El Salvador ger nytt globalt pussel

Av | juni 9, 2021


El Salvador ger nytt globalt pussel - Vad är Bitcoin och hur man beskattar det?  101
Källa: Adobe / Tierney

Det finns ett stort antal frågor som debatteras idag efter de stora nyheterna att El Salvador erkände världens främsta kryptovaluta, bitcoin (BTC), som lagligt betalningsmedel. Detta kan medföra några viktiga förändringar när det gäller hur bitcoin behandlas på den juridiska scenen globalt. Men på vilket sätt och i vilken utsträckning är det inte exakt klart ännu.

Som rapporterats antog El Salvadors lagstiftande församling Bitcoin-lagen idag. Dessutom har 90-dagars nedräkningen till utfärdandet redan börjat, vilket innebär att BTC i september kommer att erkännas som en tillfredsställande betalning för alla monetära skulder.

Den nya lagen tillåter också att priser uttrycks i BTC och skatter som ska betalas i den, medan utbyten i BTC inte kommer att bli föremål för kapitalvinstskatt.

“Det blir intressant att se hur skattemyndigheter runt om i världen reagerar på detta”, Richard Howlett, advokat på Selachii Legal Limitedberättade ett advokatbyrå i London Cryptonews.com.

Enligt honom, om El Salvador skulle förklara att deras lagliga betalningsmedel endast är BTC, skulle det sätta ett argument att BTC någon annanstans inte är föremål för kapitalvinstskatt också.

“Jag är emellertid rädd för att regeringar över hela världen inte skulle vilja förlora kapitalvinstens skatteintäkter och sannolikt skulle säga att de inte erkänner det som en valuta och det förblir klassat som en tillgång”, sade Howlett och tillade att det skulle ta någon form rättsliga prejudikat för att ändra detta.

“Om en domstol håller med om att den inte är föremål för kapitalvinstskatt eftersom det är en valuta, kommer det att finnas massor av mycket nöjda kryptoägare!”

Niklas Schmidt, partner med det österrikiska advokatbyrån Wolf Theiss, och författare till två böcker om krypto, noterade också att det faktum att El Salvadors lagliga betalningsmedel nu är BTC innebär att lagliga bestämmelser i lagböcker som hänvisar till andra jurisdiktions lagliga betalningsmedel nu möjligen också kommer att omfatta bitcoin.

“Det finns många regler som gäller för valutor och där man tidigare kan säga att bitcoin inte omfattas. Nu när bitcoin har antagits av ett visst land som sin valuta, måste det utvärderas om sådana regler nu gäller, ” han berättade Cryptonews.comoch betonar att det inte är möjligt att göra ett allmänt uttalande tillämpligt på alla länder.

“Det kommer att finnas fall där detta har en inverkan och fall där detta inte är fallet, beroende på tolkningen av formuleringen av en konkret bestämmelse,” tillade Schmidt.

I båda fallen kommer El Salvador nu att vara i rampljuset under en tid.

Ett experimentellt stunt

“Regeringar och centralbanker runt om i världen kommer att titta på El Salvador-experimentet för att se om Bitcoin blir en del av det dagliga livet för betalningar, remitteringar och en reservtillgång för banker och företag i landet,” Ross Middleton, finansdirektör DeversiFi, en Layer 2-decentraliserad börs (DEX) och decentraliserad finans (DeFi) handelsplattform, sa.

Enligt Howlett kan dock inte El Salvadors modell bara kopieras in, eftersom varje land skulle lagstifta på sitt eget sätt, enligt deras formella förfaranden, men “som El Salvador-modellen visar sig vara en framgång kommer andra länder att följa . ”

Han uppskattar att det troligtvis kommer att vara länder som “har demografin i ett tredje världsland” och BTC-antagande “skulle kunna skapa rikedom som är ofattbar för dem och ge viss lättnad.”

Och när det gäller specifikt EU och nordamerikanska länder som gör samma sak som El Salvador, kan det vara bättre att inte hålla andan.

EU är enligt Howletts uppfattning “alltför fångad i sin egen självvikt att anta”, varför “de missar många möjligheter.” Kommer de att anta BTC istället för euron? ”På kort sikt nej”, sade han, och på lång sikt, “om (och det är ett stort om) EU förblir som ett enhetligt block, finns det potential att det kan hända men om EU faller ner och länderna inom det gå tillbaka till att vara ensam, skulle det vara perfekt för dessa länder att anta BTC istället för att gå tillbaka till sin tidigare valuta. ”

“I euroområdet, enligt de nuvarande reglerna, är länder förbjudna att införa en ny form av lagligt betalningsmedel. Därför skulle antagande av bitcoin som lagligt betalningsmedel i Europeiska unionen endast vara möjligt av de få länder som inte ingår i euroområdet. Jag gör tror dock att detta är mycket osannolikt, “tillade Schmidt.

Även Nordamerika skulle förmodligen aldrig göra detta, enligt Howlett, eftersom “de gillar att skriva ut pengar (på samma sätt som Storbritannien gör) som och när det passar dem.” Dessutom håller både Nordamerika och Storbritannien fast vid “gammaldags värderingar och det sätt på vilket de känner att de måste kontrollera sina medborgare.”

Under tiden beskrev Schmidt initiativet från El Salvadors president som “definitivt ett reklamstunt” som har satt “detta lilla latinamerikanska land i rampljuset.”

Även om det är djärvt är det inte “ett universalmedel för alla El Salvadors elände”, säger Schmidt. Han hävdade att latinamerikanska länder är i “en röra” som bidragit till av decennier av ekonomisk och kulturell marxism – en röra som nyligen framhölls av hundratals människor som tog selfies framför en soptipp full av värdelösa venezuelanska räkningar vid förra veckans Bitcoin-händelse i Miami.

Howlett menade dock att BTC kan hjälpa ett land vid hyperinflation.

“Genom att anta BTC som lagligt betalningsmedel, en” valuta “som är decentraliserad, undviker de hyperinflation och det ger dem en fantastisk möjlighet att blomstra som land och regering,” sa han.

_____

Andra reaktioner

_____

Läs mer:
Latinamerikanska parlamentsledamöter vidgar Overton-fönstret för Bitcoin
– Bitcoin är mer “offentliga” pengar än Fiat-valutor som utfärdats av centralbanker

– Förbered dig på “Uncertain Future of Money” – US Intelligence Center
– Bitcoin möter häcktest mitt i stigande inflationsproblem

– Post-COVID-19, Bitcoin & Co kan hjälpa Storbritannien att fly från Economic Funk
– En skulddriven ekonomisk kris och bitcoin: vad kan man förvänta sig?

– Inte bara Bitcoin-priset förändras under denna Bull Run
– Bitcoinmassadoption skulle gynna och skada den nuvarande ekonomin

Source link