NFT är mycket större än en konstfad

Av | april 30, 2021


NFT är mycket större än en konstfad 101
I morgon kommer snart av daveed. Konstverket uppdateras fyra gånger om dagen för att återspegla soluppgång, dag, solnedgång, nattcykler. Källa: async.art

James Bowden, lektor i finansiell teknik, University of Strathclydeoch Edward Thomas Jones, lektor i ekonomi, Bangor University.
_____

Sotheby’s har blivit det senaste etableringsnamnet inom konsten att dyka in i NFT: er (icke-fungibla tokens) genom sitt samarbete med anonym digitalartist Pak och NFT-marknadsplatsen Nifty Gateway.

Auktionshuset sålde The Fungible Collection, en ”ny samling digital konst som omdefinierar vår förståelse för värde”, för mer än 17 miljoner USD.

Vissa bitar, som “The Switch”, en monokrom 3D-konstruktion som kommer att ändras av konstnären vid ett ospecificerat ögonblick i framtiden, fick bud som översteg 1 miljoner USD.

För oinitierade är NFT: er tokeniserade versioner av tillgångar som kan handlas på en blockchain, den digitala ledningsteknologin bakom kryptoassets som bitcoin (BTC) och ethereum (ETH). Medan en bitcoin är direkt utbytbar med en annan, vilket innebär att de är fungibla, är NFT motsatta eftersom de underliggande tillgångarna är unika på något sätt och inte kan bytas ut för liknande.

Denna unikhet gjorde det möjligt för Christie’s att sälja den digitala artisten Beeples “Everydays” NFT i mars för en iögonfallande 68 miljoner USD. För de som inte har den typen av pengar används NFT: er också för handel med samlarobjekt som baseballkort och datorspelartiklar som svärd och avatarskinn.

The Switch, av Pak
The Switch, av Pak.
Sotheby’s

Bubbel Trubbel?

Spänningen kring NFT: er ger en liknande berättelse som andra senaste prisstegningar som GameStop och dogecoin, genom att det här är spekulativa bubblor orsakade av stimulanskontroller i USA, lockdown-tristess och låga räntor.

Titta inte längre än kändisar som musikstjärnan Grimes och YouTuber Logan Paul släpper sina egna flaggskepps-NFT för att rida vågen. Till och med Vignesh Sundaresan, entreprenören som köpte Beeples rekordstora konstverk, ser att investera i NFT: er som en ”enorm risk” och ”ännu galnare än att investera i krypto”.

Men historien berättar också för oss att vara försiktiga med att avfärda NFT som en förbipasserande modefluga, eftersom vikten av tekniska innovationer ofta blir tydligare när hype dör. Många kommentatorer avfärdade tillströmningen av teknikföretag runt dotcom-bubblan i slutet av 1990-talet och den första vågen av masskryptovalutaentusiasm 2017, bara för att bevisas hopplöst fel när Amazon och bitcoin återuppstod.

NFT-enheterna själva är faktiskt långt nere från sina toppar, med ett genomsnittligt prisfall på 70% sedan februari. Kanske är det här mindre sprängning av en bubbla än att “rensa bort” gimmicky tokens nu när den första hype har börjat dö.

Detta fenomen fångas väl i amerikanska konsultföretaget Gartners hype-cykel, vilket illustrerar den typiska utvecklingen av en ny teknik. Med NFT kommer vi troligen från “toppen av uppblåsta förväntningar” på en resa mot samma “platå av produktivitet” som Amazon nådde för länge sedan.

Gartners hype-cykel

Gartners hype-cykel

Gartner

Detta hänger samman med vad den österrikiska ekonomen Joseph Schumpeter sa om varför kapitalismen fungerar. Schumpeter betraktade kapitalismen som en obeveklig churn från gammalt till nytt, eftersom de senaste och mest innovativa företagen ersätter de som kom före – han kallade denna “kreativ förstörelse”.

