Kubas president talar om möjlig antagande av “bekväm” krypto

Av | maj 12, 2021


Kubas president talar om möjlig antagande av
Källa: Adobe / Vladimir Wrangel

Den kubanska regeringen funderar på krypto-antagande som ett medel för att bekämpa finansiell oro, med förlamande sanktioner och nedfallet av coronaviruspandemin som tar en hård avgift på landets ekonomi.

Förra månaden lade kongressen för Kubas kommunistiska parti (PCC) – landets centrala politiska knutpunkt – fram förslag som skulle innebära att man studerar hur krypto kan hjälpa till att gräva landet ur sitt ekonomiska hål. Som tidigare rapporterats lades ett förslag fram vid ett centralt partimöte som föreslog beslutsfattare att “studera” användningen av “kryptovalutor i ekonomin” i en session den 19 april.

Och det verkar nu som att detta förslag har fått drag: Nyhetsbyrån EFE rapporterade att president Miguel Díaz-Canel nu förbereder sig för att informera nationen om utvecklingen i en kommande tv-adress.

Díaz-Canel har emellertid redan pratat om möjliga krypto-antagningsplaner i ett “virtuellt möte” med regionala guvernörer och seniorpolitiker.

Periodico Cubano tillade att presidenten hade talat om ”bekvämligheten med att använda kryptovalutor [as part of] den nationella ekonomin ”i online-sessionen, med statliga mediekorrespondenter i virtuell närvaro.

Han talade också om sin vilja att “fortsätta att informera allmänheten” om “beslut som fattats om användningen av valuta”, men slutade med att ge ytterligare detaljer.

Kuba har drabbats av en rad kryptosmakade bedrägeribekämpningar på flera nivåer under de senaste månaderna, och ad presidenten hänvisade också till dessa – och tillade att “investeringspyramidesystem” “inte marknadsfördes eller godkändes av den kubanska staten.”

Regeringen har tidigare gjort ett liknande proklamation om kryptovertagande, även om detta inte verkade utgöra mycket i termer av verkliga politiska förändringar. Tillbaka i 2019 citerades landets ekonomi- och planeringsminister som

”Vi överväger att studera tillämpningen av [cryptocurrencies] i nationella och internationella kommersiella frågor […] Åtgärder av denna typ kan göra det möjligt för oss att gå vidare. […] Vi måste leta efter alternativa medel för att lösa ekonomiska problem. ”

____
Läs mer:
– Kubaner vänder sig till Bitcoin Remittances med 25% provision för att slå blockad
– Mercado Libre omfamnar Bitcoin Pay – som dess VD skrev av förra året

– Fler användare flockar till Crypto i Argentina, Peru
– Colombias Banco de Bogotá börjar Crypto PilotSource link