Digital Yuan får ett “Lackluster” välkommen på Biggest Test Site

Av | maj 10, 2021


Digital Yuan får ett
Källa: Adobe / S.Gvozd

En rapport har dragit slutsatsen att Kinas digitala yuan inte har kunnat imponera på tidiga storskaliga piloter och drar en “svag mottagning” från deltagarna – ett faktum som kan kasta upp “hinder för yuan-internationalisering.”

Bloomberg uppgav att det hade intervjuat ett antal digitala yuananvändare i Shenzhen, staden som nyligen har varit värd för Folkets Bank of China (PBoC) största hittills största centralbank digitala valutapilot (involverar en halv miljon berättigade digitala RMB-användare). Medieföretaget hävdade att deltagarna som intervjuades “visade lite intresse av att byta” till den digitala RMB från mobila betalningsplattformar som Alipay och WeChat Payoch tillade att vissa intervjupersoner “balkade över möjligheten” att den digitala yuanen “skulle kunna ge myndigheterna enklare tillgång till realtidsdata om sina ekonomiska liv.”

PBoC driver snabba banor på ett antal vinter-OS-platser, med klockan som tikar ner till nästa års spel, som kommer att hållas i Peking i februari 2022. Centralbanken har redan sagt att den förväntar sig att både inhemska och internationella deltagare kommer att kunna använda sig av CBDC när spelen startar.

Men Bloomberg citerade en 36-årig arbetare inom telekombranschen som heter Patricia Chen och sa:

“Jag är inte alls upphetsad.”

Och Vera Lin (25) uppgav att det var “enkelt” att använda den digitala yuanen, men tillade att “incitament för att göra en permanent övergång till den digitala yuanen saknas” eftersom privata alternativ redan fungerar “pålitligt och sömlöst” med ett brett utbud av smartphone- och PC-baserade appar.

En 33-årig tjänsteman vid namn Jan Chen kallade integritetsfrågor “lite skrämmande” och hoppades att symbolens lansering inte skulle innebära att “myndigheterna skulle kunna spåra varje betalning.”

Tidigare försök har sett deltagare hävda att användarupplevelsen mellan Alipay och digitala yuan-betalningsappar är anmärkningsvärt lika.

PBoC är hoppfullt om att den digitala yuanen kommer att hjälpa den att vinna mark mot USD i internationella handelsavtal, men rapportens författare tycktes också håna denna uppfattning och citerar Zennon Kapron, vd för det Singapore-baserade konsultföretaget. Kapronasia, som säger att den digitala RMB “osannolikt skulle öka” RMB: s andel i handelsaffärer “med mycket mer än 1 procentenhet.”

Kapron sa att den “globala effekten” av den digitala yuanlanseringen “kommer att vara mycket liten”, såvida inte Peking är beredd att göra “strukturella förändringar” i landets noggrant hanterade och planerade ekonomiska och finansiella system.

Och Kapron antydde att det enda sättet som den digitala yuanen kunde hoppas att förmörka WeChat Pay och Alipay skulle vara att effektivt marginalisera dessa betalningsplattformar och ge medborgarna inget val i frågan. “I slutet av dagen,” tillade Kapron, att det enda sättet att den digitala yuanen skulle vinna antagningskriget skulle innebära att “regeringen sa:” Du måste använda detta. “”

PBoC har tidigare skickat blandade meddelanden, som nyligen uppgav att token främst har utformats för hushållsbruk och inte är avsedd som en direkt rival till greenbacken, medan de förra året hävdade att deras nya token kunde hjälpa till att bryta “dollardominans”.
____
Läs mer:
– Bahamas, Kambodja, Kina Lead Global CBDC Race, Storbritannien lanserar arbetsgrupp
– Kinesiska centralbanken kallar Bitcoin för ett ” investeringsalternativ ” – varningar när Crypto, Digital Yuan Bedragare löper vild i Kina

– Kina kan rikta in tether efter lanseringen av Digital Yuan – B2C2 Japan CEO
– Digital Yuan måste avmontera Alipay, WeChat Pay innan vi tar USD – Forskare

– Förbered dig på ” En osäker framtid med pengar ” – US Intelligence Center
– Ekonomer: CBDCs till ‘Flop’ om de inte är utformade som värdebutikerSource link