Riksdagsledamöternas bud om att ändra El Slavadors BTC-lagstiftning väcker frågor om stat och frihet

Av | juni 18, 2021


Parlamentsledamöternas bud om att ändra El Slavadors BTC-lagstiftning väcker frågor om stat och frihet 101
El Salvadors president, Nayib Bukele. Källa: En skärmdump, Instagram / nayibbukele

Ett djärvt bud från två lagstiftare i oppositionen om att ändra nyckelklausuler i El Salvadors kommande lag om antagande av bitcoin (BTC) åtföljs av en rasande debatt bland det internationella kryptosamhället.

Två parlamentsledamöter från partiet Farabundo Martí National Liberation Front (FMNL) – Anabel Belloso och Dina Argueta – meddelade igår att de ville lansera en privatmedelsproposition i nationalförsamlingen som, om den accepteras, skulle upphäva delar av Bitcoin-lagen, som är nu mer än två månader från promulgeringen. Ett kontroversiellt avsnitt, nummer 7, tvingar köpmän att acceptera BTC på begäran av en kund – vilket tvingar företag att acceptera BTC, förutsatt att de har tillgång till en PC eller en smartphone.

Men Belloso och Argueta berättade för reportrar att den föreslagna ändringen skulle vara i den förra ord, se till att BTC ”inte är obligatoriskt att använda” – och gå ännu längre.

”Ändringsförslaget föreskriver att löner, bonusar och pensioner fortsätter att betalas i dollar och inte med denna kryptovaluta och att den inte erkänns som en laglig valuta,” sa hon.

Belloso Lagt till,

“Vi är inte emot teknologisk modernisering, men du borde inte spela med människors ekonomi.”

Hennes inlägg delade åsikter i efterföljande trådar, med några som uttryckte sitt “tack”, men andra påpekade meningslösheten med lönrelaterade insisteringar – särskilt eftersom regeringen den här veckan redan har uteslutit begreppet företag som betalar sina anställda i BTC. Andra anklagade fortfarande FMNL för “hyckleri” och sa att andra – större – oppositionspartier hade lagt fram “mer trovärdiga” argument.

FMNL var en gång drivkraften i Salvadors politik och producerade presidenter som styrde från 2009 till 2014. Partiet led emellertid ett krossande nederlag 2019, när den sittande Nayib Bukele kom till makten. Och i lagstiftningsval som hölls tidigare i år krävde det ytterligare slag, med dess representation i underhuset reducerad till bara fyra platser.

Bukeles härskande koalition har 64 av 84 platser, varav 56 innehas av hans eget Nuevas Ideas Party – vilket innebär att Belloso-Argueta-lagförslaget kanske inte ens gör det förflutet för att hindra ett större rebelluppror eller ett (lika osannolikt) samordnat oppositionsarbete. kommittéstadiet och på golvet i den nedre kammaren.

Oavsett har lagförslaget redan lyckats väcka debatt bland internationella kryptotänkare.

Jake Chervinsky, generalråd vid Compound Labs, menade att det “skulle vara bra om detta kunde gå framåt, eller åtminstone om vi förespråkade för det.”

Men Castle Island Ventures partner Nic Carter hävdade:

“Om du är standhaftigt emot statlig monetär tvång, och ditt bästa sätt att instrumentalisera den uppfattningen är att förnedra bitcoiners, kommer jag att ifrågasätta uppriktigheten i din motståndskraft mot tvång.”

Chervinsky dock ifrågasatt visdomen i detta påstående.

De Myntcenter Verkställande direktören Jerry Brito, under tiden, gick i offensiv och hävdade att “El Salvadors Bitcoin-lag är en skam.”

han skrev:

”Det tvingar medborgarna att acceptera bitcoin oavsett om de vill eller inte. Detta är intuitivt fel för alla liberala. Jag är förvånad över att så många smarta och principiella människor ändå har applåderat och försvarat denna lag. De förväxlar frihetens ändar med bitcoinmedlen och jag hoppas att de bara gör det av misstag. ”

Kommentaren @jeetsidhu_ tog dock undantag från Britos påstående att BTC-samhället behövde “reflektera över våra gemensamma principer,” skrivning:

”Vilka delade värderingar handlar han om? Detta är bokstavligen en miljö med låg tillit bland många människor med olika incitament! ”

Annan borstade: ”Så det jag läste i din tweet är [El Salvador] bör stanna kvar i USD-systemet under fullständig kontroll över USA. Är det vad du föreslår eller kommer du att tillhandahålla en [different] lösning?”

En till synes salvadorisk röst hävdade att avdollarisering helt enkelt inte var ett alternativ för kommersiella satsningar.

Under tiden är oppositionen mot lagförslaget fortfarande högljudd, och vissa motståndare försöker nu ifrågasätta konstitutionaliteten i beslutet att anta BTC som lagligt betalningsmedel.

Per ElSalvador.com, den inflytelserika Salvadors stiftelse för ekonomisk och social utveckling (Fusades) tankesmedja har kommit ut i opposition till lagförslaget och hävdar att lagförslaget antogs med “inget utrymme för debatt”, är full av inblandningar och “godkändes av parlamentet utan att analysera dess inverkan.”

“Studier borde ha genomförts före omröstningen”, hävdade Fusades verkställande direktör Javier Castro.

Enkäter genomförda av mediauttaget La Prensa Gráfica målade en bestämd blandad bild: 77% av de tillfrågade i går uppgav att de var för BTC-antagandelagen, medan en annan enkät idag såg att 84% av de tillfrågade instämmer i Världsbankenbeslut att inte ge stöd till Bukeles adoptionsplaner.
____
Läs mer:
– Bitcoin lönar sig utan lön, bekräftar El Salvador som Adoption Worries Rise
– Bitcoiners Boo ‘officiella Bitcoin-ambassadörer’ till El Salvador

– JPMorgan om El Salvadors Bitcoin Move
– Bitcoin Beach ger ledtrådar om El Salvadors större BTC-avsikter

– Insatserna blir högre när El Salvador erbjuds vulkanisk BTC-hävstång i samtal med IMF
– El Salvador ger nytt globalt pussel – Vad är Bitcoin och hur man beskattar det?

Source link