Digital Yuan Scammers Gathering Momentum som Token Rollout Nears


Digital Yuan Scammers Gathering Momentum som Token Rollout Nears 101
Källa: Adobe / ketkata

Polisen i Kina varnar för att digitala bedrägerier med yuan-tema börjar dyka upp i landet med mer regelbundenhet – eftersom opportunistiska bedragare försöker lura medborgarna ur sina pengar med centralbankens digitala valuta (CBDC) -tema, bli rik-snabb-system.

Den digitala token närmar sig utfärdande, med den senaste piloten som ser tusentals medborgare få utdelningsdelar före lunar nyårsferien tidigare i februari. Peking ser ut att utfärda sin symbol före nästa års olympiska vinterspel, mindre än 12 månader bort. Men utvecklingen av denna typ verkar ha inspirerat en ny bedragare i Mellanriket.

I ett inlägg från cyberbrottsenheten från Weifang-polisen i Shandongprovinsen delade tjänstemän en rapport som ursprungligen publicerades av medierna Sina förra veckan, med en sofistikerad “bluff” med namnet “Centralbankens internationella plånbok”(Bokstavlig översättning) som verkar ha anlitat cirka 500 användare. Gruppen hävdar att rekrytering av andra användare till en plattform med digital yuan-plånbok ger dem tillgång till en hemlig, statsdriven CBDC-marknadsföringsfond på 186 miljoner USD.

Enskilda användare, säger de uppenbara bedragarna, står för att tjäna så mycket som 24 800 USD genom att delta.

Gruppen hävdar att dess “internationella plånbok” -plattform kommer att gå online i mars, men verkar ha skördat medlemmarnas personuppgifter, inklusive riktiga namn, bankuppgifter och telefonnummer via en smartphone-app som den säger är nyckeln till åtkomst till sitt nätverk.

De uppenbara bedragarna hävdar att två tredjedelar av fondens innehav kommer att användas för att marknadsföra den digitala yuanen utomlands, medan resten ska användas internt – genom att tidigt anta individer och företag.

Emellertid påpekar mediaföretaget att det centrala Folkets Bank of China (PBoC) har upprepade gånger varnat allmänheten för att akta sig för digitala yuan-bedragare som “kan involvera bedrägerier och marknadsföringsstrategier på flera nivåer”, och varnar för att allmänheten ska vara på sin vakt mot falska system som inte är officiellt anslutna till regeringen eller större kommersiella, statligt ägda banker.

De påstådda bedragarna verkar försöka samla in pengar genom att hävda att transaktioner som utförs via “plånboken” de tillhandahåller kommer att stimuleras, vilket innebär att medlemmar kan hoppas få 2% bonus när de skickar pengar till plattformen.

I klassisk pyramidstil kan dessa bonusar multipliceras genom att rekrytera nya medlemmar till plattformen, hävdade masterminds, per data som erhållits av mediauttaget.

Rapporten kommer bara två månader efter att statliga medier rapporterade om en rad andra MLM-bedragare upptäcktes och erbjuder “en gång i livet” möjligheter att tjäna pengar genom att gå med i grupper med digitala yuan-teman.

Cryptonews.com har också sett bevis för att centralbankens operatörer av internationella plånböcker är aktiva på WeChat sociala medieplattform, liksom bevis för att plånboken diskuteras på PlusToken-relaterade forum för sociala medier.

Ett litet antal diehard PlusToken-investerare är fortfarande aktiva, trots en massiv polisoperation som officerare hävdade helt hade “förstört” den internationella kryptotema Ponzi-bluffen förra året.
__
Läs mer:
– Digital Yuan måste avmontera Alipay, WeChat Pay innan vi tar USD – Forskare
– Digital Yuan kompatibel med minst åtta kinesiska bankplattformar
– Japanska Lonely Hearts varnade för att akta dejtingsapp Crypto Scammers
– S koreanska provinsen lovar ‘Intense’ Clampdown på kryptotema MLM bedrägeri
– Crypto Exchange Bithumb: Akta dig för falska mäklare som poserar som vår personal
– Hur Cryptocurrency Scams fungerar
– 5 Crypto-bedrägerier att vara medvetna omSource link