Kan Burning a Banksy göra det mer värdefullt?

Av | mars 7, 2021


NFT: Kan Burning a Banksy göra det mer värdefullt?  101
Förbränningen av en Banksy. Källa: En video screesnhot, Youtube / Burnt Banksy

Paul J Ennis, lektor / biträdande professor i managementinformationssystem, University College Dublin.
______

Ett blockchainföretag har köpt en bit Banksy-konstverk och bränt den. Men istället för att förstöra konstens värde, hävdar de att de har gjort det mer värdefullt, för det kan säljas som en bit blockchain-konst.

Ägaren av denna konst, Burnt Banksy, säljer den nu – auktionen avslutas idag, medan det högsta budet i skrivande stund är 39 ETH (65 000 USD).

Företaget bakom stuntet, kallat Injective Protocol, köpte skärmtrycket från ett New York-galleri för enligt uppgift 95 000 USD. De livestreamade sedan dess bränning på Twitter-kontot BurntBanksy.

Men varför skulle någon köpa ett konstverk bara för att bränna det? Förståelsen av svaret kräver att vi fördjupar oss i den svåra världen av “NFT” -konst.

Det blandar nischens subkultur av kryptoassets med långvariga filosofiska frågor om konstens natur. Inte konstigt att människor har svårt att förklara allt.

Burning a Banksy.

När det är enklast består ett NFT-konstverk (icke-fungibelt token) av två saker. Först ett konstverk, vanligtvis digitalt, men ibland fysiskt. För det andra finns en digital token som representerar konsten, också skapad av konstnären.

Icke-fungibla tokens

Tidigare kan konstnärer ha gett en signatur eller ett galleri ett certifikat för att autentisera ett konstverk. Detta är en metod för verifiering eller bevis för att detta verkligen var en målning av exempelvis Matisse eller Klimt.

År 2008 introducerade skaparen av Bitcoin, Satoshi Nakamoto, en ny verifieringsmetod som kallas blockchain. Blockkedjor användes historiskt för att spela in finansiella transaktioner, men de är ganska smidiga. Dessa dagar kan du hitta allt från samlingsbara spel till nya finansieringsmetoder – alla lever på blockchains.

Det viktigaste med blockchain för konst är att decentraliserade, offentliga blockkedjor kan vara extremt svåra att ändra. En konstnär kan ge ett bevis som autentiserar ett konstverk som aldrig kan ändras. Detta bevis kan sedan säljas på auktion och skickas från konstnär till samlare, vilket gör blockchain-konst mycket flytande.

Vad samlare köper är “icke-fungibla” tokens (NFT). Icke-fungibelt betyder att antingen en eller en begränsad körning någonsin görs. NFT-tokens kan inte replikeras.

I vissa fall kommer konsten att lagras i blockkedjan, men oftare hänvisar NFT till ett externt konstverk. Även om många kanske inte anser att det här är “att äga konst”, är det tydligt att många samlare gör det. Implikationen är att NFT-konstverk är knappa och därför värdefulla.

En tecknad katt med en Pop-Tart för en överkropp som flyger genom rymden och lämnar en regnbågespår
Nyan katt.
Nyan katt skärmdump.

Nykomlingar på en NFT-marknadsplats kan drabbas av konstens låga kvalitet. Utan hinder för inträde är alla fria att bli en blockchain-artist – och det visar. Men det här är en naiv läsning av vad som händer. Mycket blockchain-konst är eftertraktad av skäl bortom estetiken.

Till exempel är många NFT: er, som Cryptopunks, eftertraktade på grund av sin ålder, som blockchain-antikviteter. Den dyraste Cryptopunk såldes för 1,6 miljoner USD och det är på ytan lite mer än grovt ritad pixelkonst.

Cryptopunks är de äldsta NFT: erna och det är data om dem – deras “metadata” – som deras livslängd på blockchain, som önskas. Du måste titta förbi konsten och titta på mediet för att få vad som händer.

Andra NFT, till exempel Nyan Cat-meme som såldes för 600 000 USD, är redan allmänt distribuerade memes. Men de är prestigefyllda specifikt i sin NFT-form eftersom skaparen har “signerat” verket på blockchain.

Brinnande konst

Men varför skulle någon vilja förstöra originalkonsten? Det här är vad BurntBanksy-kollektivet hade att säga om det:

Om du skulle ha NFT och den fysiska biten skulle värdet främst vara i det fysiska stycket. Genom att ta bort den fysiska biten från existens och bara ha NFT kan vi se till att NFT, på grund av blockchainens smarta kontraktsförmåga, kommer att säkerställa att ingen kan ändra stycket och det är den verkliga biten som finns i världen . Genom att göra detta flyttas värdet på den fysiska biten till NFT.

För de flesta låter det förmodligen som gibberish. Jag misstänker att kollektivet agerar lite provocerande genom att vända vår vanliga preferens för det fysiska framför det digitala. Men deras argument följer perfekt blockchain-logik. De argumenterar om vi har ett konstverk och en NFT, så kommer de flesta att betrakta den förra som den “riktiga” konsten.

För att vända detta har de beslutat att bränna vad många skulle betrakta som ett konstverk som är objektivt värdefullt, en Banksy, och bara lämna NFT. Till skillnad från fysisk konst som kan brännas eller strimlas eller brytas är en NFT en digital token som lever på en oföränderlig blockchain. Det kan inte förstöras och borde därför enligt deras logik vara helt säkert mot vandaler – som de själva.

Med det ”riktiga” konstverket borta står NFT nu för det verkliga arbetet. Vad de antyder är naturligtvis att detta är en potentiell övergång från “verklig” till NFT i allmänhet och deras stunt belyser detta. Spännande antyder deras handling också att de själva har blivit konstnärer.

Genom att bränna den verkliga biten förvandlar de den till den enda NFT-biten. För att se värdet i NFT måste vi titta förbi själva konsten och blockchain.

Slutligen är det intressant att kollektivet beslutade att välja ett Banksy-konstverk för att förstöra, med tanke på att konstnären strimlade en bit av sin egen konst live 2018, omedelbart efter att den såldes på auktion. Kanske är dessa vandalers verk i anda närmare originalartisten än vid första anblicken.Konversationen

Den här artikeln publiceras på nytt från The Conversation under en Creative Commons-licens. Läs originalartikeln.

_____

Läs mer:
– Tänk på dessa juridiska frågor innan du spenderar miljoner på NFT
– NFT överträffar Litecoin, Bitcoin Cash och XRP på Google
– Grimes och Paris Hilton går full NFT – Men vissa varnar för problem framåt
– Besegrade Donald Trump-tema NFT Sells för 6,6 miljoner USD
– Kontrollera dessa 4 Gör dina egna NFT-plattformar
– NFT: er får dragkraft runt om i världen när viktig milstolpe nås
– Icke-fungible 2021: Förbered dina NFT: er för deFi, staking och delning
– ‘Traditionell’ konst vs. kryptokonst: hur man värdesätter detSource link