Damien Hirst startar 20 miljoner USD-experiment

Av | juli 14, 2021


Damien Hirst börjar 20 miljoner USD-experiment - NFT vs. papper 101
Damien Hirst’s The Currency. Källa: Heni

Fortsatt sitt dyk in i riket av icke-fungibla tokens (NFT), den brittiska superstjärnakonsten Damien Hirst har skapat en samling på 10 000 konstverk som kommer med tillhörande digitala konstverk. Så småningom måste deras ägare dock bestämma om de vill behålla det fysiska eller digitala konstverket i sin ägo, så att det andra kan förstöras.

De 10 000 unika konstverken innehåller massor av mångfärgade prickar, unika titlar och kostar 2000 USD per styck. De är av samma storlek, skapade med användning av samma material och gjorda som en del av Valutan projekt som lanseras idag.

Under pressmeddelandet kommer köpare att ha ett år (fram till 27 juli 2022) för att bestämma om de vill behålla NFT eller byta ut det mot den fysiska motsvarigheten – beroende på beslutet kommer bara en version att överleva.

Hirst hävdar att detta projekt utmanar begreppet värde genom pengar och konst eftersom det tvingar människor att konfrontera sin uppfattning om värde och hur det påverkar deras beslut.

“Ett av problemen med konstmarknaden är att det inte är lätt att fastställa priset på exempelvis en blå period Picasso”, Joe Hage, Hirsts rådgivare och samarbetspartner som också är grundaren av konsttjänstverksamheten Heni, berättade Bloomberg. Hirsts “poäng var att skapa konst som handlades fritt nog, i en relativt friktionsfri miljö, som hade ett värde som du faktiskt skulle känna till.”

Potentiella kunder kan köpa dem med bankkort och olika tillgångar, inklusive bitcoin (BTC), ethereum (ETH), USD-mynt (USDC) och dai (DAI).

Köpare kan registrera sig för att köpa en bit från valutaserien för nästa vecka, och i slutet av juli kommer köpare att få NFT för sina konstverk.

Hirsts senaste projekt bygger på framgången med hans tidigare liknande initiativ. I mars förra året erbjöd Hirst sina verk på papper som publicerades på plattformen HENI Leviathan och genererade 22,4 miljoner USD från försäljningen av 7 481 utskrifter i det som trodde var det mest framgångsrika utskriftsfallet någonsin vid den tiden.

Under de senaste åren har den 56-åriga Hirst blivit framträdande som Storbritanniens rikaste konstnär och tjänar honom en plats på den årliga Rich List som publiceras av The Sunday Times 2020, med en beräknad nettovärde på 384 miljoner USD.
___
Läs mer:
– NFT Market blir mer aktiv, men priserna sjunker
– Senaste stora NFT-auktioner Testa köparnas pristak för historia och konst

– Sotheby’s Record CryptoPunk Auction Seres a Wave of New Bidders
– Varför NFT är inte bara för konst och samlarföremål

Source link