Penningtvätt kan försvaga NFT: er också, förbered dig för stramare kontroller

Av | mars 27, 2021


Penningtvätt kan också försvaga NFT: er, förbered dig för stramare kontroller 101
Copycat av Gala Mirissa. Källa: async.art

Även om icke-fungibla tokens (NFT: er) verkligen är det stora i krypto just nu, är de inte utan problem. Bortsett från anklagelser om hype och faddishness, tar NFTs också upp den välbekanta och taggiga frågan om penningtvätt.

Utan mycket i vägen för kvantitativa bevis har motståndare kopplat den växande NFT-marknaden med penningtvätt, med vissa som beskriver dem som “den bästa penningtvättmetoden i kryptovalutavärlden.”

Men branschaktörer talar med Cryptonews.com föreslog att även om NFT: er är öppna för penningtvättare finns det för närvarande inget konkret som tyder på att deras användning för tvätt är betydligt sämre än i traditionell konstvärld eller med andra typer av krypto. Samtidigt intygar de att den strikta införandet av KYC / AML-standarder (känner till din kund / penningtvätt) kommer att hjälpa till att bekämpa detta framväxande problem.

Ett problem, men hur stort?

Med tanke på den unga åldern för NFT finns det för närvarande inga hårda data om deras användning för penningtvätt. Fortfarande bekräftar experter att brottslingar sannolikt kommer att vända sig till dem förr eller senare, om de inte redan har gjort det.

”Jag kan bara spekulera i hur stor den är idag och hur stor den kan bli. Just nu har ingen av de större handelsplatserna (t.ex. Öppet hav) verkar ha KYC-insamling eller AML / CFT [Combating the Financing of Terrorism] screening för användare så att de kan utnyttjas, säger Tim Swanson, chef för marknadsinformation för Clearmatics.

Detta tyder på att NFT-världen kan vara mogen för penningtvätt, men igen, det finns inget som för närvarande visar hur mogen.

”Jag känner inte till några namngivna exempel på någon penningtvätt med NFT. Men jag skulle bli förvånad om ingen hade försökt, säger David Gerard, författaren till Vågen ryckte på axlarna och Attack of the 50 Foot Blockchains.

Den främsta anledningen att anta detta är att den traditionella konstvärlden, som Gerard också påpekade, länge varit ökänd för penningtvätt.

“Så jag förväntar mig att samma människor kommer att prova samma knep inom det här nya fältet”, tillade han.

Det är dock extremt svårt att mäta i detta skede hur mycket av tvätt av problem som kommer att vara med NFT, samt att bedöma om det kommer att vara mer av ett problem än med fysisk konst.

”Min enda tanke på varför man kan anta att NFT har en större andel penningtvätt är att jag skulle hävda att kryptomarknaden ‘kanske’ har fler bedrägerier än den fysiska konstvärlden. Det finns mycket lurar i fysisk konst genom förfalskning, säger Yaya J. Fanusie, en adjungerad seniorkompetent vid Centrum för en ny amerikansk säkerhet (CNAS), där han undersöker de nationella säkerhetsimplikationerna av kryptoassets och blockchain.

Fanusie erkänner att identifiering av andelen penningtvätt i NFT-sektorn är en “svårfångad uppgift”, men han misstänker personligen att NFT: s virtuella natur gör den mer sårbar än den traditionella konstvärlden.

”Men låt oss vara riktiga – det är nog lättare att införa digitala bedrägerier än fysiska bedrägerier. Så det finns sannolikt en stor andel av illa uppkomna, bedrägliga medel i krypto, som bedragare och olagliga aktörer vill tvätta, säger han Cryptonews.com.

Nya metoder, samma mål

Det finns för närvarande en mängd olika sätt som en blivande penningtvättare kan använda konst för att dölja de olagliga källorna till deras dåligt uppkomna pengar. Och om inget annat verkar det som vad NFT-världen gör är att lägga till några fler metoder till tvättarens repertoar.

“Smarta användare som försöker tvätta tvättar vanligtvis att dölja sina spår genom att gå in och ut ur flytande mynt eller token genom flera olika myntutbyten som har slapp KYC-insamling och AML / CFT-screening,” sade Tim Swanson och tillade:

“NFT är bara ett annat sätt att uppnå samma mål, att bryta härkomst och gå iväg med” rena “eller skärmade mynt.”

Med tanke på den relativa bristen på kunskaper och penningtvättskontroller i NFT-sektorn, kan tvätt genom NFT vara så enkelt som att köpa och sedan sälja en icke-fungibel token.

“Om marknaden tillåter NFT med absolut inga KYC-kontroller och inga begränsningar av transaktionsbelopp, skulle det vara mycket lätt för olagliga aktörer att köpa NFT, sälja dem igen och flytta krypto till andra plånböcker, till synes orelaterade till brottslingen,” sa Yaya Fanusie.

Som Swanson twittrade kan en annan metod vara att köpa / sälja NFT (eventuellt från sig själv) för att minska skatteskulderna.

Samma regler och lösningar

Det finns en uppenbar lösning på allt detta: stramare kontroller, där alla NFT-marknadsplatser krävs för att genomföra strikta KYC / AML-standarder.

”Precis som fysiska konsthandlare och marknadsplatser måste inrätta vissa förfaranden för att verifiera sina kunder samt för att genomföra mer tillbörlig aktsamhet om härkomst av de varor de handlar, kommer det troligtvis att finnas ett behov av att kräva att NFT-återförsäljare och marknadsplatser följer liknande AML riktlinjer. Detta kommer troligen att skaka upp NFT-världen precis som den skakade upp den fysiska konstvärlden, säger Fanusie.

David Gerard instämmer och noterar att NFT-delsektorn så småningom kommer att behöva falla i linje med den legitima delen av kryptoindustrin.

”Lösningarna kommer att vara vad som redan händer – stramare KYC / AML på kryptovärlden; på portarna till fiat, om inte vid de punkter där kryptos utbyts, sade han.

Tim Swanson föreslog också att NFT-sektorn också kunde tvingas följa riktlinjer som liknar vad FinCEN försöker att införa för krypto i slutet av förra året, då det meddelade att kryptotransaktioner värda 10 000 USD eller mer skulle kräva att plånbokägaren tillhandahöll identitetsinformation. Han sa också att blockchain-analys kunde användas för att spåra transaktioner och identifiera deltagare.

“Genom att kräva att börser följer dessa trösklar kan detta hålla koll på penningtvätt via mynt eller token i USA”, avslutade han.
____

Läs mer:
– Vitalik Buterin och Brian Armstrong väger in på NFT
– Varför skulle någon köpa NFT – en länk till en JPEG-fil?
– NFT säljs för miljoner, men hur kan du säga en diamant från en dud?
– Tänk på dessa juridiska frågor innan du spenderar miljoner på NFT
– NFT i Mainstream: Sotheby’s följer Christie’s med en ny plan
– Hack söndag: NFT Theft följer en personlig Token Attack
– Second Hand NFT Market för NBA Top Shot Packs visas på eBay
– Kontrollera dessa 4 Gör dina egna NFT-plattformar
– Icke-fungible 2021: Förbered dina NFT: er för deFi, staking och delning

Source link