Demonstranter håller Bitcoin-protester utanför El Salvador-parlamentet

Av | juli 22, 2021


Demonstranter håller Bitcoin-protest utanför El Salvador-parlamentet 101
Källa: En videoskärmdump, Youtube, La Prensa Gráfica Noticias de El Salvador

En grupp demonstranter har gått ut på gatorna utanför nationalförsamlingen i El Salvador för att uttrycka sin förakt för president Nayib Bukeles Bitcoin-lag, en handling som gör bitcoin (BTC) till ett lagligt betalningsmedel från och med september.

Oppositionens röster har gjort deras känslor tydliga i landets media, varav mycket är fientligt mot Bukele och vad de tycker blir en alltmer autokratisk regim.

Bukele ångrullade effektivt lagen genom parlamentet på några dagar – genom att använda sitt Nuevas Ideas-partis massiva majoritet i församlingen. Oppositionens ansträngningar för att spåra av lagförslaget med domstolar har hittills blivit till noll, även om kritiker säger att detta till stor del beror på det faktum att Bukele har ersatt tidigare fientliga domare med juridiska experter allierade till hans populistiska sak.

Vänsterpartier som en gång var dominerande i landet har lämnats fragmenterade och i oordning efter Bukeles spektakulära uppgång till toppen av Salvadors politik. Men de har försökt att förenas under flaggan för opposition mot BTC-lagen, efter att flera enkäter visade att de mest tillfrågade salvadorerna är emot mot lagen. Många företagsägare är avskräckta av tanken att de kommer att tvingas acceptera BTC-betalningar om kunderna begär det. Men om de vill kan denna BTC omvandlas direkt till USD.

I en video som delades av tidningen La Prensa Gráfica visades demonstranter med banners som läste:

“Vi vill inte ha bitcoin i El Salvador.”

Andra banners läser “Bitcoins lag = penningtvätt” och “Nej till bitcoin!”

Andra verkade dock fortfarande protestera mot Bukeles styre, med några banners som läste “Fight against Bukele’s regime.”

Det ställdes också ut banderoller för Frente Social y Sindical Salvadoreñ (Salvadoran Social and Trade Union Front) och Bloque de Resistencia y Rebeldía Popular (Popular Resistance and Rebellion Block) – två vänsterrörelser som har uttryckt sitt missnöje med lagen .

FMLN-partiets minoritetsparti, av vilka två parlamentsledamöter har försökt att inleda ett parlamentariskt försök att blockera lagförslaget, delade också en video av protesterna – vilket visar en stor närvaro i media.

Videoklippen innehöll ett tal från en aktivist vid namn Idalia Zúniga, som representerade Bloque de Resistencia y Rebeldía Popular och berättade för journalister att lagen skulle “skapa rättslig osäkerhet” och “skulle kunna användas för att bedra medborgarna och underlätta penningtvätt.” Hon tillade att medborgarna “vägrade att acceptera denna lag utan adekvat samråd.”

Bloque publicerade också flygblad runt området, med en tecknad film av en kvinna som ilsket kastade ett föremål mot ett anamorft mynt som marscherade i hennes riktning och pryddes med BTC-logotypen medan en man flydde från det hotfulla utseendet.

Tecknade filmerna åtföljdes av textläsning:

”Den salvadorska allmänheten avvisar bitcoin. […] Protestera Bitcoin-lagen! ”

Kritiker har hävdat att regeringen gömmer sig bakom koronaviruspandemidämpande sociala distanseringsåtgärder i ett försök att undertrycka större demonstrationer mot lagen.

Efter att ha svept till makten vid 37 års ålder 2019 vann Bukeles Nuevas Ideas-parti en jordskridande seger i ett lagstiftningsval som hölls under våren i år och återvände en massiv majoritet i huset.

___
Läs mer:
– Bekräftad Stablecoin-rapport ger förvirring bland Bukeles Bitcoin-lag
– El Salvador Gov’t: Vi ger ut Bitcoin – men konvertera det inte till Fiat

– El Salvador kommer att bli ett seriöst test för Bitcoins Layer-2-nätverk
– Pundits Label Paraguays MP Crypto Bill a ‘Huge Nothing Burger’Source link