Experter varnar för stramare polisering framåt för stablecoins

Av | maj 13, 2021


Experter varnar för stramare polisering framåt för stablecoins 101
Källa: Adobe / Feng Yu

Det verkar som om lagstiftningskonflikter mycket väl kan förväntas stablecoins, med experter som menar att fiat-pegged tokens kan falla under granskning av finansiella beslutsfattare.

Citerat i Financial Times, John Salmon, chef för advokatbyrån Hogan Lovells‘blockchain och cryptocurrency division, menade:

”Visst är riktningen på resan att titta på regleringen [stablecoins]. ”

Varningen kommer inför kommande nya riktlinjer från Financial Action Task Force (FATF), som är inställd på att uppdatera sina stablecoins-policyer i en uppsättning regleringsstandarder som ska publiceras nästa månad.

Och samma mediauttag citerade fler varningar från Rohan Gray, professor i juridik vid Willamette University och en av arkitekterna av ett lagförslag som lagts fram förra året av medlemmar i USA: s kongress. Utkastet till lagförslag, om det godkänns, skulle kräva att stablecoin-emittenter erhöll bankcharter före utfärdandet, liksom att följa amerikanska bankregler – och ansöka om godkännande från båda Federal Reserve och regelverket Federal Deposit Insurance Corporation.

Gray sa:

“Alla [the variations of stablecoins]för mig är bara skuggbanker som borde ha reglerats.[…] som en del av banksystemet. ”

Enligt honom finns det denna långa historia av nya aktörer i den finansiella sektorn som använder en teknisk fördel för att erbjuda en variation på bankpengar och för att undvika reglering på kort sikt som bank så att de kan etablera marknadsandelar.

I själva verket kanske lagstiftningen inte är ett unikt amerikanskt fenomen.

Samma citerade media Linklaters advokat Harry Eddis menar: ”Om en stablecoin faller inom kategorin oreglerad eller e-pengar faller en hel del reglerande tillsyn och uppförandebestämmelser bort. Det är därför du ser många tillsynsmyndigheter som vill hävda reglering. ”

Bortsett från amerikanska politiker har både EU-kommissionen och det brittiska finansdepartementet talat om behovet av ökade regleringsnivåer inom sektorn och vad Eddis enades om var den rättsliga “tvetydigheten kring stallmyntens status.”

Medförfattarna till det amerikanska lagförslaget, inklusive representanterna Rashida Tlaib och Stephen Lynch, har hävdat att stablecoins ”representerar en växande källa till marknads-, likviditets- och kreditrisk.”

Dessutom krävde experter mer enhet och öppenhet från befintliga stablecoin-spelare, t.ex. Tjudra, operatören av USDT-token. En expert citerades för att kalla det ”bedrövligt” att företaget hade erbjudit sådana ”små detaljer” om arten av miljarder dollar i “tillgångar” som det hävdar att de stöder sina tokens.

Stablecoins kommer sannolikt att falla under en ökad granskning om Facebook och dess Diem-partners får sin mening: Jätten på sociala medier och resten av dess Diem-intressenter vill starta piloter på ett eget USD-kopplat stablecoin-projekt i samband med Silvergate, som har chartrad bankstatus i USA. Projektet är en nedskalad version av tech behemoths en gång så stora Libra globala stablecoin-planer.

Men det fanns fler försiktighetsord från Jonathan Knegtel, medgrundare och VD för blockchain-analytikern Blockdata, som berättade för FT,

”Detta kommer att bli den stora geopolitiska diskussionen under det kommande decenniet. Kommer tillsynsmyndigheterna att vara bekväma med stablecoins som samexisterar med digitalbankens digitala valutor? ”

___
Läs mer:
– Stablecoins kan ‘penetrera icke-kryptomarknader’ och överträffa 100 miljarder USD 2021
– Stablecoins kan hota EU: s marknadsintegration och interoperabilitet – ECB

– FATF gör små kryptoplattformar lätt byte för stora spelare
– Kan du inte slå Crypto Regulators? Utbilda demSource link