Ripple to Grill Ex-SEC Official Who Said Bitcoin, ETH Wasn’t Securities

Av | juli 16, 2021


Ripple to Grill Ex-SEC Official Who Said Bitcoin, ETH Wasn't Securities 101
Källa: Adobe / Tierney

Krusning kan ha vunnit en viktig kamp i sin långvariga juridiska kamp med det amerikanska regelverket säkerhet och utbytesprovision (SEC) – efter att det fick tillstånd att utfråga en tidigare byråns tjänsteman om sina kryptopolitiska överläggningar.

Per Bloomberg, SEC hade försökt blockera Ripple från att deponera den tidigare chefen för byråns Division of Corporation Finance (2017 till 2020), William Hinman – som berömt höll ett tal från 2018 och menade att bitcoin (BTC) och ethereum (ETH) inte är värdepapper och därmed inte omfattas av SEC-jurisdiktion.

SEC säger dock att samma sak inte gäller Ripple och dess XRP-symbol, och har anklagat VD Brad Garlinghouse och grundare Christian Larsen för att personligen dra nytta av XRP-försäljningen till cirka 600 miljoner USD. SEC hävdar att en XRP-token i huvudsak är ett investeringsavtal och därmed klassificeras som en oregistrerad säkerhet.

Men Bloomberg citerade magistratsdomaren Sarah Netburn som avgör för Ripple i denna fråga och beordrade Hinman att möta deposition. Hon kallade Hinman en “högt uppsatt tjänsteman” som hade haft “betydande auktoritet i en mycket viktig federal myndighet.”

Hon tillade att frågan var “inte ett verkställande ärende SEC”, och motbevisade förslaget att flytten skulle “öppna översvämningsgrindarna” och tillade:

“[The case] innebär betydande politiska beslut på våra marknader, kontroversen är stor och allmänhetens intresse i detta fall är betydande. ”

Ripple, som insisterar på att XRP är ett “utbytesmedel”, hoppas kunna bestämma kommissionens “antagna ståndpunkt” vid tidpunkten för talet 2018, en faktor som den anser skulle göra det möjligt att bevisa att marknadsaktörerna vid den tiden inte övervägde XRP för att vara en säkerhet.

Domaren avslog SEC: s överklaganden för att avstå från att “utsätta höga tjänstemän för depositioner angående varje lag, förordning eller politik som de rådfrågade om eller talade om och som senare låg till grund för en verkställighetsåtgärd.”

Samma mediacitat citerade SEC: s juridiska team om att beslutet skulle kunna “störa myndigheternas funktion genom att avskräcka kvalificerade personer från den offentliga tjänsten med tanke på den nära säkerheten att deras mandatperioder skulle fälla dem i rättstvister.”

Men det juridiska teamet som för närvarande representerar en grupp XRP-investerare som också har börjat hävda sina intressen i ärendet föreslog att Hinman skulle kunna ställas inför förhör om några mycket taggiga frågor som potentiellt skulle kunna försvaga SEC: s fall.

I ett blogginlägg adresserat till XRP-innehavare, CryptoLawJohn Deaton skrev att ”tre dagar före det viktiga Hinman-talet om eterum 2018”, den amerikanska utbytesjätten Coinbase hade blivit offentligt med noteringen av ethereum classic (ETC), “en tillgång […] som allmänt förväntades förklaras som säkerhet, som etern själv. ”

Han lade till:

“Detta väckte omedelbart frågor bland analytiker om SEC hade privat meddelat Coinbase i förväg Ethereum Foundation av vad Hinman skulle tillkännage. Tipsade SEC av Hinmans kollegor innan marknaden fick sitt tal? Låt oss höra hans svar under ed. ”

Deaton föreslog också att den tidigare SEC-tjänstemannen skulle behöva svara på frågor om Hinmans och hans arbetsgivare, advokatbyrån Simpson Thacherrelation till Ethereum Foundation. Deaton hävdade också att Hinman ”personligen hade samlat in miljontals dollar från ett Ethereum-anslutet advokatbyrå.”

Han lade till:

“Regeringsdokument visar att Hinman erhöll mer än 15 miljoner USD i betalningar från Simpson Thacher under de fyra år han arbetade på SEC.”

07:30 UTC handlar XRP, rankad 6 efter marknadsvärde, till 0,607 USD och sjunker med 1% på en dag, medan BTC och ETH sjönk med nästan 3%.
____
Läs mer:
– SEC Coinschedule Settlement öppnar gamla Crypto Securities Sår
– SEC ber domstolen att låta det se bevis på Ripples ‘XRP-lobbyverksamhet’

– SEC: s chef vill “fylla i luckorna” i Crypto Investor Protection
– Förlikning är mest sannolikt resultat i Ripple vs. SEC-fall – AdvokatSource link