Polisen avslöjar fler detaljer om ‘USD 60 miljoner’ Crypto ‘bluff’

Av | juli 15, 2021


Polisen avslöjar fler detaljer om 'USD 60 miljoner' Crypto 'bluff' 101
Källa: AdobeStock / taka

Ytterligare detaljer framträder om en påstådd japansk krypto-bluff som kan ha sugat in mellan 15 000 och 20 000 främst medelålders investerare.

Som rapporterats fortsätter polisen i Aichi Prefecture att utreda ett företag som heter OZ-projekt efter att poliser arresterade fyra män, som tros vara hjärnan bakom den påstådda bluffen.

Ledaren tros vara Shoji Ishida (59). Och per Chunichi säger poliskällor att de har information om att Ishida först lanserade initiativet våren 2017, när han påstods börja anställa “certifierade instruktörer” för att hålla “seminarier” för blivande investerare på olika platser runt om i Japan. Ett antal marknadsföringsinsatser online hjälpte också till att rekrytera investerare, som fick höra att förvänta sig vinster på x2,5 med hjälp av OZ-projektets AI-drivna handelsbots.

Media har publicerat olika konton för antalet personer som kan ha lurats att investera i företaget, med Mainichi som sätter siffran till 15 000 och Asahi anger 20 000. Men de flesta är överens om att investerarnas fonder verkar vara i riskzonen för cirka 59 miljoner USD – 60 miljoner dollar.

Polisen har sagt till de japanska medierna att OZ-projektet verkar vara helt “fiktivt” och centrerar kring ett OZ-punkttoken – vilket verkar ha inget monetärt värde. Officerer hävdar att projektet inte verkar ha ett blockchain-nätverk – ett vanligt inslag bland beprövade bedrägerier med kryptosmak som OneCoin projekt.

I september 2017, säger polisen, beordrade Ishida instruktörer att ta bort inlägg och bloggar de hade gjort om projektet, medvetna om att problem var på väg.

Men projektet verkar ha brusat på den tiden sedan, även om ett antal civila rättegångar har lämnats in.

De misstänkta hjärnorna beskrevs alla som tjänstemän, och den äldsta i gruppen, en 61-åring, enligt uppgift (enligt en separat Mainichi-artikel) försökte utpressa ett offer som var på väg att bli offentligt och skicka följande varning genom en tredje part:

”Om du tar denna fråga till polisen […], kommer du inte att kunna ta tillbaka din insats. ”

Tokai TV rapporterade att polisen hävdar att medel har överförts till ett utländskt konto, men fortsätter att utreda, medan de flesta av de påstådda offren enligt uppgift är “män och kvinnor i 50-talet.”

Tokyo Web citerade ett anonymt “par i 50-årsåldern” som uppgav att de hade insett att projektet var “bedrägligt” redan i oktober 2017 och sedan dess varit inblandade i ansträngningar för att hämta sina medel. Några av de påstådda masterminds tycktes ha försökt kasta investerare från doften genom att hävda att de också hade varit offer för ”bedrägeri”.

OZ-cheferna hävdade påstås att deras projekt stöddes och “övervakades” av ett stort “Singapore-baserat kryptovalutautbyte” och att deras AI-drivna transaktioner var “90%” lönsamma.

____

Läs mer:
– Japansk tillsynsrapport föreslår att DeFi-förordningar kan komma
– Bankchef Gut Feeling hjälper henne att motverka Crypto Scammers

– UK Detectives Break Crypto Seizure Record, Brace For More
– Trots Crackdown kör Crypto Fraudsters fortfarande Amok i KinaSource link