Crypto kommer oundvikligen att spela roll i Int’l Trade

Av | juni 11, 2021


Rysslands utrikesminister: Crypto kommer oundvikligen att spela roll i handeln 101
Källa: Adobe / 3dmitry

Den ryska utrikesministern Sergei Lavrov har betonat Moskvas avsikt att avskaffa USD – och har föreslagit att krypto skulle kunna spela en roll för att få bort greenbacken i handelsavtal.

Lavrovs kommentarer kan ge verkligt hopp till dem som hoppas att krypto hittar användningsfall i internationella förlikningsavtal.

Enligt nyhetsbyrån Tass uppgav Lavrov:

”Jag tror att tiden oundvikligen kommer när kryptovalutor kommer att spela en mycket viktig roll [in trade and finance]och upptar ett mycket betydelsefullt segment av den internationella bosättningssektorn. ”

Lavrov specificerade inte om han hänvisade till kryptotillgångar som bitcoin (BTC), stora företagsstödda mynt eller centralbankens digitala valutor (CBDC). Ibland har regeringstjänstemän kallat CBDC för “kryptovalutor”.

På ett möte med tankesmedjor i Moskva hävdade Lavrov att Moskva inte försökte helt eliminera användningen av USD i handelsavtal, utan talade upprepade gånger om en avdollarisationspolitik som verkar redan ha genomförts.

Han sa:

”Vi vill verkligen engagera oss i avdollarisering av den ryska ekonomin och det finansiella systemet. Häromdagen bestämde vi oss för att våra guld- och valutareserver inte längre kommer att lagras i dollar. Motsvarande åtgärder har redan vidtagits. Men jag vill än en gång betona att detta inte betyder att vi utesluter användningen av dollarn i allmänhet. ”

Utrikesministern tillade att Ryssland nu försökte använda andra nationella valutor än USD i bilaterala uppgörelser med andra länder och slutsatsen:

”Vi strävar efter att lita mer och mer på andra valutor [besides the USD]. På nationella valutor när det gäller bilateral handel med våra partner – med Kina, annat Shanghai samarbetsorganisation medlemsländer och ett antal andra länder, sade han.

Lavrov och höga statsfinanschefer har pratat om planerna för avdollarisering av Moskva och Peking före detta år – medan vd-tillverkarens VD Kalashnikov och en inflytelserik företagsledare har den här veckan båda uppmanat regeringen att anta kryptodriven handel och bosättningar.
___
Läs mer:
– El Salvador ger nytt globalt pussel – Vad är Bitcoin och hur man beskattar det?
– Ryssland vill använda den digitala rubeln för att driva sin USD-rensning

– Skådespelare som sanktioneras av USA använder Crypto på nya sätt för att undvika begränsningar – Rapportera
– Kubaner vänder sig till Bitcoin, Ethereum och Dogecoin som US Sanctions Bite

– Kan Vitryssland använda Bitcoin för att slå sanktioner mellan USA och EU?
– Statligt ägda Belarusbank lanserar kryptobörs mitt i sanktioner mot LukashenkoSource link