Fed håller kurs, säger inflationen “reflekterar i hög grad övergående faktorer”

Av | juni 16, 2021


Fed håller kurs, säger inflationen
Fed ordförande Jerome Powell. Källa: en videoskärmdump, Youtube, NBC News

De Amerikanska centralbanken (Fed) sa att man beslutade att hålla målintervallet för den federala fondräntan på 0 till 1/4 procent och förväntar sig att det kommer att vara lämpligt att behålla detta målintervall tills arbetsmarknadsförhållandena har nått nivåer som överensstämmer med kommitténs bedömningar av maximal sysselsättning och inflationen har stigit till 2% och är på väg att måttligt överstiga 2 procent under en tid.

Ordförande Jerome Powell håller nu en pressinformation, där han kan ge fler ledtrådar om nästa steg för en av de mäktigaste centralbankerna i världen.

Under tiden visade deras kvartalsvisa prognoser att 13 av 18 tjänstemän gynnade minst en räntehöjning i slutet av 2023, mot sju i mars. 11 tjänstemän såg minst två vandringar i slutet av 2023, medan sju såg ett drag redan 2022, upp från fyra.

Bitcoin (BTC) steg högre efter tillkännagivandet och steg från cirka 39 037 USD till över 39 500 USD innan det korrigerades lägre. 06:18 UTC handlar BTC till 39 176 USD och sjunker med 6% på en dag.

Fed ökade sina BNP-tillväxtprognoser till 7% i år, jämfört med 6,5% i mars, medan kärninflationen (personlig konsumtion) nu beräknas nå 3% i år, jämfört med 2,2% beräknad i mars. Arbetslösheten beräknas uppgå till 4,5%, eller samma som i mars.

“Inflationen har ökat och speglar till stor del övergående faktorer”, sade Fed.

Som rapporterat driver den amerikanska ekonomins återhämtning från pandemin den största inflationen på nästan 13 år, där konsumentpriserna steg i maj med 5% jämfört med för ett år sedan. Kärnprisindexet, som exkluderar de ofta flyktiga kategorierna mat och energi, hoppade 3,8% i maj från året innan – den största ökningen för den behandlingen sedan juni 1992.

“Framsteg med vaccinationer har minskat spridningen av COVID-19 i USA. Mitt i detta framsteg och starka politiska stöd har indikatorer på ekonomisk aktivitet och sysselsättning stärkts”, sade centralbanken idag och tillade att de sektorer som drabbades negativast av pandemin är fortfarande svag men har visat förbättringar.

Enligt dem beror ekonomins väg avsevärt på virusets gång.

“Framsteg med vaccinationer kommer sannolikt att fortsätta minska effekterna av folkhälsokrisen på ekonomin, men riskerna för de ekonomiska utsikterna kvarstår”, sade Fed.

Fed tillade också att den kommer att fortsätta att öka sitt innehav av statspapper med minst 80 miljarder USD per månad och av värdepapper med byråer med minst 40 miljarder USD per månad “tills betydande ytterligare framsteg har gjorts mot kommitténs maximala sysselsättning. och prisstabilitetsmål. “

Före evenemanget, Mati Greenspan, grundare av Kvantekonomi, menade att “det verkar som att passivitet från centralbanktjänstemän mycket väl skulle kunna skicka bitcoin och andra kryptovalutor direkt till månen.” Samtidigt sa hedgefondsmiljardären Paul Tudor Jones också att om Fed fortsätter att tala ner inflationen och inte vidtar åtgärder kommer det att vara “ett grönt ljus att satsa kraftigt på varje inflationshandel.”

Greenspan noterade vidare att Jones “te[ed] ut “den (i) berömda WallStreetBets subreddit-gruppen genom att” antyda att råvaror skulle vara en mördareinvestering om Fed skulle tillåta att inflationen löpte ut. “

Läs mer: Amerikansk Fed inaktivitet kan leda Bitcoin till månen, men en negativ inverkan är möjlig

(Den här artikeln uppdateras ständigt.)Source link