Hotar Digital Yuan global stabilitet?

Av | maj 16, 2021


Hotar Digital Yuan global stabilitet?  101
Källa: Adobe / leungchopan

Daniel Broby, chef för centrum för finansiell reglering och innovation, University of Strathclyde.
_____

Kina gör lovande framsteg med att testa sin digitala yuanvaluta. Det har meddelat framgången för en pilot i Suzhou City, nära Shanghai i östra Kina, där 181 000 konsumenter fick 55 CNY (8,5 USD) gratis pengar i digitala plånböcker att spendera på deltagande försäljningsställen i Double Fifth shoppingfestival mellan 1 maj och 5.

Detta var en del av ett större test av People’s Bank of China riktat till 500 000 konsumenter i 11 kinesiska regioner sedan april. För de som är berättigade finns det en enkel app att ladda ner som ger dem en plånbok. Genom att använda detta för att göra inköp i tusentals deltagande butiker får de rabatter.

Den digitala yuanen är en version av den normala kinesiska valutan som används i en blockchain, vilket är den manipuleringssäkra online-ledningstekniken som stöder digitala mynt som bitcoin och ethereum. Denna blockchain är dock tillåten, vilket innebär att Folkets bank bestämmer vem som kan använda den.

Den senaste testomgången är tio gånger storleken på den ursprungliga omgången som ägde rum hösten 2020. Kina har också testat den digitala yuan gränsöverskridande mellan Hong Kong och närliggande Shenzhen och utvecklar en plattform för att göra valutan internationellt hållbar som involverar Thailand, Förenade Arabemiraten och Bank of International Settlements.

Varje steg framåt ökar utsikterna till att Kina blir det första landet som helt sätter sin valuta på en tillåten blockchain. Inget datum har meddelats, men en nationell lansering verkar förutsebar inom de närmaste 12 månaderna, troligen i förskjutna steg.

Däremot har västerländska centralbanker som Federal Reserve, Bank of England och i mindre utsträckning Europeiska centralbanken alla rört sig långsammare på så kallade centralbankens digitala valutor (CBDC). De oroar sig för saker som att få integritet rätt när alla transaktioner kommer att vara offentligt synliga i blockchain och om effekten på detaljhandelsbanker.

Ändå väcker en digital yuan djupa frågor om global finansiell stabilitet. Frågan för världens andra stora ekonomier är hur man ska svara.

Fördelar med digitala valutor

Den digitala yuanen har redan status som lagligt betalningsmedel. Betalningar som använder det skiljer sig i grunden från betalningsplattformar som Alipay eller WeChat (eller faktiskt PayPal i väst). Sådana tjänster kan avveckla transaktioner mycket snabbt för kunderna, men bakom kulisserna finns storböcker om ett stort antal transaktioner mellan bankernas köpare och säljare och ofta också mellanbanker som avvecklar timmar eller till och med dagar senare.

Den digitala yuanen kringgår behovet av dessa banker. Det finns ingen serviceavgift, till skillnad från dessa betalningsalternativ, och i teorin kan betalningshastigheten vara ännu snabbare.

Någon som håller en smartphone med WeChat-appen för att göra en betalning
Betalningsappar som WeChat håller på att bli klumpiga.
En Ming

Till skillnad från kryptovalutor som bitcoin stöds valutan också av en regering. Detta innebär att utfärdandet av digital yuan är detsamma som utgivningen av kontanter i omlopp, vilket gör det lika säkert. Det ger regeringen bättre kontroll över penningmängden, eftersom tjänstemän till skillnad från kontanter kan se alla transaktioner som äger rum vid varje given tidpunkt.

Tre faror

Många centralbanker har tittat på att utveckla digitala valutor. Några som Japan och Sydkorea ligger inte långt efter kineserna. EU signalerar att en digital euro kan vara fyra eller fem år borta.

För de efterblivna finns det flera faror. Den första handlar om internationella betalningar. De flesta transaktioner mellan olika valutor använder för närvarande US-dollar som mellanhand, via SWIFT internationella bankprotokoll. Detta innebär en stor efterfrågan på den amerikanska dollarn, vilket medför fördelar som att göra det möjligt för den amerikanska regeringen att låna billigare. År 2019 exporterade till exempel Kina enbart varor till ett värde av 134 miljarder USD.

Transaktioner med digital yuan behöver inte SWIFT eller dollar, med konsekvenser för dollaranvändning i internationell handel. Så många som 120 länder har Kina som sin största handelspartner, och många ifrågasätter avveckling i dollar eftersom det lägger till den onödiga ekonomiska risken för ogynnsamma växelkursrörelser. Kina säger att det inte försöker ersätta dollarn med den digitala yuanen, och att ”målet är att låta marknaden välja” hur man ska reglera internationella transaktioner.

Kinesisk skrift och teckning av flera personer på rosa papper.
Sedel från Song-dynastin, cirka 1100-talet.
Wikimedia

En andra fara är att om centralbankerna inte möter efterfrågan på digitala pengar kommer marknadskrafterna att göra det. Papperspengar uppfanns i Kina under Song-dynastin på 1100-talet. Men det blir snabbt överflödigt. Kontaktlösa kreditkort har blivit allestädes närvarande under pandemin. Digitala pengar är ännu bättre eftersom det kostar mindre att använda.

För det tredje kan länder som inte anammar digitala valutor hitta sina centralbanker att förlora kontrollen över penningpolitiken till kryptovalutor – vare sig det är decentraliserade initiativ som bitcoin eller centraliserade sådana som Facebooks kommande diemvaluta. Med andra ord, om dessa icke-suveräna mynt används i stor utsträckning för betalningsändamål, kommer centralbanker att ha svårare att hantera sina ekonomier genom att fastställa räntor eller ändra penningmängden. Naturligtvis är det möjligt att förbjuda kryptovalutor men detta står i vägen för framsteg och alla fördelar de medför.

Den digitala yuanen händer bland ökade spänningar mellan Kina och USA och Europa. Detta gör det helt klart en oroande tid att ge den kinesiska förstahandelsfördelen i förhållande till denna nya typ av valuta.

För övrigt kommer sanktioner som de som nyligen införts mot kinesiska tjänstemän i fråga om mänskliga rättigheter att vara mycket lättare att kringgå om och när den digitala yuanen är igång. Det kan mycket väl uppmanas att sanktionera de som använder valutan som ett resultat, vilket väcker många frågor om livskraft och konsekvenser som kan diskuteras vid ett annat tillfälle.

Men med tanke på hur mycket som står på spel är det viktigt att USA, EU och Storbritannien börjar testa sina egna digitala valutor snarast. Blockchain återuppfinner hur vi genomför betalningar, och riskerna med att vara kvar är för stora för att ignorera.Konversationen

Den här artikeln publiceras på nytt från The Conversation under en Creative Commons-licens. Läs originalartikeln.

____

Läs mer:
– Digital Yuan får ett “Lackluster” Välkommen på Biggest Test Site
– Polen bör införa CBDC för att skydda sin ekonomi – VD för börsen

– Bahamas, Kambodja, Kina Lead Global CBDC Race, Storbritannien lanserar arbetsgrupp
– Förbered dig på ‘Uncertain Future of Money’ – US Intelligence Center

– Ekonomer: CBDCs till ‘Flop’ om de inte är utformade som värdebutiker
– 2021 Trender inom CBDC: Fler piloter, kanske några lanseringar, men inte för detaljhandelnSource link