Kinas kryptogruvförluster kan vara Kazakstans vinst

Av | juni 2, 2021


Gruvearbetare på väg: Kinas kryptogruvsförluster kan vara Kazakstans vinst 101
Källa: iStock / freedarst

Crypto gruvarbetare som flyr från Kinas senaste gruvfokuserade kryptoinsatser kan vända sig till en närliggande nation i ett försök att fortsätta göra affärer – med Kazakstan ser alltmer ut att ge ett nytt hem för dem som vill etablera sig utanför Kina.

Per Kaktus Media ökar antalet gruvverksamheter i landet medan gruvdrift “entreprenörer blir rikare” – där staten gärna tar en del av vinsten.

Förra året, Kazakstans Ekonomiministeriet tillkännagav att nationen skulle börja beskatta gruvarbetare med en procentsats på 15% i ett försök att hjälpa det att mildra det ekonomiska nedfallet av COVID-19-pandemin.

Och medierna noterade att enligt Ministeriet för digital utveckling siffror är kryptogruvsindustrin i Kazakstan nu värd cirka 216 MUSD – 300 MUSD per år – även om detta bara tar hänsyn till intäkterna från stora industriella gruvarbetare. Med mindre uppställningar som blir mer utbredda kan det verkliga antalet vara högre – särskilt om rapporter om kinesisk gruvdrift flyttar till landet är sanna.

Citat token data och betygsföretag TokenInsight data rapporterade media att Kazakstan är ett av världens fem bästa gruvländer, med endast Kina, USA och Ryssland som har mer gruvintäkter.

Nationens regering har främjat gruvsektorn och fram till 2019 pratade hon fortfarande om att tillåta gruvarbetare att arbeta skattefritt och spendera cirka 200 miljoner USD på gruv- och kryptoinfrastrukturprojekt som hittills har sett att 17 megakrypto gårdar har tagits i drift i Kazakstan.

Förra veckan, Cryptonews.com rapporterade att det kinesiska gruvföretaget BIT Mining har bildat ett partnerskap med ett namnlöst Kazakstan-baserat företag. Duon kommer gemensamt att investera i ett kryptogruvscenter som ska byggas på kazakiskt territorium, där BIT Mining står för 80% av kostnaderna.

Under tiden rapporterade South China Morning Post att “stora” kinesiska “Bitcoin (BTC) gruvföretag” “tittar på att flytta till Nordamerika och Centralasien” i takt med att hårdvaran motverkas.

Mediauttaget citerade större kryptoutbyte Huobi som säger att dess gruvverksamhet nu skulle “fokusera på utvidgningen” av dess “utomeuropeiska närvaro” snarare än fastlandet, medan det också citerade Jiang Zhuoer, grundaren av BTC.TOP gruvbassäng, som säger att han funderade på att flytta sina bassängmaskiner till Nordamerika och Centralasien. BTC.TOP-chefen tillade:

”Nordamerika har den bästa säkerhets- och politiska miljön för gruvdrift, men kostnaden är hög. Centralasien ligger nära den autonoma regionen Xinjiang Uygur. ”

Xinjiang delar en stor landgräns med Kazakstan i norr och Kirgizistan i nordväst.

Kaktus Media rapporterade dock att i Kirgizistan har ett tillfälligt block placerats på gruvdrift efter elbrist. Oavsett verkar illegala gruvprojekt blomstra. De Kirgiziska statskommittén för nationell säkerhet har stängt sex stora olagliga gruvor som arbetar i industrianläggningar och har beslagtagit mer än 2000 delar av gruvutrustning under de senaste månaderna.
____

Läs mer:
– Kinas gruvdrift fortsätter – Men något vettigt hopp
– Nej, Kina förbjöd inte bara Crypto (igen): Här är vad som verkligen hände

– Kinesiska gruvarbetare blockerar IP-åtkomst till fastlandet när Pekings rensning intensifieras
– “Nästa stora gruvarbetare kommer att vara borta från Kina” – Poolin Exec

– Viktiga ledtrådar dyker upp om vad Peking verkligen tycker om Bitcoin och gruvdrift
– Analytiker se ‘Seismiskt skift’ i Bitcoin Mining mitt i kinesisk ‘Crackdown’Source link