Digital Yuan måste avmontera Alipay, WeChat betala innan du tar USD


Digital Yuan måste avmontera Alipay, WeChat Pay innan vi tar USD - Forskare 101
Källa: Adobe / Olga Soloveva

Mycket har gjorts av den kommande digitala yuanen – Kinas centralbankens digitala valuta – och dess potentiella hot mot USA-dollarn, men en Kina-tittare säger att symbolen först måste förskjuta sådana som Alipay och WeChat Pay högst upp på det inhemska e-pay-trädet.

Alipay är e-betalningsarmen för e-handelsjätten Alibaba, medan teknik och underhållning tungvikt Tencent driver WeChat ekosystem och dess WeChat Pay-arm. Tillsammans har de två hört 15% av hela den kinesiska betalningsmarknaden och 95% av den digitala betalningssektorn.

Den digitala CNY, hjärnbarnet till centralen Folkets Bank of China (PBoC), kommer att se utmana det. Och talar till CNBC, Martin Chorzempa från Peterson Institute for International Economics, hävdade,

“Jag tror [the PBoC has] att slå Alipay och WeChat Pay i Kina innan, tror jag, att de kan göra en bock i USD. Det kommer i huvudsak att vara centralbanken kontra de stora teknikföretagen och det kommer att bli ganska intressant att titta på. ”

Experten tillade att centralbanker över hela världen nu är “oroliga” för att ett privat teknologiföretag “skulle kunna ta över sin valuta”, vilket gör betalningsmarknaden i kurv som Alipay och WeChat har gjort i Kina.

Det kan dock vara värt att påpeka att PBoC inte är i strid med Alipay eller WeChat Pay i sig. E-pay-tungviktarna krävs båda för att hålla insättningar i centralbanken, och vissa har tidigare föreslagit att de kan ha arbetat med interoperabilitetslösningar med PBoC och dess symbol bakom kulisserna.

Dessutom har PBoC och anslutna banker redan angett att de är beredda att utforska vägar som även e-betalningsleverantörer ännu inte har undersökt – med utvecklingen av en smartphone-fri, offline “hård plånbok” -lösning som för närvarande testas i Shanghai .

Det finns också tecken på att Alibabas uttalade supremo Jack Ma fortfarande kan lösa sina meningsskiljaktigheter med PBoC – och att regeringen kanske inte är helt i konflikt med tekniken.

Oavsett var Chorzempa överens om att den digitala CNY var “riktigt oöverträffad bland de stora ekonomierna”, och tillade att Kina var “överlägset den mest avancerade av någon inom digital valuta, och det är spännande att titta på.”

Samtidigt rapporterade Financial Times igår att den planerade ” e-yuanen ” kunde öka Pekings övervakningstillstånd och skapa konkurrens för privata fintech-grupper.

“Den breda användningen av digital renminbi kommer att påverka marknadspositionen och vinstmodellen för tredjeparts betalningsplattformar som Alipay och WeChat betalar”, Wang Yongli, tidigare vice ordförande för Kinesiska banken, en av Kinas största statsägda banker, citerades i rapporten.
___
Läs mer:
– Det är officiellt: Kinas digitala yuan som riktar sig till amerikansk dollarnas dominans
– Fed Chief satsar att USA: s “First-Mover Advantage” i CBDC Race är starkare än Kina
– Digital Yuan kommer ” knappt att sätta en buckl ” i USD-dominans, säger expert
– Ekonomer: CBDC till ‘Flop’ om de inte är utformade som värdebutiker
– Digital Yuan kompatibel med minst åtta kinesiska bankplattformar
– COVID-19 Pandemic Accelerated Rollouts Of ‘Game-Changing’ CBDCs
– 2021 Trender inom CBDC: Fler piloter, kanske några lanseringar, men inte för detaljhandelnSource link