Crypto-åklagaren motverkades i budet att lämna posten – och gå med i en utbyte

Av | april 30, 2021


Crypto-åklagaren motverkades i budet att lämna posten - och gå med i en utbyte 101
Källa: Adobe / F8studio

En högflygande sydkoreansk åklagare från Justitieministeriet har lämnats utan arbete efter att kontrovers uppstod över hans försök att ta en tjänst som juridisk rådgivare för ett stort inhemskt kryptobörs.

Yonhap rapporterade att justitieministeriet hade meddelat att åklagaren, som den kallade “A”, hade arbetat i ministeriets policyavdelning, hade avgått efter att ha “försökt bli advokat vid ett stort inhemskt kryptovalutautbyte.”

Ministeriets protokoll dikterar att personal som avser att tillträda ytterligare tjänster måste förklara sin avsikt till ett auditorium för att undvika intressekonflikter. Det verkar dock som att A bestämde sig för att kringgå denna process helt genom att avgå från sitt ministerjobb för att tillträda den nya tjänsten.

Flytten verkar dock ha varit dålig – eftersom ministeriet verkar fångat i en snabbt eskalerande dragkamp med finansiella tillsynsmyndigheter om vem som ansvarar för Seouls kryptopolitik. Regeringen, tillsynsmyndigheterna, polisen och centralbanken har alla uttalat sig om att anta en “kryptoinsats”, vars detaljer hittills verkar något oklara.

Justitieministeriet verkar emellertid ha varit missnöjd med A: s drag och den kontrovers som det redan har väckt, och många anklagade åklagaren för att inta en tjänst där de skulle ha en intressekonflikt – efter att ha haft tillgång till kryptopolitiska överläggningar.

Åklagaren har sedan dess beslutat att inte tillträda tjänsten vid (namngivna) kryptobörsen, men verkar nu ha hamnat i ett anställningsbesvär, eftersom justitieministeriet håller på att behandla As avgång.

Ministeriets inställning till krypto har varit relativt hård i det förflutna. I januari 2018, dagar innan kryptopriserna började tumla, berättade dåvarande justitieminister Sang-ki media att hans avdelning “förberedde en proposition för att förbjuda kryptovalutatransaktioner genom utbyten.”

Räkningen förverkligades aldrig efter att marknaden gled in i en lång kryptovinter och Park lämnade sin tjänst 2019. Det har dock funnits få tecken på att ministeriet sedan dess har mildrat sin hållning.
____

Läs mer:
– Sydkoreas härskande parti, tillsynsmyndigheter vid oddsen över kryptopolitiken
– Ex-SEC-stol går in i Crypto River

– Fler yrkesmän litar på krypto än vill betala i det – undersökning
– Ekonomiska yrken måste svänga för att avvärja teknologisk utrotning

– Stora utbyten anställer: Här är vad data säger
– Kinesiska techjättar betalar stort för Blockchain-talang i trångt fältSource link