Ekonomer vill att El Salvador Bitcoin-lag ska upphävas, men president vinner Key Ally

Av | juni 15, 2021


Ekonomer vill att El Salvador Bitcoin-lag ska upphävas, men president vinner Key Ally 101
Källa: Adobe / Milosz Maslanka

El Salvador går allt närmare att uppfylla sina president Nayib Bukeles Bitcoin (BTC) drömmar – med extern hjälp på väg, även om föraktens röster fortsätter att varna för överhängande ekonomisk fara om Bukele får sin väg.

Per Reuters och AFP (via El Economista), chef för Centralamerikanska banken för ekonomisk integration (Banco Centroamericano de Integración Económica eller BCIE) har uppgett att organisationen kommer att ”ge tekniskt stöd” till El Salvador när det går att göra BTC till lagligt betalningsmedel i september i år.

Bankens chef, Dante Mossi, citerades som att den skulle samarbeta med El Salvadors finansministerium och dess centralbank för att “välja ett team för att arbeta med genomförandet.”

Mossi, som talade vid en virtuell konferens, varnade för att “i den anonyma världen av kryptovalutor kan det finnas dåliga spelare”, vilket betyder att antagandet av “ett regelverk som gör det möjligt för regeringen att ha kontroll” över kryptoanvändningen var av största vikt. Han utesluter också möjligheten att BCIE antar BTC och säger att bankens ekonomi fortsätter att drivas i USD.

Men han var i allmänhet optimistisk om El Salvadors planer och hävdade att BCIE skulle “följa med El Salvador i denna nya och innovativa politik för att anta kryptovaluta bitcoin för lagligt bruk.”

Han tillade att det nya “teamet” hade skapats på Salvadoriansk begäran och att banken nu “förberedde ett tekniskt biståndspaket för att säkerställa att den har alla experter” på plats.

Inhemskt och internationellt är ekonomer och politiska kommentatorer fortfarande delade i frågan om antagande av BTC.

Moody’s Investment Service enligt ElSalvador.com (utgivare av tidningen Salvador El Diario de Hoy), ”antar BTC som en parallell valuta till USD risker för det finansiella systemet, stabiliteten i landets monetära regim och signalerar bristen på en sammanhängande ekonomisk ram eftersom den Internationella valutafonden är osannolikt att man har hörts om lagen under förhandlingarna om ekonomiska och finanspolitiska åtgärder relaterade till finansieringsprogrammet. ”

Medieföret citerade också Manuel Enrique Hinds, den tidigare salvadorska finansministern, som varning:

”Flytten kan orsaka en mycket allvarlig kris i landet, eftersom vi betalar för allt i dollar. Vi löper en risk genom att till och med skicka överföringar i bitcoin. Priserna kan förändras på några timmar och även om regeringen har sagt att de kommer att garantera priser räcker inte en fond på 150 miljoner USD för att göra det. ”

Och samma media rapporterade, separat, att College of Professionals in Economic Sciences i El Salvador (COLPROCE), en grupp ekonomisexperter, har bett landets parlament att ”upphäva” den nyligen godkända lagen.

I ett öppet överklagande bad gruppen lagstiftarna istället “skapa ett utrymme för diskussion” med “alla sociala och ekonomiska aktörer.”

Kroppen uppgav:

”Omvandlingen av bitcoin från kryptovalutastatus till lagligt betalningsmedel, godkändes utan studier som visar dess livskraft och tillämplighet för [Salvadorian] ekonomi. De flesta experter inom monetär och finansiell ekonomi, både hemma och utomlands, anser att antagande av bitcoin riskerar ekonomisk stabilitet. Bitcoin kan generera finansiella bubblor och göra El Salvador till en skatteparadis. ”

I ett yttrande till tidningen La Prensa Gráfica uppgav kolumnisten Carlos Alfaro Rivas att presidenten faktiskt hade sagt till världen: “Välkommen till Bitcoinland!” – och imponerade imponerande på kryptosektorn med sina språkkunskaper och “coola” image.

Men Salvadorian, tillade han, kunde bara hoppas att Bukeles försök att locka investerare till nationen inte oavsiktligt skulle locka kriminella element.

Han noterade också positiva erfarenheter från den lilla byn El Zonte, där en BTC-driven ekonomi redan är igång.

Han kommenterade i en tung-i-kind-ton:

”Jag är inte orolig för att vi Salvadoraner inte ska förstå (BTC). I El Zonte har vi redan tämjt det. ”

Men han drog slutsatsen att nationen nu stod vid en vägskäl – och antingen skulle se “Bitcoinland” bli en massiv framgångssaga eller “stöta huvudet mot en tegelvägg.”

Under tiden verkar klyftan mellan Bukele och Washington breddas bland förslag som presidenten hoppas kunna uppnå ett långsiktigt mål att avdollarisera den salvadoriska ekonomin.

De United States Agency for International Development (USAID) -administratör Samantha Power talade om ”demokratins bräcklighet” vid ett evenemang som hölls i El Salvador Centralamerikanska universitetet – drivs av en av Bukeles hårdaste kritiker.

Per AP (via Yahoo), Power tillagd:

”USA anser att regeringar överallt måste förtjäna sitt folks förtroende och välvilja. Om korruption får växa, om rättsligt oberoende inte respekteras, om anti-korruptionsinstitutioner demonteras som vi har sett alltför ofta i Honduras, Guatemala och här i El Salvador, kommer lokala myndigheter att hamna i strid med ambitionerna och potentialen i sina egna människor. ”

Och enligt ElSalvador.com varnade Power också att anklagelser om korruption också kan skada länder som El Salvadors chanser att locka utländska investerare – något som Bukeles BTC-politik tydligt syftar till att uppnå.
____
Läs mer:
– JPMorgan om El Salvadors Bitcoin Move
– Bitcoin Beach ger ledtrådar om El Salvadors större BTC-avsikter

– IMF är inte nöjd med El Salvador Bitcoin Move
– Insatserna blir högre när El Salvador erbjuds vulkanisk BTC-hävstång i samtal med IMF

– El Salvador ger nytt globalt pussel – Vad är Bitcoin och hur man beskattar det?
– El Salvador, Paraguay Bitcoin Adoption News Galvaniserar Crypto WorldSource link