Crypto Scammers Now Stalking Dating Apps Like Tinder for Prey

Av | juli 9, 2021


Crypto Scammers Now Stalking Dating Apps Like Tinder for Prey 101
Källa: Adobe / ink drop

Crypto-bedragare kan ha hittat en ny jaktmark för bitcoin (BTC) och altcoininnehavare: dejtingsappar.

Per en fallstudie publicerad av den amerikanska baserade leverantören av krypto-självförvaringslösningar Casa, bedragare har utvecklat en “romanattack” som riktar sig till kryptoentusiaster. Företaget varnade för “skadliga skådespelare som lurar på dejtingsappar.” Dessa angripare, heter det, “verkar bli mer kryptokunniga.”

Det aktuella fallet involverade en kryptoinvestor och en Casa-klient som hittade en match på Tinder, en kvinna som hävdade att han delade sitt intresse för kryptoassets.

Mannen började chatta med kvinnan och duon gick så småningom med på att träffas personligen. På datumet blev dock manens misstankar kort väckt när hans datum verkade se väldigt annorlunda ut än hennes profilbild och pratade väldigt lite om krypto och nämnde helt enkelt att hon sa att hennes föräldrar hade “köpt henne BTC 1 för 30 000 USD.”

Men efter att ha tillbringat tid på ett kafé gick klienten och kvinnan en promenad – innan de gick tillbaka till sin plats. Men medan de hade drycker på hans hemvist, lämnade han för att gå på toaletten. Återvändande fortsatte han att konsumera sin drink – innan Jameson Lopp, grundare och Chief Technology Officer på Casa, förklarade:

”Vi misstänker att kvinnan snörde vår klients dryck med skopolamin, även känd som” Devil’s Breath ”, eller en bensodiazepin. Dessa läkemedel är välkända för att orsaka förlust av hämning och minnesförlust. ”

Denna uppenbara stunt fick mannen att förlora sina hämningar. Lopp fortsatte:

“Hans minnen är otydliga efter denna tidpunkt, men klienten minns att dricka lite mer efter att ha återvänt från toaletten.”

“Någon gång senare”, citerades klienten, sa kvinnan “telefonen och bad honom visa henne hur man låser upp den och hittar sina lösenord.”

Vårdnadshavaren tillade att ”Han visste att något inte verkade stämma, men hans hämningar och skyddsåtgärder hade tagits bort. Det sista han kommer ihåg är att kyssa henne. ”

Casa hävdade att man inte trodde att attacken “endast utfördes av kvinnan han träffade” och skrev:

”Hon lämnade sannolikt telefonen till någon annan, eventuellt en kriminell organisation, för att komma igång med att dränera hans olika konton så snabbt som möjligt. Kvinnan fungerade sannolikt som socialingenjör. ”

Offret drabbades av mycket små förluster och kunde “inte fungera tydligt under uppskattningsvis 24 timmar.” Men en ”liten mängd bitcoin” togs bort från kundens växelkonto.

Lopp skrev:

”Han kunde blockera några av de andra begärda inköpen och uttagen genom att kontakta dessa vårdnadshavare för att informera dem om kompromissen. Eftersom angriparen bara hade en av klientens fem nycklar till sin Casa multisig kunde dessa medel inte spenderas. ”

Men historiens moral är kanske att klienten använde en tvåfaktorsautentiseringslösning (2FA) som innebar att använda Google Authenticator-appen på sin smartphone – vilket betyder att alla som hade fått tillgång till sin telefon i princip kunde komma åt hans annars oskyddade kryptoplånböcker. Google-appen var inte lösenordsskyddad: När angriparen hade tillgång till sin telefon hade de också tillgång till autentiseraren. Ett antal större kryptobörser använder 2FA-lösningar som Google Authenticator för att förhindra bedrägeri.

På Twitter, Casa VD Nick Neuman förklarade:

”Inga pengar kunde stjälas från hans Casa-konto, där han behöll majoriteten av sina tillgångar. Han hade skapat en korrekt distribuerad 3-av-5 multisig, så det var omöjligt att stjäla majoriteten av hans bitcoin i denna attack. ”

I östasiatiska länder som Japan ökar också liknande fall, även om många av dessa inte involverar personliga möten och istället utnyttjar koronavirusrelaterade reseförbud.

Tidigare i år har National Consumer Affairs Center of Japan, en konsumentvakthund, sade att antalet klagomål den fick från män som använder internationella dejtingsappar mer än fördubblades förra året. Denna siffra har förstärkts av en tillströmning av “kryptointresserade” kvinnor som uppenbarligen är baserade på andra asiatiska platser och övertalar män att flytta sina tokens och fiat till bona fide-utseende krypto plattformar som sedan visar sig vara falska.

En man var enligt uppgift lurad med att skilja sig från cirka 16 150 USD av en kvinna han hade fallit för i en dejtingsapp – som senare övertygade honom om att “gå med henne” i en investering på en kryptoplattform. Plattformen visade sig senare vara en utförligt utformad falsk.
____
Läs mer:
– Trots Crackdown kör Crypto Fraudsters fortfarande Amok i Kina
– Sydafrikanska ‘Exit Scam’ ser att bröderna försvinner med 3,6 miljarder USD i Bitcoin

– Ledger Hack Saga fortsätter: Scammers ‘Gifting’ falska hårdvaruplånböcker
– “Flood” of Crypto Scam Cases hit Spanish Courts

Source link