MP lodges Constitutional Challenge till Bukele’s Bitcoin Bill

Av | juni 22, 2021


MP Lodges Constitutional Challenge till Bukele's Bitcoin Bill 101
Källa: Adobe / promesaartstudio

En annan salvadorsk parlamentsledamot har inlett ett försök att spåra president Nayib Bukele’s bitcoin (BTC) antagande räkning – och har samarbetat med en advokat som en del av sitt arbete.

Som rapporterades förra veckan lämnade två lagstiftare från oppositionspartiet Farabundo Martí National Liberation Front (FMNL) förra veckan in ett bud på att ändra lagförslaget, som redan har antagits i parlamentet med vad presidenten betecknade som en “supermajoritet”. Det har också publicerats i den verkställande myndighetens officiella tidning, vilket innebär att om det inte kommer att ingripas i sista minuten kommer det att spridas om cirka två månader.

FMNL-parlamentsledamöternas förslag kommer att granskas av en huskommitté. Och nu kan domare också ha ett förslag på räkningar.

Enligt media ElSalvador.com och El Mundo har en annan FMNL-parlamentsledamot, Jaime Guevara, representanten för norra departementet Morazán, gått samman med en advokat vid namn Óscar Artero.

Duon uppgav att de representerade en “grupp medborgare” som var missnöjda med lagförslaget och presenterade sitt fall inför konstitutionella domstolen. De stämplade omröstningen om lagförslaget till en ”felaktig och pervers process som saknade laglighet.”

Riksdagsledamoten citerades som säger:

”Jag väcker en rättegång om okonstitutionalitet mot […] Bitcoin lag. Det saknar laglighet och grund och beaktar inte de betydelser och skadliga effekter som en sådan lag kommer att ge detta land. Bitcoin-lag kommer att plundra människors fickor. [The government] vill tvinga oss att handla. ”

Det verkar osannolikt att åtgärden kommer att gå bra med domstolen – vars medlemskap nyligen har ändrats av Bukele-regeringen. Politiska rivaler har hävdat att presidenten har fyllt domstolen – och andra – med sina anhängare.

Kanske medgav att detta verkligen skulle vara fallet, fortsatte Guevara:

”Vi kommer att testa dessa herrar i domstolen för att se vilket svar de ger folket. Det är viktigt att regeringen förstår att det populära samförståndet är att människor inte håller med den lagen. ”

FMNL har bara fyra mandat i parlamentet, och dess kontroll över verkställande, lagstiftande och rättsväsende har försvunnit till status som ett mindre oppositionsparti. Partiet, som var dominerande i Salvadoriansk politik, uthärde en katastrofal uppvisning vid lagvalet 2021 och förlorade 19 platser. Omvänt var stödet för Bukele och hans Nuevas Ideas-parti skyhögt i mars omröstningar, där det vann över 66% av de populära rösterna.

Oavsett har de vanliga inhemska medierna fortsatt att ta en skeptisk uppfattning om den senaste BTC-relaterade utvecklingen i El Salvador, med några bevis som stora delar av befolkningen har kastats i förvirring på grund av Bukeles kryptokonvertering.
___
Läs mer:
– Riksdagsledamöternas bud om att ändra El Salvadors BTC-lagstiftning väcker frågor om stat och frihet
– Bitcoin lönar sig utan lön, bekräftar El Salvador som Adoption Worries Rise

– Förstå vad som gjorde El Salvadors president Bukele till Bitcoin
– Bitcoin Beach ger ledtrådar om El Salvadors större BTC-avsikter

– Världsbanken anklagad för okunnighet och hyckleri eftersom den vägrar att hjälpa El Salvador
– El Salvador ger nytt globalt pussel – Vad är Bitcoin och hur man beskattar det?Source link