Kinesiska centralbanken kallar Bitcoin ett investeringsalternativ

Av | april 19, 2021


Kinesiska centralbanken kallar Bitcoin ett '' investeringsalternativ '' 101
Källa: Adobe / luzitanija

Kina kan mildra sin ton på kryptoassets, nästan fyra år efter att det krävde en kraft mot bitcoin (BTC), altcoins och kryptobörser, med uppmuntrande kommentarer från Li Bo, den nya biträdande guvernören för Central Folkets Bank of China (PBoC).

Li Bo citerades av flera medier, inklusive CNBC och South China Morning Post, för att göra kommentarer om BTC, stablecoins och centralbankens digitala valutor (CBDC) vid Boao Forum for Asia, som hölls i Hainan, Kina, på söndag.

Biträdande guvernören, som arbetade vid PBoC i 14 år innan han tillträdde rollen som vice borgmästare i Chongqing 2018, utsågs till sin nya tjänst i centralbanken förra veckan. I sitt första stora tal i sitt nya inlägg uttalade han,

”Vi betraktar bitcoin och stablecoin som kryptotillgångar. […] Det här är investeringsalternativ. De är inte valutor i sig. […] Huvudrollen vi ser för kryptoassets framöver, […] är [as an] investeringsalternativ. ”

Han lade till,

”Många länder, inklusive Kina, undersöker fortfarande [crypto] och fundera över vilken typ av lagkrav [are required]. Kanske [these will be] minimalt, men vi måste ha någon form av lagkrav för att förhindra […] spekulation med dessa tillgångar [that] skapa allvarliga finansiella stabilitetsrisker. ”

Kommentarerna kommer att höja ögonbrynen både hemma och utomlands. Bitcoins popularitet är fortfarande skyhög i Kina, trots att många handlare kämpar för att komma åt marknader. Oavsett, är handelsfri interesr skyhög och de kinesiska myndigheterna har tidigare varit angelägna om att påpeka att de faktiskt aldrig förbjöd symbolen.

Li Bo talade också i detalj om PBoC: s digitala yuanplaner och bekräftade centralbankens avsikt att se till att symbolen är igång i tid för vinter-OS 2022 – som kommer att hållas i Peking i februari.

Han sa,

”För de kommande vinter-OS i Peking försökte vi göra [the digital yuan] tillgänglig inte bara för inhemska användare utan även för internationella idrottare och [spectators]. ”

PBoC meddelade tidigare denna månad att fler regioner – inklusive Shanghai – hade lagts till i den digitala valutans pilot.

Men biträdande guvernören bagatelliserade påståenden att den digitala yuanen rullades ut som en del av en bredare plan för att rensa USD från dess ekonomi och dess handelspartners.

Han sa,

”Vårt mål är inte att ersätta USD eller någon annan internationell valuta. Vårt mål är att låta marknaden välja och underlätta internationell handel och investeringar. ”

Den tidigare guvernören för PBoC, Zhou Xiaochuan, talade vid samma evenemang, antydde dock att den digitala yuanen utvecklades med ett öga på den internationella scenen.

Zhou sa,

”Vårt fokus […] är att vi först vill etablera en mycket solid inhemsk digital yuan och bygga upp ett hälsosamt ekosystem samtidigt som vi arbetar med våra internationella partners. Förhoppningsvis kommer vi också på lång sikt att ha en gränsöverskridande lösning. ”

Men han tillade också: ”Vi måste respektera andra länders centralbankers monetära suveränitet. Att använda digital teknik kan förbättra bekvämligheten avsevärt, men det är inte ett sätt att dominera världen med en enda valuta. ”

Li vägrade återigen att sätta en tidslinje på en fullständig nationell lansering och hävdade att ett antal tekniska frågor fortfarande måste lösas före lanseringen.
____
Läs mer:
– Förbered dig på ” En osäker framtid med pengar ” – US Intelligence Center
– Bitcoin utvecklas från tulpaner till ett geopolitiskt vapen som USA varnat igen
– Centralbanker fokuserar på finansiell inkludering när kryptor får dragkraft
– Kina kan rikta in tether efter lanseringen av Digital Yuan – B2C2 Japan CEO
– Varningar som krypto, Digital Yuan-bedragare löser vild i KinaSource link