Mot bakgrund av detta är NFTs nykomlingar som utmanar hur vi uppfattar och registrerar ägande av tillgångar. Och spänningen mellan innovation och incumbency bidrar också till skepsis som alltid omger sådan ny teknik.

Vad händer sen

NFT skapar möjligheter för nya affärsmodeller som inte fanns tidigare. Konstnärer kan bifoga villkor till en NFT som säkerställer att de får en del av intäkterna varje gång det säljs igen, vilket innebär att de gynnas om deras arbete ökar i värde. Visserligen har fotbollslag använt liknande avtalsbestämmelser när de säljer på spelare ett tag, men NFT: er tar bort behovet av att spåra en tillgångs framsteg och genomdriva sådana rättigheter vid varje försäljning.

Nya konstplattformar, som Niio Art, kan på ett riktigt enkelt sätt visa att de äger digitala verk. När kunder lånar eller köper konst från plattformen kan de visa den på en skärm i vetskapen om att det inte finns något problem med copyright eller originalitet eftersom NFT och blockchain säkerställer att ägarskapet är äkta.

NFT-skivor ger musiker möjligheten att ge förbättrade media och speciella förmåner till sina fans. Och med sportmemorabilia anses mellan 50% och 80% av objekten vara falska. Att sätta dessa artiklar i NFT med en tydlig transaktionshistorik tillbaka till skaparen kan övervinna detta förfalskningsproblem.

Men bortom dessa områden går NFT: s potential mycket längre eftersom de helt förändrar ägarreglerna. Transaktioner där äganderätt till något byter händer har vanligtvis varit beroende av mellanhänder för att skapa förtroende för transaktionen, byta kontrakt och se till att pengar byter händer.

Inget av detta kommer att vara nödvändigt i framtiden. Transaktioner registrerade på blockkedjor är tillförlitliga eftersom informationen inte kan ändras. Smarta kontrakt kan användas i stället för advokater och depåkonton för att automatiskt säkerställa att pengar och tillgångar byter händer och båda parter uppfyller sina avtal. NFT: er konverterar tillgångar till tokens så att de kan röra sig inom detta system.

Detta har potential att helt förändra marknader som till exempel fastigheter och fordon. NFT kan också vara en del av lösningen för att lösa problem med markägande. Endast 30% av den globala befolkningen har lagligt registrerade rättigheter till sin mark och egendom. De utan klart definierade rättigheter har mycket svårare att få tillgång till finansiering och kredit. Om mer av våra liv tillbringas i virtuella världar i framtiden kommer också de saker som vi köper där att köpas och säljas som NFT.

Det kommer att finnas många andra utvecklingar i denna decentraliserade ekonomi som ännu inte har föreställts. Vad vi kan säga är att det kommer att bli en mycket mer transparent och direkt typ av marknad än vad vi är vana vid. De som tror att de ser en blixt i pannan är osannolikt att de är beredda när den kommer.Konversationen

Den här artikeln publiceras på nytt från The Conversation under en Creative Commons-licens. Läs originalartikeln.

____
Läs mer:
– Ett annat världsberömt Meme kapitaliserar på NFT Hype
– Nytt WWF-projekt för att använda NFT för att rädda djur
– MetaKovan på Metaverse

– NFT Performance Art: Företag kan dra nytta av protest
– Varför NFT är inte bara för konst och samlarföremål
– NFT-explosionen kommer under de kommande två åren och kommer att skapa jobb, säger insiders

– Överlevererad NFT-marknad ser intresse och försäljningssteg
– Penningtvätt kan försvaga NFT också, förbered dig för stramare kontroller
– NFT säljs för miljoner, men hur säger du en diamant från en dud?

– Tänk på dessa juridiska frågor innan du spenderar miljoner på NFT
– Icke-fungible 2021: Förbered dina NFT: er för deFi, staking och delning
– Kontrollera dessa 4 Gör dina egna NFT-plattformarSource link