Centralbanker måste ompröva penningpolitiken

Av | april 26, 2021


Centralbanker måste ompröva penningpolitiken - PayPal VD 101
Källa: Adobe / William W. Potter

Om tio år kommer världen att se en kraftig nedgång i kontantanvändningen, med alla former av betalningar som kollapsar till mobila enheter, vilket katalyserar tillkomsten av digitala valutor och tvingar centralbanker att ompröva sin penningpolitik, enligt Dan Schulman, VD för online betalningsjätten PayPal.

Schulman förutspår att de närmaste fem till tio åren kommer att införa mer förändring i det globala finansiella systemet än vad vi har sett under de senaste ett till två decennierna.

“Kreditkort som en formfaktor försvinner, och du kommer att använda din telefon för att en telefon kan tillföra mycket mer värde än att bara knacka på ditt kreditkort”, sade Schulman i en intervju med tidningen Time. “Och så när alla dessa saker börjar hända måste centralbankerna också ompröva penningpolitiken, för du kan inte bara ge ut mer papperspengar i systemet eftersom människor inte använder papperspengar.”

De senaste uttalandena kommer när Schulmans företag accelererar språnget till krypto. Senast dess peer-to-peer mobilbetalningsapp Venmo gjorde det möjligt för sina användare att köpa och sälja bitcoin (BTC) och andra kryptoasets. Förra månaden tillät betalningsjätten sina användare att betala med krypto, och förväntade sig att flytten “skulle utvidga kryptovalutans betydelse”.

”Efterfrågan på kryptosidan har multiplicerats med vad vi ursprungligen förväntade oss. Det finns mycket spänning, säger Schulman till Time utan att ge några siffror.

På frågan om de betalningsformer som sannolikt kommer att dominera mobilmarknaden i framtiden, förutspår PayPals VD att det kan finnas sex till tio superappar som kommer att säkra en stor kundbas över hela världen och fungera som mellanhänder för andra appar.

”Du kommer inte att ha 50 appar på din telefon eftersom du inte kommer ihåg 50 användarnamn och lösenord. du vill inte lägga in din finansiella information i var och en av dem; du kommer inte ihåg [navigation] systemet på dem alla, säger VD.

Som rapporterat planerar PayPal också att bli en “superapp” – något som liknar Kinas AliPaysom erbjuder interoperabilitet med en rad betalningsinstrument. PayPal strävar efter att nästan fördubbla sin kundbas till 750 miljoner användare till 2025.
____
Läs mer:
– Bitcoin är mer “offentliga” pengar än Fiat-valutor som utfärdats av centralbanker
– Förbered dig på ‘Uncertain Future of Money’ – US Intelligence Center
– Crypto öppnar PayPal, Square, Visa till nya intäktsströmmar – Fitch
– PayPal Touts Crypto för sin “Super App”, men det kommer inte att köpa Bitcoin ännu
– Visa börjar avvecklingstransaktioner i USD-mynt på Ethereum
– Varför denna Bitcoin-Believe Startup satsar på Facebooks Diem istället
– Binance lanserar Crypto Pay Service för Bitcoin, Ether, Fiat och merSource link