En annan amerikansk regulator vill att byråer ska gå i händer för att reglera krypto

Av | maj 31, 2021


En annan amerikansk regulator vill att byråer ska gå ihop för att reglera Crypto 101
Källa: Adobe / freshidea

Joe Biden-administrationen verkar vara fylld med tillsynsmyndigheter som är misstroga mot bitcoin (BTC) och andra kryptoassets – eftersom det finns nya signaler om att de amerikanska tillsynsmyndigheterna syftar till att “tygla in” kryptoindustrin genom att etablera samarbeten mellan myndigheter.

Amerikanska finansmyndigheter har satt ögonen på kryptomarknaden och håller på att reglera den mer aktivt, med tanke på den ökande oro för att brist på korrekt tillsyn riskerar att skada sparare och investerare. Detta kan dock ta tid, eftersom landets tillsynsmyndigheter ännu inte ska ta reda på vem som har den lagliga befogenheten att övervaka denna marknad, enligt Financial Times (FT).

Michael Hsu, den nyutnämnda tillförordnade valutakontrollern, vill att de amerikanska tjänstemännen ska samarbeta för att fastställa en “reglerande perimeter” för kryptoasseter.

“Det handlar verkligen om samordning mellan byråerna. […] Bara genom att prata med några av mina kamrater finns det intresse för att samordna mycket mer av dessa saker, säger Hsu till FT.

Janet Yellen, finansministerns sekreterare – som sa att bitcoin är “en högrisk, spekulativ investering” – föreslog redan att det skulle bli en förändring i strategi för krypto med utnämningen av Hsu på denna position.

Ett annat tecken på att USA förbereder sig för ett nytt tillvägagångssätt var det första mötet som hölls tidigare i maj för “ett sprintlag mellan myndigheter”, med fokus på krypto-reglering. Tre stora federala bankregulatorer var inblandade: Kontoret för valutaövervakaren (OCC), den Federal Reserve, och den Federal Deposit Insurance Corporation.

Enligt Hsu var målet för detta team att “lägga några idéer framför byråerna att överväga” när de försöker komma ikapp tillväxten i krypto, men inte att göra policyer.

“Det är litet och det är äldre”, citerades han. “Tanken är att tiden är avgörande och om den är för stor blir det svårare.”

Detta möte följdes av Hsus tillkännagivande av en personalöversyn av specifika åtgärder av de tidigare ansvariga för OCC, inklusive åtgärder relaterade till kryptoassets, samt beslut om att ge nationella förtroendecharter till företag som tillhandahåller vårdtjänster för kryptoassets.

För Hsu är blockchain-tekniken sannolikt här för att stanna, men medan olika plattformar skapar innovativa och “lovande” betalningshanteringsverktyg är dessa också riskabla, vilket potentiellt kan leda till ett stort skuggbanksystem. Entusiasmen kring bankinnovationen påminner honom om finanskrisen, enligt FT.

Som en påminnelse tog Hsu över OCC efter Blake Paulson, som hade gått in i rollen efter avgången i januari av Brian Brooks – en före detta chef för kryptoutbyte Coinbase och nuvarande verkställande direktör vid Binance.US. Brooks var därför kryptovänlig och hade gjort stora framsteg mot dess antagande under de åtta månader som han hade tillbringat som kontrollör.

Men Yellen, Hsu och deras hållning gentemot krypto är inte de enda förändringarna i regimen som kan signalera att åtdragningen av regleringsbältet kring krypto är.

Som rapporterats förra veckan Gary Gensler, ordförande för US Securities and Exchange Commission (SEC) svor i tjänst i april förra året och berättade för amerikanska lagstiftare att han ville samarbeta med andra tillsynsmyndigheter och kongressen för att “fylla i luckorna med investerarskydd på dessa kryptomarknader.”

Han hävdade vidare att, eftersom inget kryptobörs hittills har registrerats som ett utbyte med SEC, har förordningen resulterat i “väsentligt mindre investerarskydd” än på de traditionella värdepappersmarknaderna, liksom till “motsvarande större möjligheter till bedrägeri och manipulation . ”
____
Läs mer:
– Paxos, Protego & Anchorage Face ‘Regulatory Volatility’ i USA
– Tidigare tillsynsmyndigheter som flyttar in i krypto: Sydkorea vs USA

– ‘Legalize Crypto’, uppmanar ukrainsk chef för it-brottslighet
– Gröna investeringar hjälper Bitcoin-gruvarbetare vid eventuell lagstiftning

– Experter varnar för stramare polisering framåt för stablecoins
– FATF gör små kryptoplattformar lätt byte för stora spelareSource link