Facebooks nya Stablecoin syftar till en ‘Big Comedown’ från Grand Libra Plans

Av | maj 13, 2021


Facebooks nya Stablecoin syftar till en 'Big Comedown' från Grand Libra Plans 101
Källa: Adobe / Ascannio

En gång kallad som framtiden för global finansiering, verkar det som om FacebookDiem-projektet (tidigare Libra) kommer nu att lanseras i USA som en USD-kopplad stablecoin.

I ett pressmeddelande meddelade Facebook och dess Diem-partners att de skulle gå ihop med den amerikanska kryptospelaren och den chartrade banken Silvergate och göra det som det kallade ett “strategiskt skifte till USA.”

I affären kommer Silvergate att utfärda Diems symbol och hantera gruppen av företags fiat USD-reserver. Men medan Diem-gruppen hävdade att den fortfarande arbetade med planer på att utveckla ett globalt betalningsnätverk, kom media som Bloomberg överens om att ledningen till USA: s marknad markerade ett drag ett “mer rakt fram” alternativ med “mindre” ambitioner. Rapporten kallade flytten “en stor comedown från den vision som presenterades av Libra Association i 2019.”

Diem hävdade att dess nya projekt kunde rikta sig mot den snabbt växande sektorn för centralbankens digitala valuta (CBDC) och tillade att man hoppades kunna sänka kostnaden för att skicka pengar runt om i världen med antingen Diem-tokens eller CBDC.

Gruppen tillade att “förberedelser för en Diem USD-pilot” nu håller på att göras och hävdade att Diem Networks USA skulle driva vad det kallade Diem Payment Network, ett “tillåtet blockchain-baserat betalningssystem som underlättar realtidsöverföring av Diem stablecoins bland godkända nätverksdeltagare. ”

Gruppen tillade att det “förenklar sina planer för Diem USD-stablecoin-emissionen” genom sitt beslut att “flytta sina huvudsakliga verksamheter från Schweiz till USA.” Den hävdade vidare att flytten var “överensstämmer med Diems ursprungliga strategiska fokus på USA” och “återspeglar Diems övervägande av den växande regleringsmiljön för digital valuta i USA.”

Och tillbakadragandet från Schweiz – ett av världens mest regelbundet reglerade kryptoindustrin-nav – verkar vara slutgiltigt. Gruppen skrev att Diem “återkallade sin ansökan om en betalningssystemlicens” från regelverket Schweiziska finansmarknadsmyndigheten (FINMA).

Tillbaka i 2019 verkade det som om stora tekniskt ledda stablecoins var redo att ta över världen av global ekonomi, med Facebook och Rysslands Telegram ser ut att gå head-to-head i en kamp för blockchain-driven digital finansiell dominans. Många profilerade partners klättrade ombord.

Men efter ingripande från amerikanska tillsynsmyndigheter, domstolar och politiker, avspeglades Telegrams försök att lansera sitt TON-nätverk helt och hållet, med företaget fortfarande avskräckt från den ekonomiska drabbningen. Och med Facebook-supremo Mark Zuckerberg och andra Facebook-chefer släpade framför parlamentskommittéer för att möta grillningar från rasande naysaying lagstiftare, de dåvarande Libra-partnerna satt trotsigt upp sitt tyngdpunkt i Schweiz.

Men många av dessa partners fick kalla fötter, med många stora hitters som slutligen övergav projektet.

Och pinsamma namnbytesstämplar tycktes antyda att allt inte gick helt enligt plan – och efter månader av relativ tystnad verkar det som om Facebook och vänner nu är beredda att göra en mycket mer dämpad razzia i stallmyntutrymmet.

I april rapporterade CNBC att Diem Association siktar på att lansera en pilot med en enda stablecoin som är knuten till USD 2021. Piloten kommer att vara liten i skala och i stor utsträckning fokusera på transaktioner mellan enskilda konsumenter, och det kan också finnas ett alternativ för användare att köpa varor och inköp.

I båda fallen har Zuckerberg kanske tappat sitt behov av stablecoin och har utvecklat en smak för Bitcoin istället?
____
Läs mer:
– 3 skäl till att Facebook borde köpa och hålla Bitcoin
– Förbered dig på ‘Uncertain Future of Money’ – US Intelligence Center
– Varför denna Bitcoin-Believe Startup satsar på Facebooks Diem iställetSource link