Försena kryptoskatt till 2023

Av | juni 1, 2021


Sydkoreas presidentkandidat: Försena kryptoskatt till 2023 101
Källa: Adobe / Андрей Яланский

När Sydkoreas allmänna val närmar sig närmare verkar landets provinsguvernörer ha blivit djärvare – och de vill stärka sina politiska positioner genom att ta på sig Seoul över sin kryptopolitik.

Medan förra veckan var det turen till guvernören i Jeju-provinsen, den kryptoägande Won Hee-ryong, som förklarade sin önskan att diskutera den tidigare premiärministern bland annat om krypto, har guvernören i Gyeonggi-provinsen denna vecka uttalat sig om den allt mer taggiga frågan om kryptoskatt.

Seoul hade ursprungligen planerat att börja beskatta kryptohandelsvinster på 2 100 USD eller mer till en fast ränta på 20% från oktober i år, men efter grunder från börser beslutade att skjuta upp lanseringen av skatter till 1 januari 2022. Men planerna har varit föremål för bitter kritik från främst yngre sydkoreaner – som råkar utgöra huvuddelen av det styrande demokratiska partiets stöd.

Denna kritik har fått många i det styrande partiet att antyda att en skatteuppgång inte är omöjlig, inte ens i detta sena skede. Och per Hanguk Kyungjae och WowTV har Lee Jae-myung, Gyeonggi-provinsens guvernör och en av de två ledande kandidaterna för nominering av presidentkandidater för demokratipartiet, efterlyst ett års försening av lanseringen av skatten.

Lee Jae-myung, den tidigare borgmästaren i Seongnam, ligger cirka 5% poäng efter sin stora utmanare för nomineringen, men media rapporter hävdar att klyftan stängs snabbt.

Han uppgav att förseningen av skatten med ett år skulle göra det möjligt för den nya avgiften att lanseras synkroniserat med en reviderad aktiehandelsskattlag som kommer att offentliggöras i januari 2023.

Under Lee Jae-myungs guvernörskap har ett antal lokala stabila projekt i provinsen – som omger Seoul, landets rikaste och också hem för de flesta av landets största teknik- och elektronikjättar – expanderat snabbt.

Under tiden rapporterade Jeju guvernör Won, rapporterade Yonhap förra veckan, också en lutning mot ordförandeskapet – och krävde en “kryptodebatt” med Lee Nak-yon, den tidigare premiärministern. Lee Nak-yon är nu ledare för Demokratiska partiet och också en av kryptosektorns hårdaste kritiker.

Won har gått med på rekordet och uppgav att han köpte bitcoin (BTC) och andra mynt för 900 USD i ett försök att bättre förstå synpunkterna för den kryptointresserade ungdomen – och utmanades av den tidigare premiärministern om hans beslut.

Won hävdade som vedergällning att Lee Nak-yon och regeringen var skyldiga till att “försumma” kryptosektorn och visste “ingenting om marknaden för kryptohandel.”

____

Läs mer:
– Sydkoreansk kryptoskatt U-sväng ser osannolikt ut, trots skrik
– Dags att avsluta US Crypto Tax Declaration ‘Forensic Exercise’ – Expert

– Tidigare tillsynsmyndigheter som flyttar in i krypto: Sydkorea vs USA
– Sydkoreas regering fortsätter att minska antikrypto-retorikSource link