DeFi har haft en stark 2021, driven av nya trender och paradigmer

Av | juni 13, 2021


DeFi har haft en stark 2021, driven av nya trender och paradigmer 101
Källa: Adobe / Denys Rudyi

Den decentraliserade finanssektorn (DeFi) hade en massiv 2020, och även om icke-fungibla tokens (NFT) och kryptotjurmarknaden kan ha överskuggat det hittills 2021 har dess resultat i år varit minst lika starkt.

Det totala värdet låst (TVL) i Ethereum (ETH) -baserade DeFi-plattformar nådde en topp på 86 miljarder USD den 12 maj (per DeFi Pulse-data), medan TVL för DeFi-tjänster på Binance Smart Chain (BSC) steg till 53 miljarder USD två dagar tidigare och belyser den vilda tillväxten som sektorn upplevde under första halvåret.

Med tanke på att den bredare kryptomarknaden har accelererat sin nedgång sedan 12 maj, har TVL förvånansvärt minskat från rekordhöga nivåer under den senaste månaden, men ändå är de fortfarande betydligt högre än för sex eller tolv månader sedan. Samtidigt rullas nya plattformar och tjänster ut med växande frekvens, med nya startups och företag som vill utnyttja en stark efterfrågan på decentraliserade finansiella tjänster.

Analytiker fokuserade på branschen berättade Cryptonews.com att det finns flera viktiga DeFi-trender att hålla ett öga på just nu, inklusive inte bara utlåning utan även spel och spel, satsning, avkastningslantbruk och NFT. Samtidigt ser vi sannolikt Ethereums tidigare dominans av sektorn fortsätter att minska, med DeFi blir mer multikedja än någonsin tidigare.

Tillväxt på Ethereum DeFi, tillväxt från Ethereum

“Jag är väldigt imponerad av tillväxten inom DeFi-sektorn, och jag tror att det här bara är början”, säger han Arcane Research‘s Bendik Norheim Schei.

DeFi expanderade verkligen med imponerande snabbhet från början av året till början av maj, där Ethereum-baserade DeFi växte sin TVL med drygt 400%. Och även om sektorn uppenbarligen har slagit som en följd av det nuvarande baisse klimatet, förväntar sig Norheim Schei att den kommer att fortsätta växa kraftigt när marknaden återhämtar sig mer.

“Jag förväntar mig att DeFi-tokens ska fungera bra när det hausseartade sentimentet återkommer, eftersom de släpar lite under de senaste månaderna av uppåtgående trend i vår,” sa han Cryptonews.com.

Historien om 2021 är dock inte bara att Ethereum-baserad DeFi fortsatte att växa, men att DeFi-appar och plattformar på andra blockkedjor också visade avundsvärd tillväxt.

”År 2021 har uppkomsten av ett flerkedjigt paradigm verkligen anlänt. Genom att diskontera Polygon och Binance Smart Chain från denna ekvation saknar vi en viktig bit av information, ”sa DappRadar‘s Ian Kane, och noterade att BSC har genererat mer än 25 miljarder USD TVL under de senaste 90 dagarna.

Som rapporterats var en av de viktigaste drivkrafterna för expansion i andra kedjor (bortsett från den bredare tjurmarknaden) rekordhöga Ethereum-transaktionsavgifter.

”Under första kvartalet 2021 fortsatte de höga gaspriserna på Ethereum att vara ett problem för alla vertikaler då flera DeFi, NFT och spelappar meddelade sin expansion till andra kedjor. Den dominerande berättelsen i sektorn förblev framväxten av multikedjeparadigmet, ”sa Kane.

DeFi har haft en stark 2021, driven av nya trender och paradigmer 102
7-dagars glidande medelvärde. Källa: bitinfocharts.com

Han noterade att, även om Ethereum fortfarande är den största plattformen för DeFi, har DeFi on Binance Smart Chain och Polygon expanderat snabbare, till och med överträffat Ethereum i dagliga transaktioner och andra mått.

”BSC DeFi-ekosystemet TVL växte 30 gånger under [first three months of 2021]. En av de mest framträdande lager 2-lösningarna, Polygon mötte en betydande tillväxt under första kvartalet 2021. Dagliga unika aktiva plånböcker växte med 496% från 500 till 4800 kvartal i kvartal. Transaktionsvolymerna följde också trenden med en tillväxt på 288% och uppgick till 0,5 miljarder USD under Q1 2020, sade han.

Spel, NFT, satsning, jordbruk och mer

För Kane är DeFis tillväxt 2021 till stor del ett resultat av det faktum att det ger “ett konkret och mycket verkligt användningsfall för krypto”, i den meningen att erbjuda tjänster som människor / marknaden faktiskt vill ha.

