Ethereum måste försöka svårare för att behålla sin dominans i en multikedjad framtid

Av | maj 29, 2021


Ethereum måste försöka svårare för att behålla sin dominans i en multikedjad framtid 101
Källa: Adobe / David Stuart

Ethereum (ETH) är inte den enda smarta kontraktsplattformen i stan. Medan det verkligen har en första fördel i sin strävan att bli en decentraliserad universaldator, finns det ett växande antal andra kedjor som också erbjuder infrastrukturen för att köra decentraliserade appar (dapps), och vissa av dessa verkar äta väsentligt i Ethereums andel av pajen.

Den senaste framväxten av blockkedjor som Binance Smart Chain (BSC), Solana (SOL), Cardano (ADA), Cosmos (ATOM), Polygon (MATIC) och Internet Computer (ICP) (för att nämna några) väcker en fråga, i alla fall. Kan sådana blockkedjor och plattformar fredligt samexistera i ett “flerkedjig ekosystem”, eller kommer vi sannolikt att se konsolidering kring några dominerande nätverk när industrin mognar?

Enligt branschobservatörer kommer vi att se en framtid med flera kedjor, även om en handfull plattformar kommer att växa större än andra. Men medan de flesta föreställer sig att Ethereum kommer att fortsätta spela en ledande roll i ekosystemet en tid framöver, varnar andra för att det måste lösa sitt gasproblem snabbt eller annars hamna bakom nyare konkurrenter.

Stigningen av blockkedjorna

”En massa nya blockkedjor som är kompatibla med EVM (Ethereum Virtual Machine) tar just nu framgångsrikt bort aktiviteter från Ethereum själv”, säger Mark Jeffrey, VD för Guardian Circle.

Den mest framgångsrika av dessa är Binace Smart Chain, som har expanderat i mycket snabbare takt än Ethereum under de senaste veckorna när det gäller nya adresser och transaktioner.

Det finns ett antal enkla skäl till denna expansion av EVM-kompatibla kedjor, enligt Jeffrey.

”Det första är att gaskrisen på Ethereum har gjort transaktionen där mycket svårt. Avgifter på USD 30-USD 50 helt enkelt för att skicka mynt och avgifter på USD 130+ för prägling av nya NFT [non-fungible tokens] har försämrat Ethereums användning och tillväxt allvarligt, sade han och tillade att stigande kostnader har skapat en tydlig öppning för konkurrenterna.

För det andra, genom att utveckla EVM-kompatibla kedjor, gav konkurrenter till Ethereum i huvudsak sig ett färdigt ekosystem av dapps och projekt att vara värd för.

“De smarta” Ethereum killers “insåg att om de helt enkelt gafflade Ethereum och tog bort gasproblemet genom att ändra konsensus- och gruvmekanismerna, kunde alla populära projekt på Ethereum helt enkelt transplantera sin EVM-kompatibla kod till den nya kedjan. På användarens sida kan Metamask och andra ETH-kompatibla plånböcker användas omedelbart med dessa nya kedjor, ”tillade Jeffrey.

Med andra ord har den nuvarande skörden av ” Ethereum killers ” – som BSC, Polygon och Fantom (FTM) – en bättre chans än någonsin att få en betydande andel av Ethereums marknad och skilja dem från blivande mördare från flera år sedan.

“Ja, man kan argumentera för att de högre avgifterna på Ethereum nu ger mer en möjlighet för konkurrenterna än tidigare”, säger en talesman för BitMEX Research berättade Cryptonews.com.

För Binance‘s Changpeng’ CZ ‘Zhao, uppkomsten av nyare kedjor är inte särskilt förvånande, med tanke på att branschen fortfarande växer och letar efter alternativ till befintliga plattformar.

“Till exempel erbjuder BSC ett offentligt tillståndsfritt nätverk med hög prestanda och låg avgift som är kompatibelt med Ethereum Virtual Machine”, berättade VD Cryptonews.com. “Den snabbare transaktionshastigheten och de låga transaktionskostnaderna har påskyndat dess nytta sedan lanseringen förra året, och detta är en av ansträngningarna att betjäna användarna bättre.”

Med detta sagt förväntar sig få industrisiffror att någon av dessa konkurrenter kommer att köra Ethereum i en sådan utsträckning att det blir den dominerande kedjan och förflyttar Ethereum (och andra) till marginalerna.

Istället är Peng Zhong – VD för Tendermint, en kärna bidragsgivare till Cosmos Network – menade att olika kedjor i huvudsak kommer att behöva samarbeta för att trivas och utveckla ett slags symbios som gör det möjligt för dem att ömsesidigt, om indirekt, stödja varandra.

