Kalashnikov vill skjuta ner SWIFT och växla till ‘digital valuta’

Av | juni 5, 2021


Kalashnikov vill skjuta ner SWIFT och växla till 'Digital valuta' 101
Källa: Adobe / denisk999

Ägaren av Kalashnikov, företaget som skapade AK-47-geväret, vill koppla från SWIFTs internationella betalningsnätverk och banksektorkontrollerade betalningar och använda “digitala valutor” – förmodligen krypto i det här fallet – istället.

Enligt nyhetsbyrån TASS uppgav vapentillverkarens ägare Alan Lushnikov, som talade vid St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF),

”Vad vi förväntar oss att banksystemet gör är att byta till ett icke-banksystem av bosättningar. Digitala valutor talas om hela tiden. Det här är vad vi behöver väldigt mycket. ”

Lushnikov sa att detta alternativa “system” inte var kopplat till SWIFT och därför inte styrdes av bankirer. Förmodligen skulle företaget vara mindre angeläget om digitala bankvalutor (CBDC), som också skulle vara bankkontrollerade.

Och vapentillverkaren är inte det enda ryska företaget som växer alltmer uppmärksamt på “digitala valutor” – en heltäckande term som ofta medvetet används som en eufemism för krypto, men ofta också används för att tala om andra blockchain- och fintech- relaterade ”tillgångar”.

Per Finam, bank- och teknikjätten Sberbank planerar att starta en “digital finansiell tillgång” -börs på sin blockchain-drivna plattform.

Banken har redan testat försäljning och inköp av förnybara energicertifikat på sin plattform och planerar nu att utvidga sin räckvidd för att omfatta skuldebrev och fintech-appar från tredje part

Medieföretaget citerade Anatoly Popov, vice ordförande i styrelsen för Sberbank, och sa att “programmerare från små fintech-företag och stora företag kommer att kunna skapa nya applikationer” i “form av smarta kontrakt” på Sberbank-blockchain-plattformen.

Han hävdade att detta skulle öka konkurrensen i sektorn och tillåta företag att använda smart kontraktsteknologi för att föra “en mängd olika produkter till marknaden” och “avsevärt öka hastigheten” för rysk IT-utveckling.
____
Läs mer:
– Ryssland vill använda den digitala rubeln för att driva sin USD-rensning
– Skådespelare som sanktioneras av USA använder Crypto på nya sätt för att undvika begränsningar – Rapportera
– 40% av undersökta individer planerar att använda Crypto inom ett år – MastercardSource link