Kryptereglering och avkriminalisering kan vara på väg i Afrika

Av | juni 15, 2021


Kryptereglering och avkriminalisering kan vara på väg i Afrika 101
Sjön Tunis, en naturlig lagun som ligger mellan den tunisiska huvudstaden Tunis och Tunisbukten. Källa: Adobe / skazar

När El Salvador går vidare med sina antagningsplaner för bitcoin (BTC) finns det tecken på att krypteringspolicyer i hård linje kan ställas in för att mjuka upp eller till och med ge plats för kryptoinkludering.

I Sydafrika är Mellanstatliga Fintech-arbetsgruppen (IFWG) – ett kollektiv av sydafrikanska tillsynsmyndigheter för finanssektorn som bildades förra året – avslöjade att dess Crypto Assets Regulatory Working Group (CARWG) hade dragit slutsatsen att kryptotillgångar “kommer att införas i Sydafrikas regleringsområde på ett fas och strukturerat sätt.”

I ett positionspapper fastställde CARWG en “färdplan” för reglering, som kommer att innebära att landets kryptobörser placeras under regleringen av finansiella tillsynsmyndigheter. Det föreslås också att man ändrar befintliga finansiella lagar för att säkerställa att kryptotjänstleverantörer faller under regleringsområdet Financial Intelligence Center (FIC).

Rekommendationerna låter bekanta för alla som är bekanta med Financial Action Task Force (FATF) politik för reglering av kryptoutbytesregler och den typ av regler som allmänt antagits i ett antal europeiska länder, liksom i Japan och nyligen i Sydkorea.

CARWG har lämnat följande rekommendation och anger att utbyten kommer att behöva:

  • anta protokoll mot penningtvätt / bekämpning av finansiering av terrorism (AML / CFT)
  • registrera dig hos FIC
  • genomföra kundidentifiering och verifieringskontroller
  • genomföra kundkontrollkontroll
  • hålla register över klient- och transaktionsdata
  • övervaka misstänkt och ovanlig aktivitet på deras plattform – och rapportera incidenter till FIC
  • rapportera alla transaktioner värda cirka 1815 USD och högre

FIC har under tiden fått besked att börja “övervaka gränsöverskridande flöden av kryptotillgångstransaktioner” och börja samla information om status för landets kryptoindustri.

Gruppen kallade sina rekommendationer ”ett stegvis tillvägagångssätt för att föra kryptotillgångar inom lagstiftningsområdet.”

Under tiden, i Tunisien, har nationens finansminister efterlyst att bitcoinägande ska avkriminaliseras. Per Tunisiens Business News talade ministern – Ali Kooli – under en tv-intervju med Carthage + i kölvattnet av en incident där en 17-årig tunisier fängslades för att betala för en online-transaktion i krypto.

Användningen av krypto är strängt förbjudet i Tunisien, men fallet, som bröt i april, såg pojken kort fängslad, utlöste ett politiskt uppståndelse och krävde förmån. Motståndarna har sagt att lagen i fråga är föråldrad och har sitt ursprung 1975 – medan uppdateringar som gjordes 2011 inte representerar förändringar i den globala ekonomin.

Kooli, som utsågs i september förra året, sa:

”Kan det tänkas att en ung man fängslas för att ha använt digital valuta? Jag håller inte med den här lagen och jag kommer att arbeta för att ändra den. ”

____
Läs mer:
– Afrika får en chans att åka på El Salvador-utlöst Bitcoin Hype Wave
– Nigerianska senatorer spränger centralbanken för sitt kryptoförbud

– Fallet med mobila pengar i Ghana
– Binance tar den största delen av Crypto Activity Pie i AfrikaSource link