Japansk Crypto Tax Evader hit med årslångt fängelsestraff

Av | mars 11, 2021


Japansk Crypto Tax Evader slog med årslångt fängelsestraff 101
Källa: Adobe / mrpeak

De japanska domstolarna har skickat en olycksbådande varningssignal till blivande kryptoskatteundandragare – genom att fängsla en 56-årig man som påstod okunnighet om hur Japans kryptoskattlagar fungerar.

Per Chunichi, mannen, kontorsarbetare vid namn Hideji Matsuda, fick ett års straff och böter över 202 000 USD av en domare vid Kanazawa tingsrätt i Ishikawa.

Domstolen hörde att Matsuda uppsåtligt hade försummat att lämna in korrekta skatteförklaringar på sin bitcoin-handel (BTC) under perioden 2017-2018 och att han var skyldig över 680 000 USD i skatt. Han fanns skyldig till att ha förfalskat uppgifter om sina skatteregistreringar och hävdade att han hade tjänat bara en bråkdel av de 1,7 miljoner dollar som han tjänade genom BTC-handel under denna tidsperiod.

Åklagare berättade för domstolen att Matsuda hade varit “självisk”, även om hans försvarare argumenterade för mildhet, eftersom han sedan hade lämnat in ett ändringsförslag i ett försök att rätta till frågan.

När han frågades av advokater sa han till domstolen: ”Jag förstår fortfarande inte hur man beräknar [tax] på vinster tjänade från [trading] kryptovalutor. ”

Fallet är utan motstycke i Japan, och det var ett nationellt första när Kanazawa Regional Taxation Bureau fortsatte med brottmål mot Matsuda och lämnade in anklagelser mot honom i mars 2020.

Kryptoskatt är mycket skadad i Japan, där den måste deklareras som diverse inkomst, med all kryptohandel, gruvdrift och utlåningsrelaterad vinst föremål för en glidande skattesats som i vissa fall kan stiga så högt som 55%.

Regeringen har utmanats i frågan, med vissa politiker som kräver en översyn och säger att skattesatserna för närvarande är “för höga” när det gäller krypto.
____
Läs mer:
– Krypto och skatt 2021: Var redo att betala mer
– Dumakommittéchefen kastar upp spärren mot Rysslands kryptoskatteplaner
– Tesla Bitcoin Buy-höjdpunkter Behöver fixa amerikanska redovisningsregler
– G7-taxman kommer för dina kryptovinster
– Det spanska skatteorganet tvingar medborgarna att förklara utländska kryptobestånd
– Idén om att beskatta orealiserade vinster återuppstår när penningtrycket intensifierasSource link