Kina slår till senatorer som bad om ett olympiskt block för digital yuan

Av | juli 21, 2021


Kina slår ut mot senatorer som bad om ett olympiskt block på Digital Yuan 101
Källa: Adobe / nyiragongo

Peking har krånglat mot tre republikanska senatorer som har frågat Förenta staternas olympiska och paralympiska kommitté att hindra amerikanska idrottare från att använda den digitala yuanen, den centralbankens digitala valuta (CBDC) som Kina hoppas att blända världen med vid vinter-OS 20 Beijing i Peking, som kommer att hållas i huvudstaden från februari.

Gruppen, som består av Marsha Blackburn, Roger Wicker, och “bitcoin (BTC) senator” Cynthia Lummis hade uttryckt oro för spionage och datasäkerhet.

I sitt brev skrev de att ”den digitala yuanen kan användas för att övervaka kinesiska medborgare och de som besöker Kina i oöverträffad skala, med hopp om att de kommer att behålla digitala yuan-plånböcker på sina smartphones och fortsätta att använda den vid återkomst.”

Men enligt ett officiellt meddelande från det kinesiska utrikesdepartementets webbplats slog talesman Zhao Lijian ilsket mot senatorerna när han ifrågasattes av en Reuters-reporter vid en presskonferens. Zhao hävdade att brevet “bara återspeglade politikerns okunnighet.”

Han tillade en rekommendation att senatorerna tar sig tid att “lära sig vad en digital valuta egentligen är.”

Zhao uppgav att när det kom till “spionage och digitala säkerhetshot” satte USA “den globala standarden.” Han förklarade:

”USA övervakar inte bara sina konkurrenter utan även även sina allierade på olika sätt som datastöld och telefonavlyssning. Alla vet att dessa fakta är sanna. ”

”Digitala valutor är en oundviklig produkt av utvecklingen av digital teknik och överensstämmer med de nuvarande trenderna inom global digital ekonomisk utveckling. Kinesisk lag innehåller också tydliga bestämmelser för att säkerställa principerna för datasäkerhet, fortsatte talesmannen.

Och Zhao drog slutsatsen att “amerikanska politiker bör respektera andan i den olympiska stadgan, sluta politisera idrott och avstå från att prata om Kinas kommande digitala valuta.”
____
Läs mer:
– Kina släpper e-CNY Whitepaper, säger Cryptos har inget värde och risker
– ECB startar digitalt europrojekt med tvåårig utredning och Bitcoin-basning

– Tidigare japansk regleringschef: Digital Yuan-framsteg “svårt att ignorera”
– Hotar Digital Yuan global stabilitet?Source link