”Vi har sett otrolig utveckling och innovation byggd på och runt Ethereum och på Cosmos vill vi hjälpa den utvecklingen, särskilt i DeFi: s växande område [decentralized finance]växa hållbart. Vi tror att blockchains bör samarbeta för att växa industrin och dra nytta av varandras expertis, berättade han Cryptonews.com.

Zhong tillade att kedjor som positionerar sig som ‘Ethereum killers’ kommer att ha svårt att konkurrera utan att kompromissa, vare sig på nivåer av decentralisering, användarbas eller nätverkseffekt. “Vi borde inte konkurrera internt utan söka efter sätt som vi kan samarbeta och hjälpa varandra att växa.”

Inte ett nollsummespel

Faktum är att få om några deltagare i det bredare blockchain-ekosystemet tror att krypto är ett nollsummesspel där en plattform oundvikligen kommer att erövra allt. Om inget annat beror det på att i stort sett ingen kedja för närvarande kan hantera alla användare i krypto på teknisk nivå.

”Vi ser från Ethereums mainframe-modell att” en blockchain för att styra dem alla ”inte är hållbar. Nätverket har redan 99 +% kapacitet vilket leder till trängsel i nätverket och höga avgifter, säger Zhong.

Han hävdar att DeFi-applikationer inte borde existera exklusivt som smarta kontrakt ovanpå Ethereum.

“Vi tror att de borde existera som suveräna blockkedjor i ett sammankopplat ekosystem, vilket är vad Cosmos handlar om,” sa han.

Andra är överens om att krypto och blockchain måste ta en mer samarbetsvillig, samexisterande inriktning. Som Mark Jeffrey föreslog kan kompatibilitet nu vara ett nödvändigt krav för överlevnad och framgång:

”Det är inte ett spel med noll summan. Regeln är nu att du måste vara EVM-kompatibel. Om du är det kan du tävla nu. Det är bäst om du kan få multichain.xyz och andra verktyg för att stödja din kedja. Det är bäst om du kan få SushiSwap eller en klon av den går snabbt i din kedja och får likviditetsförsörjning, jordbruk och alla dessa saker går fort. ”

‘A MySpace Moment’ för Ethereum

Men även om vi antar att krypto kommer att behöva flera kedjor för att verkligen trivas och utvecklas, kan vi fortfarande förvänta oss, säg, Ethereum kommer att vara den ledande smarta kontraktsplattformen inom överskådlig framtid?

För Jeffrey är detta inte givet på något sätt.

”Ethereum måste lösa gaskrisen. Och så vidare. Det måste absolut. Det här är en Mitt utrymme Moment for ETH – det löser antingen allvarliga problem och försvarar gräset, eller så blir det kvar när BSC eller Polygon dricker sin milkshake, berättade han Cryptonews.com.

För BitMEX Research har Ethereum vissa fördelar som kan vara tillräckliga för att hålla det i spetsen under en längre tid.

“[Liquidity locked inside of DeFi] kan vara en stark fördel. Det kan vara svårt för konkurrerande plattformar att generera denna likviditet, såvida inte konkurrenterna har hjälp från välfinansierade stödjare som FTX och Binance, sade dess talesman.

BitMEX Research tillägger också att distribution av myntägande, i betydelsen av att vara mer spridd än hos rivaler, kan vara till nytta för Ethereum. Liksom det stora antalet appar och verktyg som har byggts för Ethereum, även om många av dessa kan överföras till andra kedjor.

På längre sikt misstänker Tendermints Peng Zhong emellertid att Ethereums dominans kan glida till en viss grad när utvecklare flyttar mer mot att bygga blockchains snarare än appar, drivna av önskan att ha en egen suverän kedja och att göra sina egna regler.

”Efter att fördelarna med denna autonomi blivit tydliga och ekosystemet för sammankopplade kedjor växer, tror jag att vi kommer att se en migration bort från smarta kontrakt till oberoende blockkedjor. Det kommer inte att finnas några begränsningar för antalet kedjor eller potentiella användningsfall för den framtida multikedjan och multiprotokollmiljön, och Ethereum kommer definitivt att fortsätta spela en viktig roll, säger han.

____

Läs mer:
– Ethereum-utvecklare om varför de inte ser Cardano & Binance Chain som rivaler
– Binance Chain är på ‘a Parabola’, som överträffar Ethereum i flera mått

– Ytterligare två Binance Smart Chain-projekt lider av Flash-lånattacker
– Ethereums EIP-1559 “Levererar inte” eftersom det “inte är avsett att minska avgifterna”

– Ethereum Economy är ett korthus
– Varför Ethereum är långt ifrån ‘Ultraljudspengar’

– DeFi på Bitcoin för att växa i skuggan av Ethereum
– ETH kan vända Bitcoin, men det kan inte ‘ha sin tårta och äta det också’ – Arthur HayesSource link