, å andra sidan, har säkerhet, och kan därför inte vara en digital valuta, ”sa Aksakov.

Men det verkar som att Centralbanken ser saker och ting helt annorlunda. Zimin sa,

”Stablecoins är också en digital valuta, endast säker. De utfärdas av en viss organisation eller ett företag, backas upp av någon form av [asset], vare sig det är pengar, guld, metall eller vad som helst. Centralbanken följer […] till följande ideologi: att både kryptovaluta och stablecoins inte kan vara officiella betalningsmedel. Endast en digital rubel kunde [be used for payments.]”

____
Läs mer:
– Ryssland vill använda den digitala rubeln för att driva sin USD-rensning
– Oberoende lokal stablecoin som blomstrar i Buyeo i Sydkorea
– Visa börjar avvecklingstransaktioner i USD-mynt på Ethereum
– Stablecoins kan ‘penetrera icke-kryptomarknader’ och överträffa 100 miljarder USD 2021
– Den thailändska centralbanken skapar ett prejudikat genom att förbjuda Baht-pegged StablecoinSource link