Moskva-börsen, ryska banker grundade Blockchain Operator

Av | april 13, 2021


Moskva-börsen, ryska banker grundade Blockchain Operator 101
Källa: Adobe / Dmitri Kalvān

Ryssland går allt närmare att förverkliga sin dröm om att bryta igenom hindren för internationell handelsbegränsande EU- och amerikanska sanktioner genom att utveckla ny infrastruktur för betalningssystem – med hjälp av blockchain-teknik.

Per RBC, den Moskva-börsen har samarbetat med ett antal bank- och kortbetalningsföretag för att tillsammans skapa en “blockchain-operatör” – och hävdar att den nya satsningen är en “nationell först.” Enligt gruppen kommer börsen och dess partners att äga en 1/6 i den nya operatören, som kommer att namnges Distribuerade registersystem.

Initiativet involverar banker som är medlemmar i FinTech Union, och dess arkitekter hävdar att det kommer att minska kostnaderna för marknadsaktörer och bidra till att skapa en rad nya produkter och tjänster för banksektorn.

Anslutning till Moskva-börsen i projektet är statligt stödda Promsvyazbank (PSB) och landets näst största bank, VTB Bank. Gazprombank, olje- och gasjättens bankarm Gazprom, är också ombord. Och att göra upp numret är Centralbank-grundad Nationella betalkortsystem och den Fintech Association.

Företagen undertecknade grundläggande dokument den 9 april, avslöjade de.

Flytten kommer att ses som framsteg i kampen för att befria Rysslands handelssektor från dess stora beroende av SWIFT. Ryssland är fortfarande SWIFTs fjärde största kund, men Washington-ledda sanktioner har drabbat landets förmåga att handla i nästan alla affärssektorer.

Som ett svar har Ryssland flyttat för att avsluta sitt SWIFT- och US-dollarberoende med en rad fintech-relaterade drag, som också kommer att använda digitala tillgångsinnovationer, särskilt den kommande digitala rubeln.

Gazprombank, under tiden, vill stärka sitt eget krypto- och blockchain-spel, och dess schweiziska dotterbolag publicerade denna vecka en ledig plats för en “crypto & blockchain client relationship manager” som den sa skulle tillåta det att ”skaffa ny och utveckla befintlig krypto- relaterade kundrelationer. ”
____
Läs mer:
– Ryska regeringen kommer indirekt till Bitcoin-handel och vårdnad
– Med banker som vänder sig till Bitcoin, är det äntligen dags att längta bankirerna?
– Ryska företag, regeringen tappar intresse för Blockchain
– Kinesiska techjättar betalar stort för Blockchain-talang i trångt fältSource link