‘Föreställ dig en CBDC på Ethereum eller Diem’

Av | maj 31, 2021


Digital Yuan-arkitekt: 'Föreställ dig en CBDC på Ethereum eller Diem' 101
Källa: Adobe / H_Ko

En av de främsta arkitekterna för den kinesiska digitala yuanen har diskuterat en möjlighet att centralbankens digitala valutor (CBDC) kan fungera i nätverk som Ethereum (ETH) eller den ännu inte släppta Facebook-masterminded blockchain-plattform Diem (tidigare Libra) som en del av ett två-stegs operativsystem.

Kommentarerna kom från Yao Qian, chefen för vetenskap och teknikövervakning China Securities Regulatory Commission (CSRC) och den tidigare chefen för centralen Folkets Bank of China (PBoC): s digitala valutavdelning. Hans senaste kommentarer, per Sina och Chain News, kom under helgen på International Finance Forum 2021.

Yao citerades som säger:

”Tänk dig om den digitala dollarn och den digitala yenen fungerar direkt på blockchain-nätverk som Ethereum och Diem. Centralbanken skulle således kunna leverera CBDC direkt till kunderna via sina Blockchain-as-a-Service-system utan behov av en mäklare. ”

Han berättade om operativ arkitekturrelaterade frågor som kan påverka CBDC, inklusive den digitala yuanen, och hävdade att allt fler länder runt om i världen graviterade mot två-nivå modeller för sina digitala valutor. Den digitala yuanen, noterade han, är också av två nivåer, vilket betyder att den kan fungera på samma sätt.

Tvådelade CBDC-modeller visar ett centralt utfärdande organ (en centralbank) som distribuerar tokens till kommersiella banker, som fungerar som mellanhänder. Yaos kommentarer tycks dock tyda på att han tror att centralbanker kan försöka använda två utfärdande modeller: en lösning som använder mellanhänder och en annan lösning som helt skulle kringgå affärsbanker.

Yao sa emellertid att en mer flexibel natur effektivt skulle göra det möjligt för CBDC att fungera både som en två- och en-nivå-valuta parallellt. Medan ett alternativ på ett nivå, som skulle innebära att token distribueras direkt till slutanvändare, skulle vara mer fördelaktigt för individer utan bank, sa Yao, att kunder skulle dra nytta av möjligheten att välja.

Han sa:

”Jag tycker personligen att tvåskilda CBDC-modeller och driftsmodeller med en nivå inte är alternativ. Precis som taxibilar och bussar verkar de två arbeta i harmoni med varandra och låta användare välja mellan de två. ”

Yao, som lämnade sin roll vid PBoC 2019, var en del av det ursprungliga teamet som började arbeta med den digitala yuanen 2014. Han hävdade under sitt tal att han talade personligen och att hans åsikter inte var de av CSRC eller PBoC.

Och han avfärdade också en anklagelse från Federal Reserve Ordförande Jerome Powell förra månaden, med Fed-chefen som hävdade att poletter som den digitala yuanen skulle göra det möjligt för bankerna som PBoC att “se varje betalning som används.”

Yao sa:

”Att hjälpa regeringen att se alla transaktioner i realtid var inte PBoC: s avsikt. Centralbanker måste hjälpa fiatpengarna att innovera inför digitaliseringen. ”

____
Läs mer:
– Digital Yuan inte avsedd för den internationella scenen, säger experter
– Digital Yuan får ett “Lackluster” Välkommen på Biggest Test Site

– Polen bör införa CBDC för att skydda sin ekonomi – VD för börsen
– Bahamas, Kambodja, Kina Lead Global CBDC Race, UK lanserar arbetsstyrka
– Förbered dig på ‘Uncertain Future of Money’ – US Intelligence Center

– Ekonomer: CBDCs till ‘Flop’ om de inte är utformade som värdebutiker
– 2021 Trender inom CBDC: Fler piloter, kanske några lanseringar, men inte för detaljhandelnSource link