Kontroversiell ny utomeuropeisk kryptodeklarationslag godkänd i Spanien

Av | juli 8, 2021


Kontroversiell ny utomeuropeisk kryptodeklarationslag godkänd i Spanien 101
Källa: Adobe / Hugh O’Neill

Det spanska parlamentet har godkänt en kontroversiell ny lag som kommer att tvinga spanjorer att förklara sina utländska kryptobestånd – som en del av ett försök att utplåna kryptorelaterat bedrägeri som utförs på plattformar baserade utanför landet.

Lagen, som för krypto i det mycket skadade Modelo 720-systemet, har övervunnit sitt sista hinder – och har fått godkännande från det spanska parlamentet, sade finansministeriet.

Modelo 720-systemet, som tidigare har fått kritik från några andra inom EU, tvingar spanjorer att deklarera sina utländska bankkonton och fastigheter, liksom andra tillgångar som aktier. Men krypto har nu förts under samma paraply. Spanska juridiska experter har försökt ifrågasätta lagligheten av Modelo 720 vid europeiska domstolar i över sex år – men hittills till ingen nytta.

Underlåtenhet att rapportera krypto som hålls utomlands medför en fast påföljd på 5900 USD per brott, enligt villkoren i den nya lagen. Detta innebär att böter kan staplas på obestämd tid när det gäller spanska medborgare som innehar krypto på flera utomeuropeiska plattformar men inte kan deklarera dem på årliga blanketter som ska skickas till Spaniens skatteorgan.

Under tiden har en expert försökt svara på den taggiga frågan om exakt hur det spanska rättssystemet ser på krypto. Per artikel publicerad av El Pais och författad av chefen för LaBE Abogados advokatbyrån Daniel Burón, ett beslut av högsta domstolen i ett bitcoin (BTC) -relaterat ärende den 20 juni 2019 har stort rättsligt prejudikat i Spanien.

I fallet beslutade domaren att “kryptovalutor inte betraktas som elektroniska pengar.”

Domstolen fann också att “bitcoin är inget annat än en räkenskapsenhet för nätverket som har samma namn.”

Och domaren slog fast att Bitcoin-nätverket använder “ett verifierat datornätverk” och “på detta sätt är bitcoin ingenting annat än en immateriell arvtillgång.”

Burón tillade att detta sista faktum var nyckeln till rättsliga förfaranden – och innebär att spanska domstolar oundvikligen skulle behöva fastställa BTC- eller altcoin-priser vid tidpunkten för investeringen (i fallet med en bedrägerirättegång) för att beräkna storleken på förlusterna.

Han drog slutsatsen att lagkrav om elektroniska pengar och betalningar som anges i en lag från 2011 ”inte är tillämpliga på [crypto] operatörer. ”
___
Läs mer:
– Global skatteavtal närmar sig
– Koreansk tjänsteman belönar skattemannen som hittade 32 miljoner USD i dold krypto

– El Salvador ger nytt globalt pussel – Vad är Bitcoin och hur man beskattar det?
– Dags att avsluta US Crypto Tax Declaration ‘Forensic Exercise’ – Expert

– ‘Killar, lämna in dina kryptoskatter, skattemyndigheten kommer’
– Samla in skatter mer effektivt för att undvika “Skuldfälla” -kaos, varnar IMFSource link