Sådana tjänster domineras fortfarande till stor del av utlåning, med Aave (AAVE), Maker (MKR) och Compound (COMP) – alla utlåningsfokuserade plattformar – bestående av de bästa Ethereum-baserade plattformarna (enligt DeFi Pulse).

”Jag tror att utlåningen kommer att fortsätta dominera och växa snabbt. Detta är en mycket ung marknad och jag förväntar mig massiv tillväxt också 2021, säger Bendik Norheim Schei.

Som sagt, 2021 har bevittnat och bevittnar ökningen av andra undersektorer inom DeFi. En av de nyaste relaterar till gamification av krypto.

”Vi ser också framväxten av fler och mer spelade DeFi-möjligheter. Plattformar som de vaxbaserade främmande världarna har fångat publikens fantasi genom att erbjuda ett gamifierat sätt att bryta sin ursprungliga token TLM [Trilium], Sa Ian Kane.

Relaterat till detta är den växande konvergensen mellan DeFi å ena sidan och NFT och spel, å andra sidan.

”Det riktigt intressanta området för de kommande månaderna kommer att vara ytterligare integration av DeFi med både spel och NFT. För spelsektorn ser vi framväxten av riktiga onlinekonomier i plattformar som Decentraland där mark blir dyrare än i den verkliga världen, säger Kane, som förutspår att den play-to-earn-modell som bevittnas med vissa spel kan blir större under de kommande månaderna.

När det gäller NFT föreslår Kane att DeFi-marknaden kan hjälpa till genom att erbjuda ett medel för NFT-innehavare att kapitalisera på icke-fungibla tillgångar som annars inte skulle kunna sälja eller utnyttja.

”Att utnyttja dessa tillgångar för att frigöra realkapital blir verklighet när DeFi-mekanik går in i rymden. Tänk dig att du till exempel använder en CryptoPunk som garant på en fastighet, sade han.

Som rapporterat kan NFT snart användas som säkerhet för Aave.

Andra stora strömmar inom DeFi är och kommer att satsa och ge jordbruk, som har sett exponentiell tillväxt i nyare kedjor.

”Vi ser enorm tillväxt inom plattformar som erbjuder satsnings- och avkastningsmöjligheter i både Binance Smart Chain och Polygon i år. Förmodligen är de flesta av dessa plattformar mycket lika och har bara ett något annat erbjudande eller varumärke (t.ex. PantherSwap, JaguarSwap), Sa Kane.

Och med framväxten av nyare kedjor som rivaler till Ethereum kommer vi också i allt högre grad att bevittna DeFi-plattformar utformade för att vara kompatibla med flera kedjor.

”Vi ser också framväxten av fler flerkedjiga DeFi-plattformar som Paraswap som gör det möjligt för användare att bläddra mellan olika nätverk för att göra transaktioner, ”noterade Kane.

“Vanliga” människor och framtida tillväxt

Kane uppgav också att DeFi har lyckats i år att locka till sig mer än bara krypto-döden.

“Denna förbättrade användarupplevelse och en övergripande ökad medvetenhet om vad DeFi kan erbjuda har också gett intresse och investeringar från” vanliga “människor”, sa han.

Detta lovar bra för DeFi: s framtid, även om den senaste tidens starka tillväxt kanske inte är hållbar länge.

“Låt oss se vad som händer, men de galna avgiftsnivåerna under topp DeFi-hype är inte hållbara i det långa loppet för att detta utrymme ska fungera effektivt”, säger Bendik Norheim Schei.

För Kane kommer DeFi sannolikt att fortsätta växa hälsosamt på längre sikt, även om vi kanske inte ser Ethereum ha en sådan privilegierad position.

”Ethereum har alltid varit det dominerande nätverket men detta förändras verkligen 2021 och verkar inte sakta ner. Förmodligen har detta drivits av marknadsförhållandena och det faktum att andra plattformar har haft ett mycket stort fönster nu att komma ikapp, bygga samhällen och erbjuda samma tjänster – men i många fall billigare för användaren, ”avslutade han.
____
Läs mer:
– Ethereum måste försöka svårare för att behålla sin dominans i en multikedjad framtid
– Hur Bitcoin och DeFi är helt olika fenomen

– Ethereum-utvecklare om varför de inte ser Cardano & Binance Chain som rivaler
– DeFi ‘Genie Is Out’ och är inställd för tillväxt 2021

– DeFi Spectacular returnerar ohållbart på lång sikt – Forskning
– Ytterligare två Binance Smart Chain-projekt lider av Flash-lånattacker

– DeFi på Bitcoin för att växa i skuggan av Ethereum
– DeFi-sektorn bryter mot lagen – det är dags att agera

– Varför DeFi inte alltid är så decentraliserat som du kanske tror
– Decentraliserade börser ska påskyndas 2021Source link